Pro/Engineer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pro/ENGINEER
Creo Elements Pro gray.png

Fejlesztő Parametric Technology Corporation
Legfrissebb stabil
kiadás
Wildfire 5.0
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer UNIX-rendszerek, Linux, Windows
Kategória mérnöki tervező rendszer
A Pro/ENGINEER weboldala

A Pro/ENGINEER, rövidítve gyakran ProE vagy Pro/E a Parametric Technology Corporation (PTC) 3D-s parametrikus gépészeti tervező rendszere, mely UNIX-platformokon, Linux és Windows rendszereken működik.

Az 1980-as évek közepétől egyértelművé vált, hogy a hagyományos gépészeti számítógépes tervezőrendszerek elérkeztek lehetőségeik végéhez. A Parametric Technology Corporationt (PTC) a Computervision cégtől kivált fejlesztőgárda hívta életre 1985-ben, miután a Computervision vezetősége nem merte megkockáztatni az általuk kidolgozott, a számítógépes gépészeti tervezést teljesen új alapokra helyező parametrikus elv gyakorlati megvalósítását. A PTC hároméves fejlesztő munka után piacra dobta a Pro/ENGINEER-t, a világ első 3. generációs CAD/CAM/CAE szoftvercsomagját, amely ötvözte a régi rendszerekben felhalmozódott tapasztalatokat, valamint a legkorszerűbb algoritmusokat és elveket anélkül, hogy a lefele kompatibilitás nehéz terhét kellett volna viselnie. Az azóta eltelt idő bebizonyította az új technológia jelentőségét és valamennyi nagy szoftvergyártó kifejlesztette saját, hasonló elvekre épülő rendszerét (IBM - CATIA, Unigraphics - I-DEAS, stb.).

A PTC saját rendkívül intenzív fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan korszerűsítette és bővítette rendszerét, és napjainkban (2003) – teljesen megújult felhasználói felülettel – a 24. verziót, a Pro/ENGINEER Wildfire-t kínálja a felhasználóknak. A több mint kéttucatnyi szakmaspecifikus kiegészítő modul révén valamennyi gépészmérnöki fejlesztő tevékenységre (pl. lemeztervezés, hegesztett szerkezet tervezés, fröccsöntés, csővezeték hálózat tervezés, kábelezés tervezés, NC technológia, ipari formatervezés, kinematikai-, dinamikai-, termikus-, végeselemesanalízis, termékadatbázis kezelés, stb.) egységes szoftverkörnyezetben biztosít egyenletesen magas színvonalú integrált szoftver megoldást, adat duplikáció és szoftverkomponens illesztési problémák nélkül.

Az új technológia három legalapvetőbb tulajdonsága:

  • Parametrikus elv
  • Intelligens mérnöki építőelemekből való modellalkotás
  • Teljes asszociativitás.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]