Ugrás a tartalomhoz

Portál:Eurovízió/Kiemelt ország

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ausztria
Ausztria

Ausztria eddig ötvenhat alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az osztrák műsorsugárzó az ORF, amely 1953-ban lett tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, és 1957-ben csatlakozott a versenyhez.

Ausztria már az első, 1956-os Eurovíziós Dalfesztiválra is jelentkezett, de végül nem vettek részt, hanem egy évvel később, 1957-ben debütáltak. Első részvételükön az utolsó helyen végeztek, ezt a későbbi években még hat másik követte. Az ország első győzelmét 1966-ban Udo Jürgens érte el, sorozatban harmadik szereplésekor. A győzelemnek köszönhetően 1967-ben Bécsben rendezték a versenyt. Később már nem tudtak ötödiknél jobb helyet elérni, egészen 2014-ig, amikor ismét a dobogó felső fokára állhattak.

Ausztriában nem alakult ki hagyományos, minden évben megrendezett nemzeti válogató. Az osztrák induló kilétét vagy nemzeti döntő segítségével, vagy nemzeti döntő nélküli belső kiválasztással döntötték el. Második győzelmük után 2015-ben és 2016-ban egy új nemzeti döntő segítségével választották ki előadójukat és dalukat, melynek címe "Wer singt für Österreich?" volt. 2017-től azonban ismét belső kiválasztással választják ki képviselőiket.