Pravind Jugnauth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pravind Jugnauth
 Mauritius miniszterelnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. január 23.
ElődAnerood Jugnauth

Született1961. december 25. (62 éves)
Vacoas-Phoenix
PártMilitant Socialist Movement

SzüleiAnerood Jugnauth
Foglalkozás
  • politikus
  • ügyvéd
Iskolái
  • Aix-Marseille Egyetem
  • University of Provence - Aix-Marseille I
  • Royal College Curepipe
  • Paul Cézanne University
Valláshinduizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Pravind Jugnauth témájú médiaállományokat.

Pravind Kumar Jugnauth, (Vacoas-Phoenix, 1961. december 25. - ) mauritiusi államférfi, 2017. január 23-a óta a Mauritiusi Köztársaság miniszterelnöke.[1] A Harcos Szocialista Mozgalom (franciául: Mouvement Socialiste Militant, angolul: Militant Socialist Movement) más néven MSM vezetője. Számos miniszteri tárcát töltött be, és volt az ellenzék vezetője is. Indiai felmenőkkel rendelkezik.

Életrajz[szerkesztés]

A Vacoas-Phoenixben található Glen Park általános iskolájába járt, később középiskolai tanulmányait a Royal College of Curepipe -ben végezte.[2]

A Buckinghami Egyetemen és az Aix-Marseille Egyetemen szerzett jogi diplomát. Miután 1987-ben belépett az MSM-be,1996-ban Vacoas-Phoenix település önkormányzati képviselőjévé választották.[1]

A 2010-es mauritiusi parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök-helyettes.

2014 szeptemberében őt nevezték ki ellenzéki vezérének Paul Bérenger helyére, majd ugyanezen év decemberében Sir Anerood Jugnauth kormányában technológiai miniszterré nevezték ki. 2016-ban ismét pénzügyminiszter lett.

2017. január 23-án pártja, az MSM őt választotta az Országgyűlés élére. Ez arra késztette a kormánykoalíciós partnert, a Parti Mauricien Social Démocrate-ot, hogy kilépjen a kormányból és csatlakozzon az ellenzékhez. Az Alliance Lepep pártkoalíció mandátumának második felében - tehát egészen a 2019 novemberében tartott általános választásokig - már Mauritius miniszterelnökeként szolgálat.

Az Alliance Morisien (az MSM-ML-MAG pártok koalíciója) 2019-es általános választásokon aratott győzelmét követően újabb ötéves mandátumra miniszterelnökké választották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Honourable Pravind Kumar Jugnauth, MP. (Hozzáférés: 2022. május 1.)
  2. Bam: Pravind Jugnauth, le futur Premier ministre : Parcours du nouvel homme fort du pays. News you can trust, 2017. január 22. [2017. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 12.).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pravind Jugnauth című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]