Portál:Hadtudomány/Haditengerészet alportál/A haditengerészetről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A haditengerészetek több ezer éve viselnek hadat a világ tengerein és óceánjain. A modern kor előtt a hadviselés csak egy dimenzióból állt, a láthatárig betekinthető tenger felszínéből. Napjainkra a haditengerészet feladatai kiterjednek mélyen a tenger szintje alá, magasan a tenger feletti légtérbe és világűrbe, valamint a látóhatáron túli, több száz vagy akár több ezer kilométeres távolságokra.

A tengerészeti hadviselésnek számos formája létezik. A tengerészeti tüzérség bevetése évszázadokon át adta a haditengerészet szárazföld elleni hadviselésének fő formáját - gyakran a haditengerészet másik hagyományos feladata, egy partraszállás vagy egy tengeri invázió előkészítésére. A XX. század középétől felerősödő haditengerészeti repülés és rakétatechnika azonban átvette a tüzérség évszázados szerepét, az egyre nagyobb és páncélozottabb csatahajók elavulását nem egy újabb hajótípus, hanem a bombázó és torpedóvető repülőgépek megjelenése okozta.

Az első világháborúban terjedt ki a hadviselés a tenger szintje alá. A tengeralattjárók megjelenésével egy időben alakultak ki a tengeralattjáró-elhárító feladatok. A nukleáris meghajtású tengeralattjárók akár több hónapig is a tenger alatt maradhattak, interkontinentális ballisztikus rakétáikkal a föld bármelyik részére csapást mérhettek. Az űrtechnológia kialakulása évszázados haditengerészeti problémákra nyújtott megoldást: a felderítő műholdak egyik fő alkalmazása az ellenséges tengeri flották radaros felderítése, a GPS és hasonló navigációs műholdak a tengeri tájékozódásban segítenek.