Roncsipar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen GhostDestroyer100 (vitalap | szerkesztései) 2021. március 7., 14:03-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (megfelelő források be)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roncsipar
Roncsipar2008.jpg
Információk
Eredet Budapest, Magyarország
Aktív évek 2005 –
Műfaj Industrial metal, Pszichedelikus rock
Kiadó Chromechoes Production
Grindhead Records
Tagok
Illés Dávid
Vajsz Kornél

A Roncsipar weboldala

A Roncsipar egy magyar pszichedelikus/ipari rockzenekar. 2005 őszén alakult Budapesten egy sikertelen alternatív rockbanda utódjaként. Tagjai előtte különböző punk, grindcore illetve heavy metal formációkban játszottak.

Hangzás

A Roncsipar meglehetősen kiterjedt hangzásvilággal rendelkezik ami legközelebb a kései 60-as évek pszichedelikus rockjához és a korai 90-es évek ipari metáljához van. Zenéjükre olyan irányzatok is hatással vannak, mint például a krautrock, a bossa nova és a tropicalia mozgalom, a konkrét és az elektroakusztikus zene, a korai funk vagy a doom metal.[1]

A szerzemények leggyakrabban basszusgitárra épülnek, ritmusban gazdag dobprogramok és analóg stílusú billentyűsávok kísérik. A gitárok szabadon töltik ki a dinamikus alapot, vagy mint ritmus- vagy mint szóló- vagy pedig mint zajhangszer.[2] Az éneksávok jellemzően narrációs célt szolgáltatnak, tényleges hangszerként keveset vannak használva.

Tagok

Állandó tagok

 • Illés Dávid (basszusgitár, vokál, élő elektronika)
 • Vajsz Kornél (gitár, ének, stúdió elektronika)

Gyakori vendégek

 • Eötvös Gábor (dob)
 • Hegyaljai-Boros Zoltán (brácsa, gitár)
 • Sike Gábor (ének)

Kiadványok

Nagylemezek

Kislemezek

Közreműködések, egyéb tevékenységek

Illés Dávid gitározik egy Zafírteknős névre hallgató alternatív zenekarban,[3] illetve feloszlásukig tagja volt a Chronicles from the Twilight együttesnek mint basszusgitáros.[4]

Vajsz Kornél sok kisebb zenekarban megfordult a '90-es évek végétől. Első komolyabb zenekara a Din-Addict volt, aminek utolsó pár évében énekelt. Jelenleg a Long Pig grindcore[5] és a FutureRealm progresszív/avant-garde metal együttesekben énekel,[6] illetve vendégként szerepelt az Another Way Holtágak az Ártérben című lemezén.

Jegyzetek

 1. https://www.myspace.com/roncsipar
 2. ch'Romlap - kéthavonta megjelenő szórakoztató underground zenei lap, 2009/01.
 3. http://zafirteknos.blogspot.com
 4. Archivált másolat. [2007. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 23.)
 5. https://www.myspace.com/longpigband
 6. https://www.myspace.com/futurerealmband

Források

Külső hivatkozások