Richter-nyaraló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richter-nyaraló
A épület a régi várlépcső felől
A épület a régi várlépcső felől
Település
CímNa Opyši (3)
Hasznosítása
Felhasználási területvilla
Elhelyezkedése
Richter-nyaraló (Prága)
Richter-nyaraló
Richter-nyaraló
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 33″, k. h. 14° 24′ 30″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 33″, k. h. 14° 24′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Richter-nyaraló témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Richter-nyaraló (csehül: Letohrádek Richterův) Prágában, a régi várlépcső mellett áll a Szent Vencel szőlőjének is nevezett kert szélén (Staré zámecké schody 6/251, Praha 1). Gyakran Richter-villának (csehül: Richterova vila) nevezik.

Története[szerkesztés]

1832-ben épült Josef Peschka tervei szerint a névadó Richter család számára. A második világháború után először a kubai nagykövetséget helyezték itt el, majd az állambiztonsági hivatalt. Ezután egy ideig Otakar Vávra filmrendező lakott itt, végül, 1992-ben a prágai vár hivatalának kezelésébe került. Ezután nyilvános pályázatot írtak ki felújítására és a Szent Vencel szőlőjéhez kapcsolódó, vendéglátó jellegű hasznosítására. A szőlőt és a nyaralót 2008 júniusában nyitották meg a látogatók számára.

Az épület[szerkesztés]

A Kinský nyári lak mellett ez Prága másik legismertebb klasszicista villája.

Az éttermek[szerkesztés]

A 2008-ban lezárult átépítéssel a nyaraló földszintjén egy (Piano Terra), az első emeleten egy másik (Piano Nobile), a teraszon egy harmadik (Panorama Pergola) éttermet alakítottak ki. A három éttermet Petr Hajný főszakács a hirdetések szerint valóságos gasztronómiai oázissá alakította Prága szívében.

A Piano Nobile biedermeier bútorokkal berendezett termeihez egy szőlőmotívumokkal és kristálycsillárokkal ékített üvegház is csatlakozik. Kínálata az egykori Habsburg-birodalom népeinek jellegzetes ételeit vonultatja fel a hagyományos cseh ételek mellett osztrák, magyar, szlovén, tiroli, horvát és zsidó fogásokkal.[1][2] Borválasztékában 2500 fajta szerepel; a borokat a nyaraló pincéjében tartják.

A földszinti teraszon a Piano Terra hagyományos cseh fogásokat kínál. A Panorama Pergola és Piano Terra is csak a csak a nyári hónapokban van nyitva (2017-ben március 21-től).

Rendszeresek a különböző gasztronómiai jellegű rendezvények.[3]

A teraszokról jó kilátás nyílik egyrészt a szőlőskertre, másrészt a Kisoldalra, az Óvárosra, az Újvárosra és a kanyargó Moldvára.

Nyitva naponta 11:00–23:00 között.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hotelsprague.cz: Restaurant Villa Richter
  2. Más források (prague-stay.com) ugyanerről az étteremről azt állítják, hogy francia konyhát visz.
  3. Villa Richter: rendezvénynaptár (angolul)
  4. Рестораны: Villa Richter (oroszul)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]