Budapesti TC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BTC szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapesti TC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Budapesti Torna Club
SzékhelyBudapest - Lipótváros, Magyarország
Alapítva1885. május 29.
Klubszínek piros-fehér
Csapatmezek


A Budapesti Torna Club, rövidítve BTC, 1885-ben alakult [1], nagy érdemei vannak a tornászat népszerűsítése körül. Tagja volt a Magyar Athlétikai Szövetség (MASZ), Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), Magyar Országos Lawn Tennisz Szövetség (MOLTESZ), Magyar Testedző Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ), Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) és Magyar Vívószövetség (MVSZ) tagja. A klubnak több szakosztálya is működött, ezek az atlétika, birkózás, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, ökölvívás, tenisz, vívás, torna és az úszás, de a legsikeresebb a labdarúgó-szakosztály lett.

Labdarúgás[szerkesztés]

A BTC egyik első kezdőcsapata

A labdarúgó szakosztály 1897. február 7-én alakult, mint az első futballcsapat, példája nagyban hozzájárult a sportág magyarországi népszerűsítéséhez. A szakorsztály elnöke Ottó József lett. Első edzését a rákövetkező napon, február 8-án a Millenáris pályán, Ray Ferenc vezetésével tartotta az egyesület tornászaiból, atlétáiból, úszóiból és kerékpárosaiból alakított két csapat.

Az első nyilvános mérkőzésére május 9-én került sor. A csapat október 27-én a Vienna Cricket and Football-Club - magyarosan a kricketterek - ellen vívta első nemzetközi meccsét, az eredmény 0:2 lett. A találkozó jelentős népszerűséget hozott a labdarúgásnak; az ennek nyomán kitörő "fociláz" során több futball-klub (pl. az FTC) alakult, illetve a már létező egyesületek egy részénél futball szakosztály is létrejött 1898-1899-ben (pl. az Újpest FC).

A magyar labdarúgás első klubok közötti mérkőzését a BTC II játszotta a Műegyetem alig két hónappal előtte létrejött csapata ellen. A megjelent 500 főnyi közönség kellemes, bár kissé télies időben jó játékot láthatott. A lelkes és lendületes műegyetemi gárda 5:0-ás győzelmet aratott. Érdekesség, hogy a műegyetemiek felkészülését a BTC segítette.

Az első "idegenben" játszott nemzetközi mérkőzésre Bécsben került sor 1898 március 25-én. A vendéglátó a "kricketterek" 4:1 arányban győzedelmeskedtek. Nagyar szempontból azonban mégis örömteli az esemény, hiszen itt esett a magyar labdarúgás első nemzetközi mérkőzésen lőtt gólja.

Az első magyar bajnokságot is a BTC nyerte 1901-ben, majd 1902-ben sikerült megvédenie a címét.

A csapat ezek után süllyedni kezdett. 1928-ban már csak a BLASZ I. osztályú bajnokságáért játszhattak. Az elnök ekkor Molnár Dezső nyugállományú altábornagy volt, a titkár: Hortobágyi József.

Az ezredfordulón megkísérelték a klub feltámasztását. A 2000/2001-es szezonban BTC-Rákosmente néven a csapat elindult a Budapest-bajnokság I. osztályában, amit első nekifutásra meg is nyert. A következő szezonban az NB III Duna-csoport bajnokaiként egy osztállyal feljebb léphettek, de 2002 nyarán a harmadosztályú indulási jogot átadták az Ózdi Kohász csapatának, így a nagynevű csapat megszűnt.

Sikerek[szerkesztés]

Magyar labdarúgó-bajnokság (első osztály)

Híres játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Források[szerkesztés]

  • Pálfy György: A sport enciklopédiája I-II. kötet - 1928. Budapest, Enciklopédia Rt. kiadása
  • BTC Foot-ball csapatjaink rendszabályai 1900. évi tagsági igazolvány
  • BTC 1885–1910

További információk[szerkesztés]