Rampage – Tombolás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rampage – Tombolás
(Rampage)
2018-as amerikai 3D-s film
RendezőBrad Peyton
ProducerBeau Flynn
Dwayne Johnson
John Rickards
Vezető producerDwayne Johnson
AlapműMidway Games: Rampage
Műfaj
ForgatókönyvíróRyan Condal
Carlton Cuse
Ryan Engle
FőszerepbenDwayne Johnson
Naomie Harris
Joe Manganiello
Malin Åkerman
Jake Lacy
ZeneAndrew Lockington
OperatőrJaron Presant
VágóJim May
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő107 perc
Költségvetés120 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2018. április 13. Magyarország 2018. április 12.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel283,5 millió $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rampage – Tombolás 2018-ban bemutatott amerikai sci-fi akció-kalandfilm, melyet Brad Peyton rendezett az azonos nevű Midway Games videójáték-sorozat alapján. A főszereplők Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Åkerman, Joe Manganiello, Jake Lacy, Marley Shelton és Jeffrey Dean Morgan.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. április 13-án mutatta be a Warner Bros. és a New Line Cinema 2D, Real D 3D és IMAX formátumokban, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, április 12-én az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film végigköveti Davis Okoye primatológust, akinek össze kell fognia az ő George nevű barátjával, egy ezüsthátú albinó gorillával, aki egy kísérlet után hatalmas méretű dühöngő vadállattá válik. A duónak együttes erővel meg kell állítania a várost ellepő szörnyek invázióját.

A nagyobbnál is van nagyobb.
– Mottó

A film főforgatása 2017. április 17-én kezdődött Chicagóban (Illinois). Atlanta és Georgia egyes részein is forgattak.

Cselekménye[szerkesztés]

Az Athena-1, az Energyne génmanipulációs cég tulajdonában lévő űrállomás megsemmisül, miután egy laboratóriumi patkány mutálódik és pusztítást végez. Kerry Atkinsnak, a legénység egyetlen túlélő tagjának sikerül elmenekülnie a mentőkabinban, amikor az állomás felrobban, a patogén tartályokkal együtt, amelyeket az Energyne vezérigazgatója, Claire Wyden utasítja, hogy szerezzen vissza, de a kabin a visszatéréskor széthullik, megöli őt, és törmeléknyomokat hagy maga után az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyik tartályt egy amerikai krokodil nyeli le az Evergladesben, egy másik pedig a wyomingi erdőben landol, ahol egy farkas megfertőződik a kórokozóval.

Davis Okoye primatológus, az amerikai hadsereg egykori különleges alakulatának katonája és egy orvvadászat elleni egység tagja a San Diego-i vadvédelmi központban dolgozik. Összebarátkozott egy George nevű ritka albínó nyugat-alföldi gorillával, akit az orvvadászoktól mentett meg, akik megölték az anyját, és jelnyelven kommunikál vele. Az egyik tartály lezuhan George élőhelyén, és ő is megfertőződik a kórokozóval.

Amikor George jelentősen megnő és egyre agresszívabbá válik, Davisszel kapcsolatba lép Dr. Kate Caldwell genetikai mérnök, aki elmagyarázza, hogy a kórokozót az Energyne fejlesztette ki, hogy tömegesen átírja a géneket. Azt remélte, hogy a CRISPR-rel mint a betegségek lehetséges gyógymódjával kapcsolatos kutatásokat előbbre tudja vinni, de rájött az Energyne tervére, hogy biológiai fegyverként használja, és tévesen bebörtönözték, ami alatt a halálos beteg bátyja meghalt. George megszökik a fogságból, és ámokfutásba kezd a rezervátumban. George-ot megnyugtatják, de hamarosan elfogja a Harvey Russell ügynök vezette kormánycsapat, és a Boeing C-17 Globemaster III repülőgépre ültetik. Eközben Claire és testvére, Brett felügyeli egy zsoldoscsapat kísérletét a mutáns farkas, Ralph elfogására, ami kudarccal és az egész csapat lemészárlásával végződik.

Claire abban a reményben, hogy elfogja Ralphot, és George-ot felhasználja a terve elfedésére, egy hatalmas adót használ a Willis Tower tetején, hogy az állatokat - amelyeket úgy terveztek, hogy egy bizonyos rádiófrekvenciára agresszívan reagáljanak - Chicagóba csalogassa, mit sem törődve azzal, hogy ez milyen nagy kockázatot jelent a civil életekre nézve. George hevesen reagál a hangra, és lezuhan a repülőgép, bár Davis, Kate és Russell ejtőernyővel biztonságba kerül. George túléli a balesetet, és csatlakozik Ralphhoz, aki Chicagóba tart, míg Davis és Kate Russell segítségével ellopnak egy katonai helikoptert, amellyel üldözi kezdik őket.

Amikor megérkeznek, George-t és Ralph-ot a városon átvágva találják, miközben a hadsereg küzd ellenük. A helyzet tovább romlik, amikor a mutálódott krokodil, Lizzie csatlakozik a duóhoz, még több áldozatot szerezve. Davis és Kate azt tervezik, hogy ellopnak egy ellenszert, amivel az állatok visszaváltoznának normális állapotba, ezért behatolnak az Energyne bázisára a toronyba, és több fiolát elvisznek, de Claire és Brett elfogja őket, amikor kiderül, hogy az ellenszer csak az állatok fokozott agresszivitását szünteti meg, nem pedig a többi hatást fordítja vissza, ezért lelövi Davist, aki azonban túléli. Amikor George felmászik a torony tetejére, Claire megparancsolja Davisnek, hogy terelje el a figyelmét, míg ő fegyverrel a kezében megpróbál elmenekülni Kate-tel. Kate egy fiolát csúsztat Claire táskájába, és George felé löki, aki a fiolával együtt egészben lenyeli Claire-t, és ezzel visszanyeri normális személyiségét. Lent Russell terhelő bizonyítékot vesz el Brett-től, akit a lezuhanó törmelék halálra zúz. Miközben a megrongált torony összeomlik, Davis és Kate úgy éli túl, hogy egy helikopterrel kényszerleszállást hajt végre a Federal Plaza-n.

Davis marad, hogy segítsen George-nak legyőzni a többi állatot, míg Kate és Russell igyekszik megakadályozni, hogy a hadsereg MOAB-ot vezessen be ellenük. George megküzd Ralph-fal, akit Davis rávesz, hogy Lizzie felé haladjon, aki az állkapcsával lefejezi. Lizzie üldözőbe veszi Davist, de George időben közbelép, hogy Davis gránátokkal ártalmatlanná tegye. Lizzie azonban túléli, és legyőzi George-ot, akit egy betonacél felnyársal. Davis egy lezuhant Apache harci helikopter segítségével eltereli Lizzie figyelmét, de majdnem meghal, mielőtt a sérült George ugyanezzel a betonacéllal szemen szúrja Lizzie-t, és megöli.

A fenyegetés semlegesítése után a légitámadást megszakítják. A támadás után George és Davis, valamint Kate és Russell segít megtisztítani a várost a törmelékektől és megmenteni a civileket.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Davis Okoye Dwayne Johnson Galambos Péter
Primatológus és egy orvvadászellenes egység vezetője Ruandában.
Dr. Kate Caldwell Naomie Harris Nádasi Veronika
Kegyvesztett genetikai mérnök, aki összedolgozik Okeyével.
Burke Joe Manganiello Sarádi Zsolt
Egy privát katonai csoport vezetője.
Claire Wyden Malin Åkerman Létay Dóra
A George, Ralph és Lizzie megfertőződéséért és mutációjáért felelős Energyne cég vezérigazgatója.
Harvey Russell ügynök Jeffrey Dean Morgan Mihályfi Balázs
Kormányügynök, aki egy OGA nevű ügynökségnek dolgozik.
Brett Wyden Jake Lacy Jakab Márk
Claire gyengeelméjű testvére.
Dr. Kerry Atkins Marley Shelton Kisfalvi Krisztina
Egy tudós és űrhajós.
Nelson P. J. Byrne Kovács Lehel
Tudós, és Davis barátja
George Jason Liles Jelnyelv
Albínó ezüstházú gorilla, azon állatok egyike, amelyek egy különös vegyi anyag belélegzése során kolosszális méretű szörnnyé változnak.
Park ügynök Will Yun Lee Magyar Bálint
Russell egyik társa.
Zammit Matt Gerald Horváth Gergely
Connor Jack Quaid Szatory Dávid

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RAMPAGE. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. április 24.)
  2. ISzDb – Rampage: Tombolás (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 24.)

További információk[szerkesztés]