Postimees

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Postimees
Az újság első számának címlapja
Az újság első számának címlapja
Formátumberliner
OrszágÉsztország
Alapítva1857
Tulajdonos
  • Schibsted
  • Postimees Group
KiadóSchibsted
Nyelv
SzékhelyTallinn (1998–)
ISSN1406-0981
A Postimees weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Postimees témájú médiaállományokat.

Postimees (észt nyelven: Postás), 1857. június 5-én Johann Voldemar Jannsen által alapított észt lap. 1891-ben alakult át magazinból napilappá.[1] A Postimees volt az első észt napilap, egyben ez a lap a legrégebbi, mind a mai napig megjelenő észt sajtótermék. Az országosan megjelenő Postimees elődjét, a Perno Postimees ehk Näddalaleht-et (ma: Pärnu Postimees) 1857-ben alapította Johann Voldemar Janssen. A lap először csak Pärnuban és környékén jelent meg. 1886-ban Karl August Hermann megvette a lapot, s a kiadás helyét Tartuba helyezte át. 1896-ban a tartui értelmiség megvásárolta az újságot, melynek szerkesztője Jaan Tõnisson lett, aki számos jelentős kulturális személyiséget hozott össze, mint például August Kitzberg, Anna Haava és Karl August Hindrey(wd). A Postimees fontos szerepet játszott az észtek oktatási és kulturális fejlődésében. 1948-ban, a szovjet megszállás alatt a lapot Edasi-ra (Tovább) nevezték át,[2] eredeti nevét csak 1991-ben kapta vissza.[3] 1995-ben indult a lap internetes oldala, amely a nyomtatott kiadás online változataként indult. Az oldal 2000-ben megújult, napi rendszerességgel közölt híreket, s Észtország egyik leglátogatottabb hírportálja lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bertricau, Antoine Chalvin L'Estonie: identité et indépendance -- 2001 - Page 349 "1857 Johann Voldemar Jannsen fonde le Perno Postimees (devenu Eesti Postimees en 1864, puis Postimees en 1891)."
  2. Maarja Lõhmus. „Political correctness and political humour in Soviet Estonia and beyond”. Folklore. (Hozzáférés: 2015. május 8.)  
  3. Ajalugu. Eesti Meedia . [2018. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Postimees című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]