Raquel Olmedo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raquel Olmedo
Életrajzi adatok
Születési névSiomara Anicia Orama Leal
Született1937december 30. (86 éves)
Caibarién, Las Villas,  Kuba
Pályafutása
Aktív évek1956 -
Műfajokpopzene
Díjai
További díjakTVyNovelas-díj
A legjobb női mellékszereplő (2013)

Raquel Olmedo IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Raquel Olmedo (Caibarién, Las Villas, Kuba, 1937. december 30. –) kubai színésznő és énekesnő.

Életrajz[szerkesztés]

Raquel opera énekesnőként, színházakban kezdte meg karrierjét szülőhazájában, Kubában. Az 1959-es kubai forradalom után több millió ember menekült el Kubából. Raquel Mexikóba menekült 1959-ben, mint egy ismeretlen művész. Ezt egy kis munka követte a filmiparban, majd 1963-ban kapott egy mellékszerepet egy telenovellában, melynek La Sombra Del Otro volt a címe. A hetvenes években inkább énekesnőként volt ismert, rádióslágerei voltak szép számmal, film- és sorozatszerepei viszont nem. Karrierje igazán a nyolcvanas évek végén emelte ki őt a többi színésznő közül amikor számos sorozatban és filmben nyújtott kimagasló alakításokat. Európában továbbra is ismeretlen maradt. Az 1997-es Esmeralda volt az a sorozat amelyben megismerte egész Európa, noha az amerikai kontinens már legendaként tekintett rá. A sorozatban Domingát a szegény asszonyt játszotta aki Esmeraldát felnevelte. Ezt a kétezres években számos sorozat szerepe követte, még a 2010-es évek derekára már egyike lett a latin-amerikai országok legkimagaslóbb színművészeinek. Lemezeit újra kiadták, digitálisan és CD-n egyaránt, sőt, Ő maga is felvett egy új lemezt. A 2010-es években is aktívan részt vett telenovellák forgatásán, mind szereplőként mind háttérmunkásként, hogy tudását átadhassa másoknak. A magyar nézők utoljára 2016-ban láthatták a Szeretni kell! című sorozatban.

Évtizedek óta pletykálják, hogy leszbikus,[1] melyet sosem cáfolt, könyvek, és elbeszélések, régi barátok is állítják, hogy boldog és harmonikus párkapcsolatban él egy vele egy idős nővel, évtizedek óta. Raquel Olmedo egy interjúban azt mondta:

"Leszbikus vagyok-e? Nos, szerintem egyértelmű, kár is ezt firtatni. Sosem voltam férjnél, és sosem érdekeltek a férfiak. Bélyegezzenek meg mint leszbikust, vagy fogadjanak el mint színésznőt, nekem mindegy melyik." - Raquel Olmedo, TV Azteca riport, 1999. augusztus 12.

Albumok[szerkesztés]

  • Mitad Mujer, Mitad Gaviota (1977)
  • Tu, Siempre Tu (1979)
  • No Señora (1980)
  • La Fuerza De Una Voz Que Impone El Cambio (1982)
  • Mañana Ya Ni Vengas (1983)
  • Con el Alma en Cueros (2009)

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]