Portál:Balassagyarmat/A hónap cikke/2015-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A balassagyarmati Palóc Múzeum létrehozását első sorban Nagy Iván nevéhez lehet kötni, aki anyagi támogatása mellett nagy számú gyűjteményével megalapozta a múzeum létrejöttét. 1890-ben felhívást tettek közzé, hogy adományokat gyűjtsenek a múzeum tárlatanyagára. 1891-ben létrejön a Nógrádvármegyei Múzeum Társulat, amelynek elnökének gróf Degenfeld Lajos főispánt választották. A tárlatot ekkor egy iskola termében lehetett megtekinteni, amihez Szontágh Pál is felajánlotta könyvtárát 1891-ben.

Az iskolai terem a tárlatnak kicsinek tűnt, végül 1894-ben a társulat megvásárolt egy épületet a gyűjtemény számára. Ekkortájt 73 évesen Nagy Iván a társulat titkári posztja mellett az igazgatói teendőket is ellátta, székfoglalói beszédjében felvetette az új múzeumépület megépítésének gondolatát. Halálakor a vagyonát az új épület megépítésére a múzeum társulatra hagyta. 1910-ben végül kiírták a pályázatot a múzeumpalota megtervezésére, amit Wälder Gyula nyert meg. Az építkezés 1914 tavaszán indult, s a még csak félkész épületbe már a nyár folyamán elkezdték a beköltözést. A világháborúban a múzeumi műtárgyak 80%-a elpusztult vagy megsemmisült.

A háború után felújították az épületet, és 1931-ben ismét megnyithatta kapuit. 1930-as évek elején a múzeum mögötti szabad területen létrehozták az ország első, áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeumát. A második világháború nagyobb pusztítást végzett a gyűjteményben, a gyűjtemény több mint 90%-a lett az enyészeté.

Tovább a szócikkhez…