Prionosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prionosuchus plummeri
Evolúciós időszak: középső perm
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Temnospondyli
Család: Archegosauridae
Nem: Prionosuchus
Tudományos név
† Prionosuchus plummeri
L. I. Price 1948
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Prionosuchus plummeri témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Prionosuchus plummeri témájú kategóriát.

A Prionosuchus a kétéltűek egy kihalt neme, amely a középső perm korszakban, 270 millió évvel ezelőtt élt. Kilenc méteres hosszával a Prionosuchus a valaha élt legnagyobb kétéltű. A genus egyetlen ismert faja a Prionosuchus plummeri.

Leírása[szerkesztés]

A Prionosuchus mérete az emberhez viszonyítva

Az állat maradványait Északkelet-Brazíliában, a Parnaiba-medence Pedra do Fogo formációjának középső permi rétegeiben találták meg. Leírását L. I. Price közölte 1948-ban. Az állkapocsmaradványok alapján, a többi Archegosauridával összehasonlítva koponyája hosszát 1,6 méteresre becsülték az állatot teljes hossza pedig elérte a kilenc métert; ezzel ő a valaha megtalált legnagyobb kétéltű.

Hosszú törzse, rövid lábai, úszáshoz alkalmazkodott farka és állkapcsai miatt a Prionosuchus nagyon hasonlított a mai krokodilokra; megnyúlt és elkeskenyedő, végén kissé kiszélesedő állkapcsai különösen a gangeszi gaviálhoz teszik hasonlatossá. Életmódja is hasonló lehetett, vízben élt és hosszú, fogakkal teli állkapcsa oldalirányú kaszálásával halakra vadászott.

A Pedra de Fogo formáció többi lelete alapján nedves, trópusi környezetben élt. A rétegek többnyire lagúnákban és lassú folyókban képződő anyagpalából, iszapkőből és mészkőből állnak, a Prionosuchuson kívül egyéb kétéltűeket, primitív cápákat, tüdőshalakat találtak benne.

Taxonómiája[szerkesztés]

A Prionosuchus nemet Carroll sorolta be az Archegosauridae családba. A genusba egyetlen faj tartozik, a P. plummeri. Rokonai, mint például a Németországban megtalált Archegosaurus a perm időszak során ugyanazt az ökológiai niche-t foglalták el, mint a mai krokodilok és aligátorok. A család a perm végén kipusztult, szerepüket hüllők vették át, mint például a triászkori Phytosaurus.

Cox és Hutchinson 1991-es közleménye az Oroszországban talált Platyoposaurusszal azonosította a Prionosuchust, véleményük szerint a Pedra de Fogo formáció inkább a késői permből származik. A Platyoposaurus azonban jelentősen kisebb volt, csak 2,5 méter volt a hossza, vagyis biztosan más fajhoz tartozott. Más vizsgálatok a botanikai leletek alapján inkább kora perminek vélik a formációt, ami a Prionosuchus és Platyoposaurus ismert fosszíliái között jelentős időkülönbséget vet fel. Ma a legtöbb paleontológus különálló genusnak tekinti a Prionosuchust.

Források[szerkesztés]

  • L.I. Price, 1948, Um anfibio Labirinthodonte da formacao Pedra de Fogo, Estado do Maranhao: Ministerio da Agricultura, Departamento Nacional da Producao ineral Divisao de Geologia e Mineralogia, Boletim n. 124, p. 7-32.
  • R. L. Carroll, 1988,Vertebrate Paleontology and Evolution. W.H. Freeman and Company
  • Cox, C. B. and Hutchinson, P., 1991. Fishes and amphibians from the Late Permian Pedrado Fogo Formation of northern Brazil.Palaeontology, 34: 561-573
  • Mussa D & Coimbra AM., 1987, Novas perspectivas de comparação entre as tafofloras permianas (de lenhos) das Bacias do Parnaíba e do Paraná. X Congresso brasileiro de Paleontologia. Rio de Janeiro. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 2: 901-922.
  • Caldas EB, Mussa D, Lima Filho FP & Roesler O., 1989, Nota sobre a ocorrência de uma floresta petrificada de idade permiana em Teresina, Piauí. Bol IG-USP, Publ Esp 7: 69-87.
  • Schobbenhaus, C., Campos, D. A., Derze, G. R., and Asmus, H. E., 1984, Geologia do Brasil: Brasõlia, D.N.P.M., Brasília, 501 pp.
  • Darren Naish:More temnospondyls: gigantic, gharial-snouted archegosauroids and their spatulate-snouted kin Scientific American

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prionosuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.