Ray Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ray Ferenc
Személyes adatok
Születési dátum1875 körül
Halálozási dátum1915
Posztcsatár
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1901Magyar 1867-1918 Budapesti TC3(?)
Díjak, elismerések
Az év labdarúgója (1901)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
SablonWikidataSegítség

Ray Ferenc (1875 körül – 1915) Stobbe Ferenccel, Iszer Károllyal együtt a labdarúgás meghonosítói Magyarországon. Alapító tagja volt a Budapesti Torna Club-nak. A BTC futballistájaként az év játékosává is választották az 1901-es magyar bajnokságban. Híres csapattársai voltak még Hajós Alfréd és Gillemot Ferenc. Apja Ray Rezső Lajos, testvére Ray Rezső Vilmos építészek.

Pályafutása[szerkesztés]

Ray Ferenc a BTC első kezdőcsapatában (a Svájcból hozott labdával)

Ray Ferenc Svájcban ismerkedett meg az új sporttal, a labdarúgással - az angol diáktársak révén. Stobbe Ferenc felkérésére Ray Ferenc svájci tanulmányaiból hazatérve magával hozott egy igazi angol futball-labdát. Ez a darab az elsők között volt ami az országba került. Megérkezése után rögtön igénybe is vették a játékszert a BTC Markó utcai tornatermében. Iszer Károly, Hajós Alfréd, Malaky János, Stobbe Ferenc, Harsády József, Weisz István, a három Sturza-fivér és Coray Rezső rugdalták a labdát.

Ray 1901. február 17-én az első magyar bajnokin pályára lépett a csatársorban. Ő szerezte a Magyar Bajnokság történetének első gólját, majd Róka János mesterhármasával 4-0-ra nyert a BTC a BSC ellen. Ray Ferenc volt az első cselező csatár. A rutintalan védők mellett sokáig ontotta a gólokat. Így hamar közönség kedvencé vált.

Az 1901-es bajnokság volt az utolsó nagy éve. Egyre többen kifogásolták állandó cselezései miatt, de egyre jobban vesztett képességeiből. A bajnokság közben megsértődött és átigazolt a "MUE"-be (Magyar Úszó Egyesület), ám egyre ritkábban kapott játéklehetőséget. Rövidesen Sydney-be költözött és a Pasteur Intézetben kapott munkalehetőséget.

Már régen bent voltunk a tribün alatti öltözőben, amikor még mindig dobogott a fejünk felett a lelátó népe. Az ütemes dobogást ütemes üvöltés kísérte, aminek szövegét hamarosan felismertük. 'Ray, Ray, Ray"- zengett a hármas tagolás a négynegyedes taktus első három negyedére, követve egynegyedes pauzával..
Hajós Alfréd emlékezése

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Statisztika[szerkesztés]

Mérkőzései a válogatottban[szerkesztés]

 Magyarország
# Dátum Helyszín Hazai Eredmény Vendég Kiírás Gólok Esemény
  1901. április 11. Budapest, Millenáris-pálya Magyarország  0 – 4 Anglia Richmond AFC barátságos -
  1901. április 13. Budapest, Millenáris-pálya Magyarország  1 – 6 Anglia Surrey Wanderers barátságos -
Összesen 0 mérkőzés 0 gól

Források[szerkesztés]