Rialto híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rialto híd (Ponte di Rialto)
ElhelyezkedéseVelence
Áthidalt akadályCanal Grande
NévadóRialto
Szerkezettípusívhíd
Anyag
Legnagyobb támaszköz28 m
Nyílások száma1
Teljes hosszúsága48 m
Szélesség22,1 m
Magasság7,32 m
Sávok számateljes szélességében gyalogjárda
TervezőAntonio da Ponte
Átadás ideje1591
Elhelyezkedése
Rialto híd (Ponte di Rialto) (Velence (Olaszország))
Rialto híd (Ponte di Rialto)
Rialto híd (Ponte di Rialto)
Pozíció Velence (Olaszország) térképén
é. sz. 45° 26′ 17″, k. h. 12° 20′ 08″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 17″, k. h. 12° 20′ 08″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Rialto híd (Ponte di Rialto) témájú médiaállományokat.

A Rialto híd egyike a négy hídnak (a ponte dell'Accademia, a ponte degli Scalzi és a ponte della Costituzione mellett), amelyek a Canal Grande felett átívelnek, Velence városában. A négy híd közül ez a legidősebb és minden bizonnyal a leghíresebb.

Története[szerkesztés]

A Rialto híd őse Gentile Bellini: A Szent Kereszt csodája című képén, 1496 körül (az ereklye a vízbe esett, de nem süllyedt el, míg az apátúr ki nem emelte)
Elegáns üzletsorok a hídon

A krónikák szerint az első lépés a Canal Grandén egy hajóhíd volt. Egy facölöpökre épült híd, Nicolò Barattiero tervei alapján Sebastian Ziani vagy Orio Mastropiero velencei dózse alatt a 12. század második felében, volt a mai kőhíd elődje,[1] amelynek „Ponte della Moneta” (a. m. Az érme hídja) volt a neve, a keleti végén működött régi pénzverdéről.

A Rialto-negyed egyre növekvő kereskedelmi forgalmát már nem tudta kiszolgálni a pontonhíd. Ezért előbb egy fahidat építettek a helyére. A faszerkezet két ferde rámpát tartalmazott, hogy a központi részt fel lehessen nyitni, ezzel lehetővé téve a hajózófolyosón a legmagasabb hajók áthaladását is. Tekintettel fekvésére a híd felvette a Rialto nevet. A 15. század első felében a híd két oldalán végig két sorban boltok épültek. Azok bérleti díjából fedezte az állami kincstár a híd fenntartását.

1310-ben a híd a Bajamonte Tiepolo által vezetett lázadók visszavonulásakor megrongálódott. 1444-ben összeomlott, amikor hatalmas tömeg gyűlt össze rajta, hogy megcsodálja Leonello d'Este, Ferrara márkija menyasszonyának vízi felvonulását.

1503-ban javasolták első alkalommal kőhíd építését. A következő évtizedekben különböző projekteket is megvalósítottak. Elsőként 1514-ben Giovanni Giocondo barát terveit, de 1524-ben az is összeomlott. 1551-ben a velencei hatóságok pályázatot hirdettek rekonstrukciójára. Bizottságot neveztek ki három felügyelő részvételével a Rialto negyed vállalattulajdonosaiból Antonio Cappello, Tommaso Contarini, és Vettor Grimani személyében. 1554-től a kor leghíresebb építészei jelentkeztek terveikkel, de csak a 16. század végén tűzött ki pályázatot Pasquale Cicogna dózse. Olyan neves építészek tettek javaslatot, mint Jacopo Sansovino, Andrea Palladio és Giacomo Barozzi da Vignola, de mindannyian a klasszikus, többíves megközelítésben. Nem fogadták el egyikükét sem, pedig Palladio az egész környéket megtervezte, a hídfőknél egy-egy kereskedőfórumot is kialakítandó. A pályázatot 1587-ben ismét meghirdették, amelyen Vincenzo Scamozzi és Andrea da Ponte tervezete közül az utóbbiét fogadták el 1588. június 9-én, mivel az az egyíves változatot tartalmazta. Mindazonáltal valószínű, hogy eredetileg ez Scamozzi ötlete volt.[2]

Az építés 1591-ben fejeződött be, Antonio[3] és Tommaso Contin közreműködésével, akik Da Ponte unokaöccsei, vagyis sógora, Bernardino Contin fiai voltak.

Leírása[szerkesztés]

A jelenlegi egyíves kőhíd szerkezete nagyon hasonló az előző, fából készült hídéhoz, az eredeti hídkoncepció helyességét jelezve. A hídfőknél egy-egy ferde rámpa helyezkedik el, lépcsősorral. A híd mindkét víz felőli oldalán a balusztrádos korláttal határolt járda mögött egy-egy elegáns, fedett üzletsor húzódik, amelyek egy központi fedetlen gyalogjárdát fognak közre. A híd legmagasabb pontján kétfelé íves kapu nyílik a szélső járdákhoz. Szentek szobrai művészi domborművek díszítik.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ponte di Rialto című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elena Bassi: Nicolò Barattiero, 1964, 6. kötet
  2. A Ponte di Rialto: a terv rejtélye. [2013. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  3. a Sóhajok hídja tervezője

Bibliográfia[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]