Psychrolutes marcidus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Psychrolutes marcidus
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes)
Család: Psychrolutidae
Nem: Psychrolutes
Faj: P. marcidus
Tudományos név
Psychrolutes marcidus
(McCulloch, 1926)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Psychrolutes marcidus témájú kategóriát.

A Psychrolutes marcidus a skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes) rendjébe, azon belül a Psychrolutidae családba és a Psychrolutes nembe tartozó mélytengeri halfaj. Angol neve blobfish, magyarul gyakran említik kocsonyahal néven, bár ez nem hivatalos elnevezés. Neve görög eredetű, a "psychroloutes" jelentése: "Hideg vízben fürdött". Az állat 2013-ban az Ugly Animal Preservation Society (Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért) és a newcastle-i British Science Festival közös szavazását a legrondább állatok körében megnyerte.[1]

Elterjedése[szerkesztés]

Ausztrália és Tasmania mélyebb vizeiben. Hogy milyen mélységben él, arról megoszlanak a vélemények. A 800 méteres körüli mélységnél van az átlagos előfordulása, de a legszélesebb hivatalos becslés 100-2800 méterig teszi az életterét. A terjedőben lévő mélytengeri halászat révén kerülnek elő példányai, és mivel a faj egyedszáma nem meghatározható, ökológusok aggódnak a veszélyeztetettség miatt.

Megjelenése[szerkesztés]

Legnagyobb példányai 30 centiméter hosszúak. A hal evolúciója során izmai jelentős részét elvesztette, azok kocsonyás anyaggá alakulva az emelkedés-süllyedésben segítik az állatot, mivel a víznyomás mértéke miatt az úszóhólyag már nem tudja ellátni a feladatát. Szája nagy és széles. Pikkelyei nincsenek. Megtalálhatók rajta a mellúszók valamint a farokúszó is. Emberre teljesen ártalmatlan, egyúttal maga sem ehető az ember számára.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a hal a Csendes-óceánban, Ausztrália vizeiben, 100-2800 méteres mélységben él. Alapvetően sodródik, így más halaknál kevesebb táplálékra van szüksége. A tengerfenék közelében tartózkodva minden fogyaszthatót megeszik, ami a szája elé kerül. Gyomortartalma alapján leginkább a rákokat kedveli.

Szaporodás[szerkesztés]

Külsőleg, ikrákkal. A hím a megtermékenyített peték felett lebegve megeszi az azokat veszélyeztető állatokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blobfish című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]