Rekviem egy álomért (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rekviem egy álomért
SzerzőHubert Selby
Eredeti címRequiem for a Dream
Nyelvangol
Műfajmodern tragédia
ElőzőThe Demon
KövetkezőThe Willow Tree
Kapcsolódó filmRekviem egy álomért
Kiadás
Kiadás dátuma1978
Magyar kiadóCartaphilus Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2007
FordítóGreskovits Endre
Oldalak száma288
SablonWikidataSegítség

A Rekviem egy álomért Hubert Selby 1978-ban megjelent regénye, ami a New York-i függők önkontroll nélküli életstílusainak tragédiáját taglalja.[1] A regényből Darren Aronofsky forgatott filmet 2000-ben, Jared Leto, Marlon Wayans, Jennifer Connelly és Ellen Burstyn főszereplésével.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője anya és fia, Sara és Harry, Harry barátnője, Marion és Harry barátja, Tyrone. A novella és a film is három részből áll: nyár, ősz és tél. A szereplők keresik álmaik megvalósításának kulcsát, azonban a cselekmény előrehaladtával egyre inkább a függőségükbe mélyülnek. A három fiatal nagy mennyiségű heroint vásárol, hogy azt eladva gazdaggá váljanak. Harry és Marion szerelmesek egymásba, és egy közös vállalkozást szeretnének elindítani, Tyrone pedig a gettóélet elől szeretne elmenekülni.

Sara, Harry egyedül élő édesanyja egész napját a televízió előtt, teleshop műsorokat nézve tölti. A folyamatos tévézés mellett a kelleténél többet eszik, ezért kicsit túlsúlyos. Nemsokára egy telefonhívást kap, miszerint szerepelni fog egy tévéműsorban, ettől kezdve gyökeresen megváltozik az élete, abban reménykedik, hogy pont abba a műsorba kapott meghívást, amelyet nap mint nap órákon át néz. Előkeresi a vörös ruháját, mely még Harry diplomaosztójáról maradt, barátnőjével több-kevesebb sikerrel vörösre festeti a haját is, és fogyókúrába kezd. Miután az akaraterőt igénylő grépfrútos diéta kudarcba fullad, felkeresi orvosát, aki amfetamintablettákat ír fel neki. Hónapok elteltével sem értesítették a részletekről, Sara pedig eközben függővé vált a tablettáktól. Ennek következtében pszichiátrián köt ki, ahol elektrosokk-terápiával kezelik.

Harry, Marion és Tyrone a saját készítményüktől lettek függők, amikor pedig kevés volt a heroin, akkor egymás elől is rejtegették a megszerzett mennyiséget. Harry-t és Tyrone-t letartóztatják utukon Miami felé és börtönbüntetésre ítélik őket. Harry keze a folyamatos injekciózástól elfertőződik annyira, hogy le kell neki amputálni. Marion, aki egyedül maradt New Yorkban, prostituált lett, hogy valamiből fedezze a kábítószer költségeit. A börtönben Tyrone-t folyamatosan durva bánásmódban részesítik az őrök és más börtönlakók a bőrszíne miatt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Rekviem egy álomért; ford. Greskovits Endre; Cartaphilus, Bp., 2007 (Filmregények)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Requiem for a Dream (novel) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.