Port Bell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Port Bell
Polgármesteri hivatal
Polgármesteri hivatal
Közigazgatás
Ország Uganda
KerületKampala
Rangváros
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1130 m
IdőzónaUTC+3
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 0° 17′ 24″, k. h. 32° 39′ 15″Koordináták: é. sz. 0° 17′ 24″, k. h. 32° 39′ 15″

Port Bell egy kisváros, amely ipari központ Ugandában, a főváros, Kampala agglomerációs térségében. A településnek vasúti összeköttetése van Kampalával és Jinjával, valamint vasúti komppal a nemzetközi forgalom egyik állomása a Viktória-tavon Tanzániába és Kenyába menet.

Neve[szerkesztés]

A hely Sir Hesketh Bellről, az Egyesült Királyság 1906 és 1910 közötti kormányzójáról kapta a nevét. Amikor az első vasút megépült Ugandában 1901-ben a végállomás Kisumuban volt, amely 12 óra hajóútra volt Port Belltől. A hajók vegyes árucikkeket szállítottak Kisumuba.

Földrajz[szerkesztés]

Port Bell Kampala kerületben helyezkedik el, a Viktória-tó egyik keskeny öblében. Kampala egyik adminisztrációs központja. 14 kilométerre helyezkedik el a fővárostól közúton.

Ipar[szerkesztés]

Jelenleg az Uganda Breweries (Ugandai Sörfőzdék) fő központja itt van. Az 1960-as években itt működtek az első teagyárak, valamint itt gyártottak először hipót Ugandában.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Port_Bell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.