Rhipsalis aurea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Rhipsalis aurea
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Rhipsalis
Faj: Rhipsalis aurea
Tudományos név
Rhipsalis aurea
Freitas et al. in Syst. Bot. 34(3):505-509 (2009)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhipsalis aurea témájú rendszertani információt.

A Rhipsalis aurea egy brazíliai esőerdei kaktuszfaj, mely a közelmúltban került elő Rio de Janeiro állam területéről.

Jellemzői[szerkesztés]

A Rhipsalis aurea faj egy 60–80 cm hajtáshosszúságúra növő, epifitikus vagy epilithikus növény, hajtásain nem hordoz járulékos gyökereket. Hajtásai lecsöngőek, csak a fiatal, tőből eredő hajtások egyenesednek fel. Elágazódási típusa szubakroton (csúcs alatti) vagy mezoton (szárközépből eredő).

Az egyes hajtásszegmensek hengeresek, a primer hajtások korlátlan növekedésűek. A bazális szegmensek 150–450 mm hosszúak, 4–6 mm átmérőjűek, kezdetben felegyenesedők, idősen elfásodnak. A szekunder hajtásszegmensek 140–200 mm hosszúak, 3,7-4,7 mm átmérőjűek, fiatalon szintén felegyenesedhetnek, azonban mindvégig szukulensek maradnak, színük mélyzöld. A tercier hajtások apró hajtásszegmensekből állnak, korlátozott növekedésűek, 2–9 mm hosszúak és 1,2–3 mm keresztmetszetűek, mindig lecsüngőek, szukkulensek, színük mélyzöld. Areolái 0,5 mm átmérőjűek, zöldek, vagy vörösen/barnásan színezettek, egy vagy két max. 1 mm hosszú háromélű pikkelylevéllel övezettek. A fiatal szegmenseken gyenge szőrözöttség figyelhető meg, mely az idősebb szegmensekről eltűnik.

Harang alakú virágai 2 mm-nél kisebbek, areolánként egyesével jelennek meg. Éjjel nyílnak, nem illatosak, többnyire a hajtás csúcsi részén, néha a hajtások oldalán végighaladva. A perikarpium 0,2-0,4 mm átmérőjű, zöld vagy sárgás színű, bordákkal tagolt. A lepellevelek aranysárgák, lekerekítettek, a külsők hegyezettek, a virágtól elállók. Porzószálai sárgák, négyszögletűek, két csoportban állnak, melyek közül a külsők szétállók, míg a belsők csüngők, 4–7 mm hosszúak, a portok 0,5-0,6 mm nagyságú. A bibe 8 mm hosszú, sárga, a csúcsa 4-6 bibeszálra oszlik.

Termése nem szőrözött, éretlen állapotban lapított gömb, feketészöld színű, éretten gömb vagy körte alakú, áttetsző zöld, 6–8 mm nagyságú.

Elterjedése[szerkesztés]

Öt gyűjtött példány alapján ismert faj, mely három helyen fordul elő Três Picos State Park területén a brazíliai Nova Friburgo városában (Rio de Janeiro állam). Élőhelyei 1200–1700 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő atlantikus erdők.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

Az Erythrorhipsalis subgenus tagja.

Források[szerkesztés]

  • Freitas et al. (2009): A New Species of Rhipsalis (Cactaceae) from Brazil. In: Systematic Botany, 34: 505−509