Portál:Eurovízió/Kiemelt ország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lengyelország
Lengyelország

Lengyelország eddig huszonöt alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A lengyel műsorsugárzó a Telewizja Polska, amely 1993-ban lett tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, és 1994-ben csatlakozott a versenyhez.

Lengyelország 1994-ben vett részt először a versenyen, és rögtön a második helyen végzett, mely a legjobb eredmény egy debütáló ország számára. A későbbi években már nem tudták megismételni a sikert. 2003-ban másodszor sikerült az első tízben végezniük. 2008 után háromszor sem sikerült továbbjutniuk az elődöntőből, ezért 2012-ben előző évi rossz helyezésükből kifolyólag, és a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság kifogástalan lebonyolítása érdekében nem neveztek előadót a versenyre. 2013-ban is távol maradtak, csak a 2014-es versenyre tértek vissza, ekkor már sikerült döntőbe jutniuk, majd a következő három évben ismét. 2016-ban még a legjobb tízbe is bekerültek (a nézői szavazatoknak köszönhetően), hiszen Michał Szpak a nyolcadik helyen végzett. A következő évben a huszonkettedik helyen végeztek a döntőben, majd az elkövetkező két évben nem sikerült továbbjutniuk. 2022-ben azonban kvalifikálták magukat a döntőbe, ahol a tizenkettedik helyen zárták a versenyt.

Lengyelországban eleinte nemzeti döntő nélkül, belső kiválasztással döntöttek. 2003-ban és 2004-ben a lengyel válogató a Krajowe Eliminacje do Konkursu Piosenki Eurowizji volt. 2005-ben a műsorsugárzó nem rendezte meg a műsort, ők jelölték ki a lengyel versenyzőt. 2006 és 2009 között a lengyel nemzeti döntő a Piosenka dla Europy nevet viselte. A döntőben tíz – korábban tizenöt – dal vett részt, melyek közül egy zsűri, illetve a nézők telefonos szavazás segítségével választották ki a nyertest.