Risør

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aust-Agder megye elhelyezkedése Norvégiában.
Risør község elhelyezkedése Aust-Agder megyében.
Risør község címere.

Risør város és község (norvégül kommune) Norvégia déli Sørlandet földrajzi régiójában, Aust-Agder megyében, a Skagerrak szoros partján.

A község közigazgatási központja Risør város, amelyet 1909-ig Østerrisørnek neveztek).

Risør község területe 193 km², népessége 6888 fő (2008. január 1-jén[1]). 1964. január 1-jén beleolvadt Søndeled község.

Risør község 1838. január 1-jén alakult (lásd: formannskapsdistrikt).

Polgármestere 2007 óta Knut Henning Thygesen, a Vörös Párt alsú és egyetlen direkt választáson hivatalt nyert polgármestere.

Neve[szerkesztés]

A név óészaki alakja *Rísøyjar lehetett. Ennek előtagja a „bozót” jelentésű rís, utótagja a „sziget” jelentésű” øy szó többes száma. A név eredetileg a városhoz közeli Risøya szigetre utalt.

A város régi neve (1909-ig Østerrisør (Kelet-Risør) volt. Megkülönböztető előtagját a 16. században kapta, hogy ne keverjék össze Vesterrisørrel (Nyugat-Risør, Mandal régi neve).

Földrajza[szerkesztés]

Aust-Agder legkeletibb tengerparti községe, a Søndeledfjord és a Sandnesfjord találkozásánál. Délnyugati szomszédja Tvedestrand, északnyugaton Vegårshei és Gjerstad (mindhárom Aust-Agder), északkeleten pedig a telemarki Kragerø.

Története[szerkesztés]

Risør kis halászfalu volt, amikor 1570tájától holland hajók kezdek ideérkezni, hogy fát vásároljanak. 1607-ben már két fogadó is nyílt, hogy kiszolgálja a holland tengerészeket.

1630-ra Risør kiváltságos kikötő (ladestad) lett.

Risørnek van egy középkori temploma. Egy másik templom, a Den Hellige Ånds fatemplom 1647-ben épült, barokk stílusban.

1723-ban Risør vásárvárosi jogokat kapott. A 17. század végére a risøri kalmároknak már 96 vitorláshajójuk volt. Ebben az időben Risør Norvégia hatodik legnagyobb kikötővárosa és négy hajóépítő központjának egyike volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A norvég statisztikai hivatal adatai Risør községről. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelven: