Canal Grande

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Canal Grande
A Canal Grande műholdról
A Canal Grande műholdról
Ország Olaszország
Település Velence
Hely Velence
Típus
Hosszúsága3800 m
Elhelyezkedése
Canal Grande (Velence (Olaszország))
Canal Grande
Canal Grande
Pozíció Velence (Olaszország) térképén
é. sz. 45° 26′ 32″, k. h. 12° 19′ 35″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 32″, k. h. 12° 19′ 35″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Canal Grande témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Canal Grande az Accademia hídról; előtérben a Palazzo Cavalli-Franchetti, a távolban a Santa Maria della Salute-bazilika
A Canal Grande az Accademia híd másik oldaláról

A Canal Grande (a velenceiek szerint Canalazzo, vagy velencei nyelven El Canalasso) Velence fordított S alakú fő csatornája, amely két részre osztja a történelmi központot a Ponte della Libertà csomópont és a Bacino di San Marco között. Összesen körülbelül 3800 méter hosszú, szélessége 30–70 méter, átlagos mélysége 5 méter.

Leírása[szerkesztés]

Teljes hossza mentén csodálatos épületek, a legtöbbjük a 12. és a 18. század közötti időszakból, amelyek a Velencei Köztársaság által teremtett jólét és művészetek jelképei. Minden évben a velenceiek itt élik újra a „Serenissima” évszázados hagyományait, mint pl. a Történelmi Regattát.

Miután egy rövid szakaszon délkeleti irányban húzódik, az Alkotmány híd magasságában északkeleti irányba fordul, nagy hurkot képezve, amely mentén található a Ponte degli Scalzi híd, valamint a Cannaregio-csatorna, amely a Rialto hídnál, az egyetlen eredeti, a Csatorna négy gyalogoshídja közül, s a leghíresebb is. Innen délnyugati, majd déli irányt vesz (a fordulónál), végül keletre fordul, hogy az Accademia hídtól folytatódva, a Punta della Doganánál érjen véget. Útja során öt kerületet, 45 kisebb kisebb riót, hét hidat (négy gyalogos, két autós, és egy vasúti). A legújabb, az Alkotmány híd, amelyet Santiago Calatrava építész arra tervezett, hogy csatlakoztassa a Santa Lucia Pályaudvart a Piazzale Roma busztermináljához, valamint az ACTV villamosához.

A Canal Grandéra magasodó Scalzi-templom, Canaletto festményén

„Meghívtak, hogy két nagykövet közé üljek, hogy végigvezessenek a nagy utcán, amit ők nagy csatornának neveznek, amely valóban nagyon széles. Gályák szelik át mindenfelé és láttam négyszáz tonnás hajókat is közvetlenül a házak mellett. Ez valóban a legszebb utca, ami csak létezik, úgy hiszem, a világon [...]. A házak nagyon magasak és nagyok, a régebbiek jóféle kőből épültek, mind kiszínezve [...] mások több mint 100 évesek [...] mindegyikük homlokzata isztriai márvánnyal borítva, amelyet onnan 100 mérföldnyi távolságban bányásznak, meg nagy darab porfírokkal és szerpentinekkel.”

– Philippe de Commynes, francia nagykövet Velencében, 1495

Folyó, amely körül a város megszületett, a kereskedelem élő központja, a Serenissima az egész középkorban, a Canal Grande volt, a leginkább áhított környék, ahol a mesés paloták reprezentálták a nemes családok gazdagságát, „az igazi aranykönyv”.

Legalább 170 lakóház, amely még ma is ezer év dicsőségét tükrözi, a Köztársaság, a történelem, a családok, amelyek ott éltek, az architektúrák váltakozása, mindig adott bizonyos velencei ízt. Ez a versengés, hogy Velence legszebb palotájával büszkélkedhessenek a Canal Grandén, a saját identitásukat, valamint a lagúna iránti erős kötelékeiket fejezte ki. Ezen épületek között vannak templomok, iskolák, terek; néhányuk alapja volt csak gyalog elérhető tengerpart.

„A Csatorna két partján fekvő paloták természetes helyeknek tűnnek, de olyan természetének, amely az emberi fantázia műve.”

Marcel Proust, Az eltűnt idő nyomában (regény)

Szinte minden ház közvetlenül a csatornára települt, járdák nélkül; csak hajóról lehet élvezni a megszakítás nélküli megvilágított, a vízen tükröződő épületek nyugodt sorát, a rióktól elszigetelten, az embereket pedig gyakran „bekerítik” a színes kikötőbóják. A Canal Grande elbűvölő környezetének alapvető eleme, a varázslat tette, hogy Velence ma is az egyik legkedveltebb turistacélpont világon.

A Canal Grande látképe

Története[szerkesztés]

Az első települések[szerkesztés]

A Canal Grande 1890 és 1900 között

A Canal Grande a Giudecca-csatornával párhuzamosan kanyargó ősi folyó a végső szakaszon, az Una vagy Prealtum, mint a Medoacus Maior kisebb ága, ami átszivárgott a lagúnán, az árapálysíkságon, sós mocsarakon, kis szigetek között, és a Lido kikötőjén. A Rivus Altus (a. m. Magas Part) oldalán, ahogy korábban hívták, már a római időkben, az ősi velenceiek cölöpökre épült házaikban, elsősorban halászatból és sókereskedelemből éltek. A Római, majd a Bizánci Birodalom alatt a lagúna lakott volt, s akkor tett szert bizonyos jelentőségre, amikor a 9. század elején a dózse a Malamoccóról, a Csatorna védettebb Rivoaltus (Rialto) részére tette át székhelyét.

Amikor a doge Rialtóra költözött, egyre több jelentős vállalkozás számára találták megfelelőnek a Canal Grande mély kikötőcsatornáját, biztonságosnak, akadálymentesnek, nagy hajók számára is. Mint a város többi része, ez a terület sem szilárd, a folyamatos talajjavítás folytán a mára legnagyobb kiterjedésű csatorna partja, akkoriban kis szigetekből állt, amelyek a dagály alatt, fából készült hidakkal voltak elérhetők.

A Ca' Fondaco[szerkesztés]

A Fondaco dei Turchi
A Fondaco del Megio

Ahogy elkezdtek szaporodni a csatorna mentén a raktárházak, épületek célja a kereskedelem, de egyesítik a raktár, illetve a kereskedő lakóhelyét is.

A földszinten van egy, a vízre nyitott veranda (a curia), amely lehetővé tette az árunak hajóból való közvetlen kirakodását. Ebből kétoldalt raktárak nyíltak, amelyek általában a hátsó udvarral közlekedtek. Hasonlóképpen, az első emeleten volt egy tornác, olyan széles, mint a veranda, világos nagy hall, amelyből a kereskedő szobái nyíltak. A homlokzat háromoldalú központi része a tágas, két oldalán gyakran teljesen márvánnyal borított. Egy alacsony félemeleten helyezkedtek el az irodák.

A kereskedőházon kétoldalt gyakorta két torony (torreselle) díszlik, mint a Fontego dei Turchin (13. századi, a 19. században felújították). Együtt a Fondaco dei Tedeschivel, arról tanúskodik, hogy a külföldi kereskedőket tárolási- és szálláslehetőséggel támogatta Velencében a Köztársaság, azzal a céllal, hogy jobban kontrollálhassa a forgalmukat.

A Rialto területén emeltek egyéb fontos középületeket is a kereskedelem és a pénzügyi tisztviselők számára (Palazzo dei Camerlenghi, Palazzo dei Dieci Savi, amelyeket az 1514 tűzvész után újjáépítettek), a kereskedelmi fórumot, és pénzverdét. A 12. század második felében az építész Nicolò Barattiero a korábbi csónakhidat állandó fahíddal váltotta fel, hogy a Rialto területét, a többi perifériális liszt- és sóraktárral összekösse.

A venét-bizánci stílus[szerkesztés]

A Bizánci Birodalomból az árukkal együtt szobrok, frízek, oszlopok, oszlopfők is érkeztek a patríciusházak díszítésére. A bizánci művészettel egyesülve a korábbi tendenciákkal jött létre a venét-bizánci stílus, amelynek építészetére elsősorban jellemző a hosszú, nyitott galéria a boltívek hatos csoportja, és a rengeteg sokszínű márvány.

A Canal Grandén ezeket az elemeket különösen jól a Ca’ Farsetti(wd), a Ca’ Loredan(wd) (mindkettőben most a városháza irodái működnek) és a Ca’ da Mosto őrizték meg, mindegyikük a 1213. században épült. Ez az az intenzív épületfejlesztési időszak a Rialtón, amely meghatározza a Csatorna, valamint a szomszédos épületek szerkezetét. Velencében szinte mindig újrahasznosítják az értékes építőanyagot, a későbbi restaurálások során az épületek eredeti jellegét igyekeznek megtartani, amennyire csak lehetséges, a meglévő venét-bizánci stílust keverve az új trendekkel (Palazzo Morosini Sagredo, Palazzo Bembo). A homlokzat sokszínűsége és hármas tagolása, az erkélyek, a nagy ablakok, s általában a környezet ad ízelítőt a velencei stílusból, a továbbiakban is.

A negyedik keresztes hadjárat hatalmas zsákmánya, Konstantinápoly kifosztása (1204), valamint más történelmi helyzetek biztosították, hogy Velence a Kelet felé fordult a művészet terén, a késő 14. századig.

A velencei gótika[szerkesztés]

A gótikus építészet Velencében formáját tekintve inkább a gyönyörű késő gótikus, fejlett arcát mutatja, kezdve a tizennegyedik századi Dózsepalota déli homlokzatán. A gótika vertikalitása, világossága kimutatható az árkádok, a kereskedőházak a természetes közegükben: több karcsú oszlop, boltívek hatosával, csúcsívek, illetve a boltívek alatt többszöget alkotva. A boltívek enyhén felfelé, egymásba fonódó, áttört márvány alagutakkal, mint a négylevelű lóhere, amely szimbóluma a velencei gótikus stílusnak. A homlokzatokat élénk színűekre vakolták.

Az úgynevezett „hármas” vagy „csipkézett” perforált szalagok gyorsan terjedtek végig a Canal Grande mentén. Az épületek között a 15. században épült, gótika eredeti megjelenését leginkább a híres Ca’ d’Oro és a Palazzo Bernardo mutatják. Körülbelül 1450-ben építették újjá a gótikus stílust még mindig őrző Santa Maria della Carità-templomot és kolostorát, amelyet a 19. században elhagytak, s most az Accademia Galériának ad otthont.

A stílus betetőzése a század második felében leginkább a Csatorna utolsó szakaszára koncentrált épületek közül a Palazzo Pisani Moretta, a Ca' Foscari (ma az Egyetem székhelye), a Palazzo Barbaro San Vidal, a Loredan-palota, és a Palazzo Cavalli-Franchetti a legfontosabbak.

A reneszánsz[szerkesztés]

Palazzo Grimani di San Luca
Fabbriche Nuove
A Palazzo dei Camerlenghi

A 15. század végén kezdtek megjelenni a reneszánsz kánonok az építészetben, például a Ca’ d’Oro és a Palazzo Corner Spinelli, az utóbbi Mauro Codussi alkotása, aki úttörője volt ennek a stílusnak Velencében. A Ca' Vendramin Calergi az ő remekműve, most a Kaszinó működik benne, nagy, ötös osztatú dupla ablakkal áttört falakkal, az oszlopok a három klasszikus oszloprendet mutatják.

A klasszikus építészetre a leginkább Jacopo Sansovino munkássága emlékeztet, aki Róma városából 1527-ben érkezett ide: a Canal Grandén, a rialtói Fabbriche Nuove tömbjén kívül, ő tervezte a Palazzo Corner della Ca' Agostinót, a Palazzo Dolfin Manint, amely nagyságával, vízszintes fehér homlokzatával, és egy központi udvar kialakításával különül el. Reneszánsz stílusban épült a Palazzo Papadopoli, a Gian Giacomo de'Grigi, a Palazzo Grimani di San Luca. Számos palotában az ebből az időszakból, a nagy festőktől (Il Pordenone, Tintoretto, Paolo Veronese) származó homlokzatfreskó, azóta mind tönkrement.

A velencei barokk[szerkesztés]

1582-ben Alessandro Vittoria működését a Palazzo Balbival kezdte (ma a Veneto Régió székhelye), amelyben a születő barokk díszítő motívumai pl. a párkányok, áttört timpanon jelennek meg.

A barokk építészet főalakja Velencében Baldassare Longhena, aki még fiatal volt 1631-ben, amikor a Punta della Dogana mellett a nagy Santa Maria della Salute-bazilika, az egyik legszebb templom, a Canal Grande egyik jelképe építését elkezdte. A homlokzat, a klasszikus kor óta gazdagodott díszítésében, a sok szobor túlzón kavarog a legmagasabb kupola körül.

Longhena ezután a két gyönyörű épület, a Ca' Pesaro és a Ca' Rezzonico tervezésével tűnt ki (ahol a bőséges szobordekoráció a chiaroscuro remeke), majd a Palazzo Belloni-Battagliát és a Scalzi-templomot alkotta meg. Különböző okok miatt, az építész sosem látta készen ezek egyikét sem, a Salutén kívül mindegyiküket bizonyos mértékig megváltoztatták. Különösképpen a Scalzi-templom homlokzatát, amelyet Giuseppe Sardi fejezett be.

Longhena ihlette a Palazzo Labia legősibb két homlokzatát, amelyeket Giambattista Tiepolo híres freskóciklusa ékesít. Követői Domenico Rossi, a San Stae (1710), majd a Ca' Corner della Regina templomok homlokzatának megalkotója, és Giorgio Massari.

A 16-17. században kezdetét vette a Serenissima hanyatlása, de ebben a korszakban mégis megnőtt az építkezések intenzitása a Canal Grande mentén. Ez részben magyarázható az ún. „pénzes” patrícius családok (pl. a Labiák) rohamos gyarapodásával, amelyek a címekért lenyűgöző összegeket fizettek a Köztársaságnak, a gazdasági válság idején. Miután befurakodtak az nemesség aranykönyvébe, hozzáláttak, hogy „rangjukhoz illő” rezidenciájukat kialakítsák a Csatornán, gyakran ősi patrícius családokét megszerezve.

Claude Monet: A Canal Grande (1908)

Klasszicista építészet[szerkesztés]

A Palazzo Grassival Massari felépítette (1750), Velence egyik első neoklasszicista stílusú palotáját. Korábban (17181738) Giovanni Antonio Scalfarotto megépítette a San Simeon Piccolo-templomot, központi lenyűgöző korinthoszi oszlopcsarnokkal, illetve a rézbevonatú magas kupolával, tetején kis, templomalakú lanternával.

Az elmúlt két évszázadban[szerkesztés]

Halpiac a Rialtón

A Köztársaság 1797-es bukása az építkezés "befagyasztásához" is vezetett a Canal Grandén, mint a San Marcuola-templom és a Palazzo Venier dei Leoni (ma a Peggy Guggenheim gyűjtemény otthona) befejezetlen homlokzata is jelképez, mivel csak a földszintjük épült meg. A patríciuscsaládok elvesztették saját felmagasztalásuk lendületét, sokuk ki is halt. Sok történelmi épületet lebontották (például a Fondaco dei Persianit), de a legtöbbjük fennmaradt, köszönhetően a gondos felújításoknak szinte mindig megőrizték a tizennyolcadik század végi kinézetüket. A legfontosabbak állami tulajdonba kerültek, és intézményeket illetve múzeumokat helyeztek el bennük.

Kevésbé szerencsések voltak a vallási épületek: Napóleon Itáliai Királysága alatt sok szerzetesrendet feloszlattak, a templomokat kiürítették, vagy lebontották, berendezésüket és műtárgyaikat más célokra elkobozták (például a Santa Maria della Carità). A későbbi osztrák időszakban a Szent Kereszt-templom, amely a Santa Croce sestiere nevét adta, a Papadopoli-kertek része lett, a Santa Lucia (részben Andrea Palladio által tervezett) templom helyét a Velencei Santa Lucia Pályaudvarnak kellett átadnia (1860).

Az Olasz Királyság (1861–1946) alatt helyreállt a bizalom a városban, ami fellendülést hozott a Canal Grande mentén épült paloták rendbehozatalának, ám tisztelve szépségüket, gyakran neogótikus stílusban felújítva őket, mint a Rialtón vasszerkezetre épült Halpiacot, amelyet erősen utált a polgárság, le is bontották néhány év múlva.

Közlekedés[szerkesztés]

Közlekedés vaporettóval

A Canal Grande még mindig a közlekedés fő tengelye a város történelmi központjában. A forgalom idősávok és helyek szerint van szabályozva (vízibuszos- és gondolaszolgáltatás, valamint tömegközlekedés vízitaxival), továbbra is tilos a forgalom, a sétahajók számára. A hullámokat keltő motoros hajók súlyos veszélyt jelentenek az épületek alapjaira.

Vízbuszok, vízitaxik[szerkesztés]

Nem várhatók korlátozások a menetrendszerű vízibuszokon (vaporetto), amelyek a lakosság fő közlekedési eszközei. Egyes vonalak a teljes csatornán végighaladnak, amelynek szélén a kikötőstégek bójapóznákhoz vannak erősítve. A Canal Grande megállói: Piazzale Roma, Ferrovia, Riva de di Biasio, S. Marcuola, s. Stae, Ca' d'Oro, Rialto-piac, Rialto híd, San Silvestro, Sant'Angelo, San Tomà/Frari, Ca' Rezzonico, San Samuele/Palazzo Grassi, Accademia, Santa Maria del Giglio, Salute, S. Marco Vallaresso.

A Csatornát keresztül-kasul átszelő motorcsónakok taxiszolgáltatást végeznek.

Gondola[szerkesztés]

Városnézés gondolán

Sok turista a Canal Grandét gondolán szereti bejárni, amelyről nyugodtan megcsodálhatják a hidakat, épületeket, felfedezhetik a helyeket, ahol hírességek éltek.

Átkelőhajók[szerkesztés]

A Canal Grandén még gondoloni (nagy gondolák), más néven barchette (kis bárkák) is az utasok rendelkezésre állnak a két part közötti átkeléshez legfeljebb 14 személy számára. A múltban, amikor még a gondola általánosabb közlekedési eszköz volt, útvonala a következő állomásokat érintette: Ferrovia – San Simeon Piccolo, San Marcuola – Fondaco dei Turchi, Santa Sofia – Pescaria, Fondamenta del Vin, Riva del Carbon (Rialto), San Tomà – Sant'Angelo, San Barnaba – San Samuele, San Gregorio – Santa Maria Zobenigo.

Események[szerkesztés]

Történelmi Regatta[szerkesztés]

Antonio Canal: Kilátás a Ca' Foscariról a Regattára

Minden év szeptember első vasárnapján kerül sor a Történelmi Regattára, amelyen a felvonultatják a velencei hajókat, a velenceiek és turisták tömegeinek örömére. A Történelmi Felvonulás a Velencébe érkező I. Katalin ciprusi királynő fogadásának állít emléket, aki 1489 után lemondott, az evezősök 16. századi jelmezben követik a Bucintorót, a dózsek gályáját.

A Madonna della Salute-ünnepség[szerkesztés]

November 21-én a velenceiek köszönetet mondanak Szűz Máriának az 1630-31-es pestisjárvány elmúltáért, zarándoklattal a bazilikában. Az ünnep előestéjén a Campo di Santa Maria Zobenigo magasságában összeállítanak egy ideiglenes hajóhidat a Canal Grandén, amelyen át a sok zarándok átmegy a Salute-bazilika terére ünnepelni és a standokon castradinát (füstölt koscombleves kelkáposzta, hagyma és bor összetevőkből) enni.

Útvonal[szerkesztés]

  Páros oldal Páratlan oldal  
Venise Aero Pont de la Liberté.jpg Ponte della Libertà
Convento di Santa Chiara Ex Uffici Questura Canal Grande Venezia.jpg Egykori Szent Klára-kolostor
(rendőrkapitányság)
Vasúti terület Area ferroviaria sul Canal Grande Venezia.jpg
Canale di Santa Chiara Canal Grande Venezia.jpg Canale di Santa Chiara
Appontement Piazzale Roma (Parisi).jpg Piazzale Roma híd
Giardini Papadopoli Ponte Costituzione Canal Grande Venezia.jpg Ponte della Costituzione
Giardini Papadopoli - Rio Novo.jpg Rio Novo Palazzo della Regione Veneto
(egykori vasúti társasági székhely)
Palazzo della Regione Veneto parte nuova Venezia.jpg
Giardini Papadopoli (Venise).jpg Giardini Papadopoli
Chiesa di Santa Croce resti Canal Grande Venezia.jpg Chiesa di Santa Croce
Ponte de la Croce (Venice).jpg Rio della Croce
Palazzo Emo Diedo (Venice).jpg Palazzo Emo Diedo
(Andrea Tirali, 17. század)
Santa Lucia Pályaudvar Canal Grande Santa Lucia ponte degli Scalzi Venezia.jpg
Scuola dei Tessitori di Panni di Lana.jpg Scuola dei Tessitori dei Panni di Lana
San Simeone Piccolo (Venice).jpg Kis Szent Simon-templom
Palazzo Adoldo (Venice).jpg Palazzo Adoldo
Palazzo Ca' Foscari Contarini Canal Grande Venezia 2.jpg Palazzo Foscari Contarini Názáreti Szűz Mária-templom Santa Maria degli Scalzi (Venice).jpg
Ponte degli Scalzi 20050525-030.jpg Scalzi híd
Rio Marin - Venezia3.jpg Rio Marin Vasúti híd
Campo San Simeon Grande (Venice).jpg Nagy Szent Simon-templom tere Palazzo Calbo Crotta Palazzo Calbo Crotta (Venice).jpg
Ca' Polacco (Venice).jpg Ca' Polacco Rio Terà dei Sabbioni Rio Tera Sabioni Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Gritti a Santa Croce dal Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Gritti Palazzo Flangini Giuseppe Sardi (1624-1699) Palazzo Flangini (Venice).jpg
Pontile Vaporetto Riva de Biasio Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Corner Scuola dei Morti Scuola dei Morti (Venice).jpg
Palazzo Dona Balbi Venezia.jpg Palazzo Donà Balbi Chiesa di San Geremia (18. sz.) San Geremia (Venice) view from Grand canal.jpg
Palazzo Marcello Toderini e Palazzo Zen Canal Grande Santa Croce Venezia.JPG Palazzo Zen Palazzo Labia (Giambattista Tiepolo 17. sz-i freskói) Palazzo Labia dal Canal Grande.JPG
Pontile Vaporetto Riva de Biasio Canal Grande Venezia 2.jpg Pontile Riva di Biasio Canale di Cannaregio Palazzo Labia in Venice on Cannaregio canal view from Canal Grande.jpg
Palazzo Marcello Toderini Canal Grande Santa Croce Venezia.JPG Palazzo Marcello Toderini Palazzo Emo Palazzo Emo Cannaregio Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Querini Palazzo Querini Papozze Cannaregio Canal Grande Venezia.jpg
Rio de San Zan Degola glicini Canal Grande 2.jpg Lefejezett Szent János-rio Palazzo Correr Contarini Zorzi Palazzo Correr Contarini Zorzi Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo gotico sul Canal Grande.jpg Palazzo Giovanelli (Santa Croce) Palazzo Gritti Dandolo Palazzo Gritti Dandolo Cannaregio Venezia.jpg
Casa Correr Canal Grande Santa Croce Venezia.jpg Casa Correr Palazzo Memmo Martinengo Mandelli Fermata del vaporetto San Marcuola palazzo Memmo Martinengo Mandelli Canal Grande Venezia.jpg
Chiesa di San Marcuola (18. sz., befejezetlen) Chiesa San Marcuola.jpg
Palazzi Belloni Battagia del Megio Fontego dei Turchi Canal Grande Venezia.jpg Traghetto Múzeum Traghetto San Marcuola Fermata del vaporetto San Marcuola Canal Grande Venezia.jpg
Fondaco dei Turchi.jpg Fontego dei Turchi (venét-bizánci, Museo di Storia Naturale) Pontile di San Marcuola Chiesa di San Marcuola a Venezia.jpg
Rio del Megio Rio del Fondaco dei Turchi Canal Grande Venezia.jpg Rio del Fondaco dei Turchi Rio di San Marcuola Rio di San Marcuola Ponte Storto dal Canal Grande Cannaregio Venezia.jpg
Fontego del megio Venice.jpg Fontego del Megio Ca' Vendramin Calergi Ca' Vendramin Calergi.jpg
Palazzo Belloni Battagia facciata sul Canal Grande.jpg Palazzo Belloni Battagia (Baldassare Longhena, barokk, 17. sz.)
Rio di Ca' Tron Canal Grande Venezia.jpg Rio di Ca' Tron
Palazzo Ca' Tron Canal Grande Venezia.jpg Ca' Tron (palazzo) (16. sz., IUAV Velencei Egyetem) Palazzo Marcello (itt született Benedetto Marcello) Palazzi Vendramin Marcello Molin Soranzo Canal Grande Cannaregio Venezia.jpg
Palazzo Duodo Santa Croce Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Duodo Palazzo Molin Erizzo Palazzi Marcello Molin Soranzo Canal Grande Cannaregio Venezia.jpg
Palazzo Priuli Bon Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Priuli Bon Palazzo Soranzo Piovene Palazzo Soranzo Piovene Cannaregio Canal Grande Venezia.jpg
Pontile Vaporetto San Stae Canal Grande Venezia.jpg Pontile San Stae Palazzo Emo alla Maddalena (Venice) Palazzo Emo alla Maddalena - Facade on Canal Grande.jpg
Chiesa di San Stae Venezia Facciata.jpg Chiesa di San Stae (18. sz.) Palazzo Molin Querini Palazzo Molin Querini Rio de la Madalena Canal Grande Venezia.jpg
Scuola dei tiraoro facciata di Giacomo Gaspari 1711.JPG Scuola dei Tiraoro e Battioro Rio della Maddalena Rio de la Maddalena Canal Grande Venezia.jpg
Scuola Dell'arte de Tiraoro e Battioro Rio della Rioda Venezia.jpg Rio della Rioda vagy Rio di San Stae Palazzo e Palazzetto Barbarigo (Venice) Palazzetto Barbarigo - Facade on Canal Grande.jpg
Palazzo Coccina Giunti Foscarini Giovannelli Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Coccina Giunti Foscarini Giovannelli Palazzo Ruoda-Boldù (Venice) Palazzo Ruoda-Boldù.jpg
Rio della Pergola Palazzo Gussoni Grimani Della Vida Palazzo Gussoni Grimani Della Vida Canal Grande Venezia.jpg
(Venice) Ca' Pesaro.jpg Ca' Pesaro (Longhena, barokk, 17. sz., Museo d'Arte Moderna) Rio di Noale Rio di Noale Canal Grande Venezia.jpg
Rio di Ca' Pesaro vagy delle Due Torri Palazzetto Da Lezze Palazzetto Da Lezze Canal Grande Venezia.jpg
(Venice) Palazzo Donà Sangiantoffetti.jpg Palazzo Donà Palazzo Boldù Palazzo Boldù a San Felice e Contarini Pisani Canal Grande Venezia.jpg
(Venice) Palazzo Correggio.jpg Palazzo Correggio Palazzo Contarini Pisani Palazzo Boldù a San Felice e Contarini Pisani Canal Grande Venezia 2.jpg
Palazzo Corner della Regina sul Canal Grande.jpg Ca' Corner della Regina (18 sz., itt született Caterina Cornaro) Casa Levi Morenos Casa levi morenos gran canal.JPG
Ca' Favretto Canal Grande Venezia.jpg Ca' Favretto (itt élt Giacomo Favretto) Rio di San Felice Rio di San Felice (Venice).JPG
Rio di San Cassiano Palazzo Fontana Rezzonico (itt született XIII. Kelemen pápa) Palazzo Fontana Rezzonico (Venice).jpg
Palazzo Morosini Brandolin Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Morosini Brandolin Palazzo Miani Coletti Giusti Palazzo Giusti (Venice).jpg
Palazzi Fondamenta della Riva dell'Ogio Canal Grande Venezia.jpg Fondamenta dell'Olio Ca’ d’Oro (gótika, 15. sz., Galleria Franchetti) Ca' d'Oro facciata.jpg
Pontile Ca' d'Oro Fermata del vaporetto Ca' d'Oro Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo della Pretura Palazzo Giustinian Pesaro Palazzo Giustinian Pesaro e Sagredo Canal Grande Venezia.jpg
Pescaria Ponte Canal Grande Venezia.jpg Rio delle Beccarie Ca' Sagredo Ca' Sagredo.jpg
Pescheria Venezia.jpg Halpiac (neogótika, 20. század) Szent Zsófia-templom tere Chiesa di Santa Sofia.jpg
Traghetto Pescaria Traghetto Santa Sofia Campo Santa Sofia (Venice).jpg
Campo della Pescaria Canal Grande Venezia.jpg Halpiac tér Palazzetto Foscari Palazzetto Foscari Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Michiel dalle Colonne Palazzo Michiel dalle Colonne.JPG
(Venice) Fabbriche Nuove.jpg Fabbriche Nuove di Rialto (Sansovino, XVI secolo) Palazzo Michiel del Brusà Palazzo Michiel del Brusà.JPG
Palazzo Smith Mangilli Valmarana Venezia 2009, Palazzo Smith Mangilli Valmarana - Foto di Paolo Steffan.jpg
Rio dei Santi Apostoli
Ca’ da Mosto (venét-bizánci, 13. század) Ca da Mosto.jpg
Palazzo Bolani Erizzo (vi abitò Pietro Aretino) Palazzo Bolani Erizzo Canal Grande Venezia.jpg
Rio di San Giovanni Crisostomo Aperture of Rio San Giovanni Crisostomo on Grand Canal (Venice).jpg
Campo Erbaria Fabbriche Vecchie di Rialto Venezia.jpg Fabbriche Vecchie di Rialto (Scarpagnino, 16. sz.) Campiello del Remer Campiello del Remer.jpg
Palazzo Civran Palazzo Civran.jpg
Palazzo Perducci Palazzo Perducci (Venice).jpg
Palazzo Ruzzini Palazzo Ruzzini (Venice).jpg
Rio del Fontego dei Tedeschi Palazzo dei Camerlenghi da Rio Fontego Tedeschi.jpg
Palazzo Camerlenghi a Rialto facciata est Venezia.jpg Palazzo dei Camerlenghi (reneszánsz, 16. sz., Corte dei Conti) Fontego dei Tedeschi (16. sz., Posta) Fondaco dei Tedeschi 2012-05-13.jpg
Venezia - Ponte di Rialto.jpg Rialto híd
Palazzo dei Dieci Savi (Venice).jpg Palazzo dei Dieci Savi (Scarpagnino, 16. sz., Vízbíróság) Riva del Ferro Rialto Riva del Ferro Palazzi Dolfin Manin Bembo Canal Grande Venezia.jpg
Fondamenta del Vin Canal Grande Venezia.jpg Fondamenta del Vin Pontile Rialto
Palazzo Dolfin Manin (Sansovino, reneszánsz, 16. sz., a Banca d'Italia székhelye) Palazzo Dolfin-Manin.jpg
Rio di San Salvador Ponte Manin (Venice).jpg
Palazzo Bembo (gótikus, 15. sz.; itt született Pietro Bembo) Palais Bembo.jpg
Traghetto Rialto
Traghetto San Silvestro Ca' Loredan (venét-bizánci, 13. század, városháza) Ca'Loredan Venice.jpg
Palazzo Casa Rava Canal Grande Venezia.jpg Casa Ravà (neogótikus, 20. sz.) Ca' Farsetti (venét-bizánci, 12-13. sz., Városháza) Ca' Farsetti.jpg
Pontile Vaporetto San Silvestro Canal Grande Venezia.jpg Pontile San Silvestro Palazzo Cavalli Palazzo Cavalli.jpg
Palazzo Barzizza Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Barzizza Palazzo Grimani Palazzo Grimani di San Luca (Venice).jpg
Palazzo Giustinian Businello e Lanfranchi Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Giustinian Businello
Rio dei Meloni Rio di San Luca Palazzo Corner Contarini Canal Grande Venezia sole.jpg
Venice - Papadopoli's Palace.jpg Palazzo Papadopoli Palazzo Corner Contarini dei Cavalli Palazzo Corner Contarini dei Cavalli (Venice).jpg
Palazzo Tron Palazzo Tron a San Beneto (Venice).jpg
Palazzo Donà della Trezza (Venice).jpg Palazzo Donà della Trezza Palazzo D’Anna Viaro Martinengo Volpi di Misurata Palazzo D'Anna Viaro Martinengo Volpi di Misurata.JPG
Palazzo Donà della Madoneta (Venice).jpg Palazzo Donà della Madoneta Casa Marinoni e Casa De Spirit Casa Marinoni e Casa De Spirit Canal Grande Venezia.jpg
Rio della Madoneta Palazzo Querini Benzon Palazzo Querini Benzon (Venice).JPG
Palazzo Bernardo (Venice).jpg Palazzo Bernardo (gótikus, 15. sz.) Rio di Ca' Michiel
Palazzo Querini Dubois (Venice).jpg Palazzo Querini Dubois Palazzo Curti Valmarana Palazzi Ca' Michiel Curti Valmarana Corner Spinelli Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Grimani Marcello (Venice).jpg Palazzo Grimani Marcello Palazzo Corner Spinelli (Codussi, rinascimentale, XV secolo) Corner spinelli.JPG
Ca' Cappello Layard Carnelutti (Venice).jpg Ca' Cappello Layard Carnelutti Pontile Sant'Angelo
Rio di San Polo Casa Barocci Palazzi Corner Spinelli Casa Salome Barocci Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Barbarigo della Terrazza (Venice).jpg Palazzo Barbarigo della Terrazza (16. sz.) Rio di Ca' Garzoni
Palazzo Pisani Moretta (Venice).jpg Palazzo Pisani Moretta (gótikus, 15. sz.) Palazzo Garzoni Palazzo Garzoni Rio di Ca'Garzoni Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Tiepolo (Venice).jpg Palazzo Tiepolo Traghetto Garzoni
Palazzo Soranzo Pisani Canal Grande Venezia.JPG Palazzo Soranzo Pisani Fondaco Marcello Fondaco Marcello Canal Grande Venezia.jpg
Palazzi Tiepolo Passi e Soranzo Pisani Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Tiepolo Passi Palazzo Corner Gheltoff Palazzo Corner Gheltoff (Venice).jpg
Palazzo Giustinian Persico Canal Grande Rio San Toma Venezia.jpg Palazzo Giustinian Persico Palazzi Mocenigo (négy egyesült épület)

(16-17. sz.; itt tartózkodott Giordano Bruno, Thomas Moore (költő) és George Byron)

Palazzo Mocenigo Casa Nuova Canal Grande Venezia.jpg
Rio San Toma (Venice).jpg Rio di San Tomà
Traghetto San Tomà
Palazzo Marcello dei Leoni Canal Grande Rio San Toma Venezia.jpg Palazzo Marcello dei Leoni
Palazzo Dolfin Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Dolfin
Pontile Vaporetto San Toma' Canal Grande Venezia.jpg Pontile San Tomà
Palazzo Dandolo Paolucci Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Dandolo
Palazzo Civran Grimani Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Civran Grimani
Rio della Frescada Palazzo Contarini delle Figure (itt vendégeskedett Andrea Palladio) Palazzo Contarini delle Figure (Venice).JPG
Palazzo Caotorta Angaran Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Caotorta-Angaran
Palazzo Balbi (Venice).jpg Palazzo Balbi (Alessandro Vittoria, reneszánsz barokk elemekkel, 16. sz.; Giunta della Regione Veneto) Palazzo Erizzo Nani Mocenigo Palazzo Erizzo Nani Mocenigo Canal Grande Venezia.jpg
Ca' Masieri Canal Grande Venezia.jpg Ca' Masieri
Rio di Ca' Foscari
Palazzo Ca Foscari facciata Canal Grande.jpg Ca' Foscari (gótikus, 15. sz.; Egyetem) Palazzo Da Lezze Palazzo e Palazzetto da Lezze Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Giustinian Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Giustinian (gótikus, 15. sz.; Wagner itt tartózkodott) Palazzo Moro Lin Palazzo Moro Lin Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Ca' Rezzonico Nani Bernardo e Giustiniani Bernardo Canal Grande venezia.jpg Ca' Bernardo
Palazzo Ca' Rezzonico Nani Bernardo e Giustiniani Bernardo Canal Grande venezia.jpg Palazzo Bernardo Nani Palazzo Grassi (Giorgio Massari, neoklasszika, 18. sz.) Palais Grassi.jpg
Ca' Rezzonico (Venice).jpg Ca' Rezzonico (Longhena, Massari; 17-18. sz.; Museo del Settecento Veneziano)
Rio di San Barnaba Chiesa di San Samuele Chiesa di San Samuele.jpg
Palazzo Moro Stern Contarini Michiel Canal Grande Venezia.JPG Palazzo Contarini Michiel Pontile San Samuele
Pontile Ca' Rezzonico Casa Francheschinis vagy Casa Sezanne (20. század) Palazzo Casa Sezanne Casa Franceschinis Canal Grande Venezia.jpg
Traghetto San Barnaba Traghetto San Samuele Campo San Samuele Casa Sezanne Canal Grande Venezia.jpg
Palazzetto Stern (Venice).jpg Palazzetto Stern Palazzo Malipiero Palazzo Malipiero (Venice).jpg
Rio Malpaga
Palazzo Moro a San Barnaba (Venice).jpg Palazzo Moro ("Casa di Otello") Giardino di Palazzo Malipiero Palazzo Malipiero giardino Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Loredan dell'Ambasciatore (Venice).jpg Palazzo Loredan dell'Ambasciatore (gótikus, 15. sz.) Palazzo Tecchio Mamoli Palazzo Tecchio Mamoli Canal Grande Venezia.jpg
Casa Mainella (Venice).jpg Casa Mainella
Rio di San Trovaso
Palazzo Contarini degli Scrigni (Venice).jpgPalazzo Contarini de Corfù.jpg Palazzi Contarini degli Scrigni e Corfù Ca' del Duca Ca' del Duca (Venice).jpg
Rio del Duca
Palazzo Falier (liagò) jpg
Palazzo Mocenigo Gambara (Venice).jpg Palazzo Mocenigo Gambara Palazzo Giustinian Lolin (Longhena, 17. sz.) Palazzo Giustinian Lolin (Venice).jpg
Palazzo Querini Vianello (Venice).jpg Palazzo Querini Vianello
Chiesa di Santa Maria della Carità e Accademia Venezia.jpg Scuola Grande di Santa Maria della Carità (Massari, 18. sz.; Gallerie dell'Accademia) Palazzo Civran Badoer Barozzi Palazzo Civran Badoer Barozzi (Venice).jpg
Carità (Venice).jpg Ex Chiesa di Santa Maria della Carità (gotico, XV secolo; Gallerie dell'Accademia) Rio di San Vidal Rio e Campo San Vidal Canal Grande Venezia.jpg
Pontile Accademia (Venezia).jpg Pontile Accademia Campo San Vidal Campo San Vidal Canal Grande Venezia.jpg
Accademia bridge in Venice (South East exposure).jpg Ponte dell'Accademia
Palazzo Brandolin Rota (Venice).jpg Palazzo Brandolin Rota (a Toti Dal Monte) része volt Palazzo Cavalli-Franchetti (gótikus, 15. sz.) Palazzo Cavalli Franchetti (Venice).jpg
Palazzo Contarini Polignac (Venice).jpg Palazzo Contarini Dal Zaffo (gótikus és reneszánsz elemek, 15. sz.)
Palazzo Balbi Valier Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Balbi Valier Palazzo Barbaro a San Vidal Palazzo Barbaro a San Vidal.jpg
Palazzo Loredan Cini Campo San Vio Venezia.jpg Palazzo Loredan Cini Palazzo Benzon Foscolo Palazzo Benzon Foscolo (Venice).jpg
Ponte privato San Vio (Venice).jpg Rio di San Vio Palazzetto Pisani Palazzetto Pisani (Venice).jpg
Campo san Vio sul Canal Grande a Venezia.jpg Campo San Vio Rio del Santissimo Rio del Santissimo di Santo Stefano.jpg
Barbarigo IMG 3977.JPG Palazzo Barbarigo (modern mozaikok) Palazzo Succi Casa Succi (Venice).jpg
Palazzi Da Mula Morosini Centani Morosini Barbarigo Canal Grande Venezia.jpg Palazzi Da Mula Morosini e Centani Morosini Casa Stecchini Palazzetto Pisani Casa Succi Casa Stecchini Canal Grande Venezia.jpg
Ca' Biondetti Rosalba Carriera Canal Grande Venezia.jpg Ca' Biondetti (itt élt Rosalba Carriera) Casina delle Rose (itt működött Antonio Canova és Gabriele D’Annunzio) Casina delle Rose Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Venier dei Leoni a Dorsoduro Venezia.jpg Palazzo Venier dei Leoni (Peggy Guggenheim collection) Palazzo Corner della Ca' Granda (Sansovino, reneszánsz, 16. sz.; Prefektúra) Palazzo Corner della Ca Granda Canal Grande Venezia.jpg
Rio delle Torreselle Rio di San Maurizio
Venice - Dario's Palace.jpg Palazzo Dario (reneszánsz, 15. sz.) Palazzo Minotto Palazzo Minotto-Barbarigo e Barbarigo Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Barbaro Wolkoff Canal Grande Venezia.JPG Palazzo Barbaro Wolkoff (itt lakott Eleonora Duse) Palazzo Barbarigo Palazzo Barbarigo Canal Grande Venezia.jpg
Rio della Fornace Rio di Santa Maria Zobenigo
Palazzo Salviati (Venice).jpg Palazzo Salviati Pontile Santa Maria del Giglio Fermata del vaporetto Giglio Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Orio Salviati Barbaro Wolkoff Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Orio Semitecolo Benzon Palazzo Grimani Palazzo Grimani a Santa Maria Zobenigo Canal Grande Venezia.jpg
Traghetto S.Gregorio Traghetto S.Maria del Giglio
Palazzo Nani Mocenigo Canal Grande Venezia.jpg Casa Santomaso Palazzo Pisani Gritti Palazzo Pisani Gritti (Venice).jpg
Palazzo Genovese facciata Canal Grande Venezia.jpg Palazzo Genovese (neogótikus, 19. század) Rio delle Ostreghe
Abbazia di San Gregorio Canal Grande Venezia.jpg Abbazia di San Gregorio Palazzo Ferro Fini (Veneto regió tanácsa) Palazzo Ferro Fini Canal Grande Venezia.jpg
Rio della Salute
Pontile Salute Palazzo Contarini Fasan (gótikus, 15. sz.; „Desdemona háza”) Palazzo Contarini Fasan (Venice).jpg
Wenecja Santa Maria della Salute.JPG Basilica di Santa Maria della Salute Palazzo Venier Contarini Palazzo Venier Contarini (Venice).jpg
Palazzo Michiel Alvisi Palazzo Giustinian Michiel Alvise (Venice).jpg
Seminario Patriarcale Canal Grande Venezia.jpg Seminario Patriarcale Palazzo Badoer Tiepolo Palazzi Badoer Tiepolo Barozzi Emo Treves de Bonfili Canal Grande Venezia.jpg
Punta della Dogana Canal Grande Venezia.jpg Punta della Dogana Palazzo Treves de Bonfili Palazzi Barozzi Emo Treves de Bonfili Canal Grande Venezia.jpg
Rio di San Moisè Rio di San Moise (Venice).jpg
Hotel Bauer (neogotico, XIX secolo) Palazzo Hotel Bauer Canal Grande Venezia.jpg
Ca' Giustinian (gótikus, 15. sz.; Comune, a Velencei biennálé irodái) Palazzo Ca' Giustinian Morosini Canal Grande Venezia.jpg
Palazzo Vallaresso Erizzo (antico Ridotto) Palazzo Vallaresso Erizzo Hotel Monaco antico Ridotto Canal Grande Venezia.jpg
Harry's Bar Harry's bar Canal Grande Venezia.jpg
Pontile San Marco Vallaresso Harry's Bar Fonteghetto della Farina.jpg
Fonteghetto della Farina (reneszánsz, 15. sz.; Kikötőkapitányság) Fonteghetto della Farina Accademia dei Pittori Canal Grande Venezia.jpg
Palazzina Selva vagy Venice Pavilion Palazzina Selva Venice Pavillon Canal Grande Venezia.jpg

Bibliográfia[szerkesztés]

 • A. Zorzi, P. Marton I Palazzi Veneziani – Magnus Ed., Udine, 1989 ISBN 88-7057-083-5
 • M. Brusegan La grande guida dei monumenti di Venezia – Newton & Compton Ed., Róma, 2005 ISBN 88-541-0475-2
 • E. e W. Eleodori Il Canal Grande. Palazzi e Famiglie – Corbo e Fiore Editori, II. kiad., Velence, 2007 ISBN 88-7086-057-4
 • Guida d'Italia – Venezia. 3. kiad. Milánó, Touring Editore, 2007 ISBN 978-88-365-4347-2
 • Alvise Zorzi, P. Marton. I Palazzi Veneziani. Udine, Magnus, 1989 ISBN 88-7057-083-5
 • Alberto Toso Fei, I segreti del Canal Grande. Misteri, aneddoti, curiosità, sulla più bella strada del mondo. Studio LT2, 2009
 • Venezia e provincia. Milano, Touring Editore, 2004 ISBN 88-365-2918-6
 • Raffaella Russo. Palazzi di Venezia. Venezia, Arsenale Ed., 1998 ISBN 88-7743-185-7
 • Umberto Franzoi, Mark Smith. Canal Grande. Venezia, Arsenale Ed., 1993 ISBN 88-7743-131-8
 • Giuseppe Mazzariol (a cura di). I Palazzi del Canal Grande. Novara, Istituto Geografico De Agostini, 1989
 • Gianjacopo Fontana. Venezia monumentale – I Palazzi. Venezia, Filippi Ed., 1967
 • Andrea Fasolo, Mark Smith. Palazzi di Venezia. Venezia, Arsenale Ed., 2003 ISBN 88-7743-295-0
 • Terisio Pignatti (szerk.). Le scuole di Venezia. Milánó, Electa, 1981
 • Silvia Gramigna, Annalisa Perissa. Scuole di Arti, Mestieri e Devozione a Venezia. Velence, Arsenale Coop
 • Giuseppe Tassini. Curiosità Veneziane. Velence, Filippi Ed., 2001

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Canal Grande című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Egyéb projektek[szerkesztés]

További információkat találhatsz Canal Grande témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:

Wiktionary-logo-hu.svg Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Wikibooks-logo.svg Kézikönyvek a Wikikönyvekben
Wikiquote-logo.svg Idézetek a Wikidézetben
Wikisource-logo.svg Forrásmunkák a Wikiforrásban
Commons-logo.svg Képek a Commonsban
Wikinews-logo.svg Hírek a Wikihírekben

További információk[szerkesztés]