Rudolph Valentino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rudolph Valentino
Rudolph Valentino
Rudolph Valentino
Életrajzi adatok
Születési név Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla
Művésznév Latin szerető
Hollywood latin cárja
A szerelem királya
Született 1895. május 6.
Castellaneta, Olaszország
Elhunyt 1926. augusztus 23. (31 évesen)
New York[1]
Sírhely Hollywood Forever Cemetery
Házastársa Jean Acker (1919-1923)
Natacha Rambova (1923-1925)
Pályafutása
Aktív évek 19141926
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Rudolph Valentino IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolph Valentino témájú médiaállományokat.
Bánky Vilma és Rudolph Valentino „A sejk fia” című filmben

Rudolph Valentino (eredeti neve: Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla) (Castellaneta, 1895. május 6.New York, 1926. augusztus 23.) az Egyesült Államokban sikeres karriert elérő olasz némafilm színész. Becenevei: Latin szerető, Hollywood latin cárja, a szerelem királya. Neve ma is viszonylag ismert, habár filmjeit kevesen nézik már.

Élete[szerkesztés]

Egy szegény dél-olaszországi családban született.

A nagy nyomor miatt Amerikába ment, de hosszú ideig itt sem volt szerencséje. A New York-i Central Parkban dolgozott mint söprögető. Később barátai tanácsára gigolo lett, de itt sem volt sikeres. Hollywoodba utazott; itt végre állandó munkát kapott.

1921-ben fedezték fel Az apokalipszis négy lovasa című filmben. Ettől kezdve élete teljesen megváltozott. Leginkább a nők imádták, olyannyira, hogy testi épségét is veszélyeztették; letépték ruháit, ollóval estek neki.

1926. augusztus 26-án hunyt el New York-ban hashártyagyulladásban.

Magánélete[szerkesztés]

Karrierje kezdetén 1919-ben feleségül vette Jean Acker szinésznőt.Házasságuk nem tartott sokáig.Több beszámoló szerint Acker kizárta Valentinót a hotelszobájukból a nászéjszakájukon és rövid kapcsolatuk alatt affért folytatott Alla Nazinoma színésznővel. Valentino nem sokkal a házasság után benyújtotta a válópert, miután külön költöztek, azonban jogilag egészen 1921-ig házasok voltak.

Valentino 1921-ben ismerkedett meg második feleségével Winifred Shaughnessy – színpadi nevén Natacha Rambova – amerikai film jelmeztervező, díszlettervezővel az Uncharted Seas forgatásán, majd a Kaméliás hölgy című film során szerettek egymásba. Valentinót bigámia elkövetésével letartóztatták, hogy feleségül vette Winifred Hudnutot 1922-ben Mexikóban, mivel az akkori törvény szerint a válás kimondásától egy évet kellett várni az új házasságkötésig. A párt elválaszották egy időre. Amint az abszolút rendeletet kiadták, Rudy és Natacha 1923. május 14-én másodszor házasodtak össze. Rambova kapcsolatát Valentinóval sokan ellenezték és kollégái úgy tartották felesége túl nagy hatást gyakorol Valentino munkájára illetve karrierje bukásáért is őt vádolták.[forrás?]

Halála után felmerült a gyanú számos közvetett információ alapján, hogy Valentino homoszexuális beállítottságú volt és házassága Natacha Rambovával egy ún. „levendulaházasság” lehetett. Habár sokan ezt a teóriát tényként kezelik ma, de kétséget kizáróan nem sikerült igazolni. Valentinót élete során a az amerikai férfiak rengeteget gúnyolták, túl nőiesnek, kifinomultnak és érzelmesnek tartották. Ennek ellenére a nők odavoltak a színészért, halálakor kész tömeghisztéria alakult ki.[forrás?]

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)

További információk[szerkesztés]