Prosperis Alba Kutatóközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prosperis Alba Kutatóközpont

Alapítva2018
SzékhelySzékesfehérvár
VezetőCsanády László
A Prosperis Alba Kutatóközpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Prosperis Alba Kutatóközpont témájú médiaállományokat.

A Prosperis Alba Kutatóközpontot Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlése alapította 2018-ban[1] azzal a céllal, hogy Székesfehérvár fejlődése érdekében folytasson tudományos célú kutatásokat, készítsen helyzetértékeléseket, elemzéseket, valamint segítse egy szellemi-intellektuális közösség építését, munkájával előkészítve Székesfehérvár közgyűlésének urbanisztikai döntéseit.

Működése[szerkesztés]

Az intézmény lerakta a következő évek tudományos működésének alapjait. Formális együttműködést alakított a városban működő, országosan is meghatározó felső oktatási intézményekkel, így a Budapesti Corvinus Egyetemmel,[2] az Óbudai Egyetemmel.[3]

Útjára indította tehetségkutató versenyét, a Szóval Győzni kommunikációs bajnokságot,[4] amelynek nem titkolt célja, hogy létrehozzon a városban élő fiatalokból egy fókuszcsoportot, amely kezdeményezései és véleménye révén segíteni tudja Székesfehérvár vezetését döntéseinek meghozatalában.

A Magyar Városkutató Intézet bevonásával elkezdte feltérképezni Székesfehérvár meghatározó gazdasági szereplőinek igényét, felkészülve az Ipar 4.0-s "forradalomra", ami az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb együttműködését, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozásának korát jelenti, különös tekintettel ennek a város társadalmára, különösen a munkaerőpiaci szegmensére gyakorolt hatását.[5]

A kutatóközpont részt vett a Székesfehérváron rendezett konferencia szervezésében a népesedési világnap alkalmából, vizsgálva a város demográfiai mutatóinak alakulását.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hírek (hu-HU nyelven). Prosperis Alba. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  2. Megosztom, Versenyképesség és digitalizációs átalakulás 2019 05 04 08:15: Együttműködési megállapodást kötöttek Fehérvár jövőjéért (magyar nyelven). FEOL. [2019. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  3. Megosztom, A. jövő a gyors halaké 2019 08 22 07:00: Megállapodást kötött Székesfehérvár, az Óbudai Egyetem és a Prosperis Alba Kutatóközpont (magyar nyelven). FEOL. [2019. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  4. fmc.hu - Szipola Antal nyerte a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot (magyar nyelven). fmc.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  5. Admin: Megkezdődött az "Ipar 4.0 várható társadalmi és gazdasági hatásainak vizsgálata komplex módszertannal Székesfehérvár vonatkozásában" elnevezésű kutatás (hu-HU nyelven). Prosperis Alba. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)
  6. www.neosoft.hu, NeoSoft Kft-: Népesedési világnap - demográfiai kihívásokra keresték a választ (magyar nyelven). Székesfehérvár Városportál. (Hozzáférés: 2019. szeptember 14.)[halott link]