Robert Shane Kimbrough

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Shane Kimbrough

Robert Shane Kimbrough (Killeen, Texas, 1967. június 4. –) amerikai űrhajós, ezredes.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1989-ben az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján repülőmérnöki oklevelet szerzett. 1989-től helikopter pilóta jogosítvánnyal rendelkezik. Részt vett az Öbölháborúban és a Sivatagi Vihar hadműveletekben. 1998-ban a Georgia Institute of Technology keretében megvédte diplomáját.

Tagja volt az STS–107 katasztrófáját követő első, a 2000. szeptemberében toborzott űrhajós csoportnak. 2004. május 6-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés (T–38 Talon), vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy űrszolgálata alatt összesen 15 napot, 20 órát, 29 percet és 37 másodpercet (380 óra) töltött a világűrben. Kettő űrséta (kutatás, szerelés) alatt összesen 12 órát és 52 percet töltött a világűrben. Az Űrhajózási Iroda megbízásából a Robotics Branch Chief keretében tevékenykedik.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–126 az Endeavour űrrepülőgép 22. repülésének küldetésfelelőse. Fő feladat személyzet- és logisztikai árú (víz, élelmiszer, ruházat, személyes tárgyak, orvosi- eszközök, berendezések, kutatási- kísérleti anyagok és eszközök) szállítása. Hat főre bővítették az ISS -en dolgozó űrhajósok számát. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Második űrszolgálata alatt összesen 15 napot, 20 órát, 29 percet és 37 másodpercet (380 óra) töltött a világűrben. 10 645 986 kilométert (6 615 109 mérföldet) repült, 251 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]