Pyrodictium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pyrodictium
Rendszertani besorolás
Domén: Archaea
Ország: Crenarchaeota
Törzs: Crenarchaeota
Osztály: Thermoprotei
Rend: Desulfurococcales
Család: Pyrodictiaceae
Nemzetség: Pyrodictium
Stetter, König & Stackebrandt, 1984
fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pyrodictium témájú rendszertani információt.

A Pyrodictium egy Archaea nem a Pyrodictiaceae családban. Az archeák – ősbaktériumok – egysejtű, sejtmag nélküli prokarióta szervezetek. Tagjai tenger alatti hipertermofil szervezetek, optimális növekedési hőmérséklet tartományuk 80-105 °C. Egyedülálló sejt szerkezetük van, korong alakú sejtjeik vannak. Mélytengeri kürtők porózus falaiban találták ahol a hőmérséklet a belsejükben olyan magassá válik mint 400 °C, míg a külső tengeri környezet tipikusan 3 °C. Nyilvánvalóan képes adaptálódni morfológiailag az ilyen típusú forró-hideg élőhelyhez.

Genom szerkezete[szerkesztés]

Sok kutatást végeztek a genetikáján azért hogy megértsék képességét hogy túlél és akár növekedik ilyen extrém hőmérsékleten. Elemezték a hőstabilitását a Pyrodictum occultum tRNS-nek, módosításokat mutat a nukleozidokban ami lehetővé teszi hogy jól ellenálljon a 100 °C feletti hőmérsékletnek.

Sejt szerkezet és anyagcsere[szerkesztés]

Sejtjeit tanulmányozták tudósok részben mert a Pyrodictium a hőstabilitás egy modellje. A sejt szerkezete egy sima, szabálytalan korong, 3-25 nanométer átmérőjű és legfeljebb 3 nanométer széles. A sejtjei egyedülálló pehelyszerű alakban nőnek. A nagy mérettartománya a sejteknek lehetővé tehetik hogy a Pyrodictium benépesítsen különféle pórusokat a mélytengeri kürtők falában.

Ökológia[szerkesztés]

A nem tagjai mélytengeri hidrotermális kürtőkben helyezkednek el, 1979 fedezték fel először. Ökológiai jelentőségük egy rejtély marad mert nehéz a mintagyűjtés.[1]

Források[szerkesztés]

  1. See the NCBI webpage on Pyrodictium. Data extracted from the NCBI taxonomy resources. National Center for Biotechnology Information. (Hozzáférés: 2016. február 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyrodictium című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.