II. Sáh Dzsahán mogul sah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Sáh Dzsahán
Rafi al-Din Mohamed Rafi al-Daula

Mogul sah
Uralkodási ideje
1719. június 8. szeptember 19.
KoronázásaVörös Erőd (Delhi)
1719. június 8.
ElődjeRafi al-Daradzsat
UtódjaMohamed Naszír
Életrajzi adatok
UralkodóházMogul sah
Született1696. június 7.[1]
Mogul Birodalom
Elhunyt1719. szeptember 17. (23 évesen)
Bidyapur
NyughelyeKavadzsa Kutbiddin Bakhtiar Kaki síremléke, Delhi
ÉdesapjaRafi-ush-Shan
ÉdesanyjaNur un-nisa Begum
Testvére(i)
HázastársaArkvidzsa Begum
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Sáh Dzsahán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Sáh Dzsahán mogul sah (شاه جہان ۲), (1696 júniusa – 1719. szeptember 19.), születési neve Rafi al-Daula رفی الدولت mogul uralkodó volt 1719-ben. Öccse rövid életű uralkodása után lépett trónra abban az évben. Padsahnak a Szajjid fivérek kiáltották ki.

Uralkodása[szerkesztés]

Farukszijár mogul sah (1685–1719) meggyilkolása a nemesség különböző csoportjai közt forradalmi hullámot indított el a Szajjid fivérek ellen, akik növekvő hatalmára irigykedtek. Sokan, különösen Aurangzeb régi nemesei, zokon vették a vezír pénzgazdálkodási elképzelését (eladni az adóbeszedés jogát), ami az ő szempontjukból puszta kereskedés volt, és veszélyeztette az ősi elképzelést az államvezetésről.

II. Sáh Dzsahán uralkodása idején nem hagyhatta el a Vörös erődöt.

A Szajjid Husszein Ali kán időközben megtámadta Agrát, és leverte a Nekuszijár által vezetett lázadást. Agrát kifosztották és nagy mennyiségű kincset vittek magukkal, ami valaha Mumtáz Mahal (1593 - 1631), Sáh Dzsahán (1628–1658) kedvenc feleségének tulajdona volt. Nekuszijárt elfogták és bebörtönözték.

Halála[szerkesztés]

II. Shah Jahan, akárcsak öccse, tuberkulózisban szenvedett. Fizikailag és szellemileg alkalmatlan volt az uralkodói feladatok ellátására. 1719. szeptember 16-án hunyt el 23 évesen. Maradványait testvére és a szúfi szent, Kavadzsa Kutbiddin Bakhtiar Kaki síremléke mellé földelték el, Mehrauliban, Delhiben.[2]

Magánélete[szerkesztés]

Rafi us-Sán Bahádur idősebb fia volt és Aurangzeb dédunokája. Felesége Arkvidzsa Begam, akitől két gyermeke született: egy fiú, Amhal-ud-Din Binszejár Mirza és egy lány, Firina.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://pantheon.world/profile/person/Shah_Jahan_II, Shah Jahan II, 2017. október 9.
  2. Irvine 430. o.

Források[szerkesztés]

Irvine: Irvine, William. The Later Mughals. Low Price Publications (1921. március 27.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shah Jahan II című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Rafi al-Daradzsat
Mogul sah
1719
Következő uralkodó:
Mohamed Naszír