Rafi al-Daradzsat mogul sah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rafi al-Dardzsat
Abu'l Barakat Shams-ud-Din Muhammad Rafi-ul-Darajat Padshah Ghazi Shahanshah-i-Bahr-u-Bar

India 10. Mogul sahja
Uralkodási ideje
1719. február 28. június 6.
ElődjeFarukszijár
UtódjaII. Sáh Dzsahán
Életrajzi adatok
UralkodóházTimuridák
Született1699. november 30.
Mogul Birodalom
Elhunyt1719. Június 13.
Agra
NyughelyeDelhi
ÉdesapjaRafi-us-San
ÉdesanyjaRaziat-un-Nisa Begum
Testvére(i)II. Sáh Dzsahán mogul sah
HázastársaInajat Banu Begam
Vallásszunnita iszlám
A Wikimédia Commons tartalmaz Rafi al-Dardzsat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rafi al-Daradzsat (1699. december 1.1719. június 13.), Rafi-us-San legifjabb fia és Azim us San unokaöccse volt, valamint a 10. mogul sah. Farukszijárt követte a trónon 1719. február 28-án, padisahnak a Szajjid fivérek kiáltották ki.

Uralkodása[szerkesztés]

A Szajjid fivérek szerepe[szerkesztés]

Mivel Rafi al-Daradzsat trónját a Szajjid fivéreknek köszönhette, azk ezt a helyzetet maximálisan ki is aknázták. Báb uralkodót szerettek volna belőle csinálni és ezért lépéseket tettek hatalma megkurtítására. Az előző uralkodót, Farukszijárt, éppen a Szajjid fivérek fosztották meg trónjától, mert meg akarta tartani függetlenségét.

Versenytárs a trónért[szerkesztés]

Rafi al-Daradzsat uralkodása zűrzavaros volt. 1719. május 18-án, kevesebb, mint 3 hónappal trónra lépése után, nagybátyja, Nekuszijár, a Vörös erődben magának követelte a trónt, mert úgy vélte, alkalmasabb az uralkodásra.

A Szajjid fivérek rendkívül elszántan szálltak az általuk trónra emelt uralkodó védelmére és megbüntették az ellenlábast. Gyorsan győzedelmeskedtek. Mindössze három hónappal Nekuszijár trónra lépése után az erőd megadta magát és Nekuszijárt elfogták. Ul-Umara emír tiszteletteljesen fogadta és a Szalimgari erődbe záratta, ahol 1723-ban elhunyt.  

Halála[szerkesztés]

Halála előtt Rafi al-Daradzsat azt kérte, hogy bátyja legyen az utóda. Ennek megfelelően 1719. június 6-án, miután 3 hónapot és 6 napot uralkodott, megfosztották trónjától. Két nappal később bátyját, Rafi ud-Daulát (II. Dzsahán), emelték trónra. Rafi al-Dardzsat 1719. június 6-án hunyt el Agrában, tüdőrákban, más elmélet szerint meggyilkolták. Maradványait a szúfi szent, Kavadzsa Kutbiddin Bakhtiar Kaki síremléke mellé földelték el, Mehrauliban, Delhiben.

Magánélete[szerkesztés]

Rafi us sah leifjabb fia volt és Aurangzeb dédunokája volt. Hamidullal kán herceg (Dzsahán sah és Dzsahanara Begam fia volt) lányát vette feleségül. Volt egy lánya, akit Rabina Begamnak hívtak és 1719-ben született és halála után a felesége nevelte.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rafi ud-Darajat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Farukszijár
Mogul sah
1719
Következő uralkodó:
II. Dzsahán