Randolph James Bresnik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Randolph James Bresnik

Randolph James Bresnik (Fort Knox, Kentucky, 1967. szeptember 11. –) amerikai űrhajós, ezredes.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1989-ben a Naval Reserve Officer Training Corps a Citadella keretében matematikából kapott tanári oklevelet. 1992-ben szerzett repülőgép vezetői jogosítványt. A polgári repülőgépek vezetésére is rendelkezik engedéllyel. Szolgálati repülőgépe az F/A–18 volt. Szolgálatteljesítés közben három alkalommal vezényelték a Csendes-óceán nyugati térségébe. TOPGUN kiképzésben részesült. 1999-ben tesztpilóta kiképzésből vizsgázott. Az F/A–18A/D/E/F típusait (elektronika, fegyverzet) repülte, illetve tesztelte. 2001-től repülőgép pilóta oktató. 2002-ben az University of Tennessee (Knoxville) keretében szerzett diplomát. 2002-2003 között Kuvaitban szolgált. Az iraki hadműveletekben több harci bevetést hajtott végre. 2008-ban az Air War College keretében tett újabb vizsgát. Több mint 5000órát töltött a levegőben, több mint 80 típusú repülőgépen repült, valamint tesztelt.

2004. május 6-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés (T–38 Talon), vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 19 órát, 16 percet (259 óra) töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–129, a Atlantis űrrepülőgép 31., repülésének küldetésfelelőse. Feladatuk volt a személyzet csere végrehajtása, logisztikai árú (víz, élelmiszer, ruházat, személyes tárgyak, orvosi- eszközök, berendezések, kutatási- kísérleti anyagok és eszközök) szállítása. Továbbá az ExPRESS Logistics Carrier 1 (ELC1) és az ExPRESS Logistics Carrier 2 (ELC2) rácsszerkezeteket az űrállomás külső felületére. Az Atlantis fedélzetén repült az épülés alatt álló Dragon űrhajó kommunikációs rendszere is, melyet a repülés során teszteltek. Visszafelé bepakolták a csomagoló anyagokat, kutatási eredményeket, a szemetet. Első űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 19 órát, 16 percet (259 óra) töltött a világűrben. Kettő űrséta (kutatás, szerelés) alatt összesen 11 órát és 50 percet töltött a világűrben. 7 226 177 kilométert (4 490 138 mérföldet) repült, 171 kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]