Rhizopogon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rhizopogon
Rhizopogon rubescens
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Boletales
Család: Rhizopogonaceae
Típusnemzetség
Rhizopogon
Fr. (1817)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhizopogon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhizopogon témájú kategóriát.

A Rhizopogon a Rhizopogonaceae családjába tartozó ektomikorrhizaképző bazidiumos gombák nemzetsége. A nemzetségbe tartozó fajok földalatti termőtestet fejlesztenek. A Rhizopogon nemzetség tudományos nevét a görög eredetű 'gyökér' (Rhiz-) ' és szakáll' (-pogon) jelentésű szavakból képezték, utalva a termőtesten nagy számban előforduló rhizómára. Magyar nevüket is megjelenésük után kapták: istrángospöfeteg.

A Rhizopogon-fajok elsősorban a fenyőfélék (Pinaceae) családba tartozó fák ektomikorrhiza-társulásában fordulnak elő, és különösen gyakori szimbiontái a fenyőfáknak, a páfrányfenyőknek és a Douglas-fenyőfáknak. Ektomikorrhiza-kapcsolataik révén a Rhizopogon-fajok feltehetően fontos szerepet játszanak a tűlevelű erdők ökológiájában. A közelmúltban végzett mikromorfológiai és molekuláris filogenetikai vizsgálatok megállapították, hogy a Rhizopogon a tinórualkatúak (Boletales) családba tartozik, szoros rokonságban a Suillus nemzetséggel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2006) „Molecular systematics and biological diversification of Boletales”. Mycologia 98 (6), 971–981. o. DOI:10.3852/mycologia.98.6.971. PMID 17486973.