Åmli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aust-Agder megye elhelyezkedése Norvégiában.
Åmli község elhelyezkedése Aust-Agder megyében.
Åmli község címere.

Åmli falu és község (norvégül kommune) Norvégia déli Sørlandet földrajzi régiójában, Aust-Agder megyében.

Közigazgatási központja a Nidelva folyó mellett fekvő Åmli falu, ahol mintegy 600 ember él (1997).

A község területe 1131 km², népessége 1836 fő (2008. január 1-jén[1]).

A község 1838-ban jött létre (lásd formannskapsdistrikt). Később három község is kivált belőle: Mykland (1876), Gjøvdal (1908) és Tovdal (1908). Az utóbbi kettő azonban később újra egyesült Åmlival (1960-ban, illetve 1967-ben). Az előtag, almr jelentése „szilfa”, a líð utótag domboldalt jelent.

Neve[szerkesztés]

Nevét arról a birtokról kapta, ahol a környék első temploma épült (óészakiul Almlíð).

Címere[szerkesztés]

Címerét a község 1987-ben kapta, hódot ábrázol.

Földrajza[szerkesztés]

Északi szomszédai a telemark megyei Fyresdal és Nissedal községek, keleten Vegårshei, délen Froland, nyugaton Bygland (mind Aust-Agder).

Legsűrűbben lakott része Åmli falu, a fő völgyhöz csatlakozó mellékvölgyek, illetve települések Gjøvdal és Tovdal. Viszonylag sűrűn lakott Nelaug falu környéke is a község déli részében, ahol Åmli vasútállomása van. A népesség többi része elszórtan él a község völgyeiben.

A község hegyeit erdő borítja. Tipikusan 700-800 méter magasak. A legmagasabb pont a 930 méteres Trongedalsfjell, Tovdal és Gjøvdal között.

A községben több védett terület van, mint az Årdalen rezervátum, a Rukkevatn természeti rezervátum határában, illetce a Furubuhei mocsár resezervátum. Ezek együttesen mintegy 43 km²-t borítanak.

Gazdasága[szerkesztés]

Froland és Birkenes után a megye harmadik legnagyobb fakitermelője, egész Aust-Agder fakitermelésének mintegy 12 százalékát adja. Némileg hozzájárul a vidék gazdaságához a mezőgazdaság is, benne a juhtenyséztés.

Az áramot a Nelaug-tó vízszintjét szabályozó Flatefoss erőmű termeli.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A norvég statisztikai hivatal adatai Åmli községről. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 30.)

További információk[szerkesztés]