Pongrácz Elemér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pongrácz Elemér
Pongrácz Elemér, 1900.
Pongrácz Elemér, 1900.
Született 1862. november 8.
Felsőtúr
Elhunyt 1944. február 18. (81 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pénztárnok, író, újságíró, helytörténész, múzeumigazgató
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pongrácz Elemér témájú médiaállományokat.
Emléktáblája a Honti Múzeum falán
Honti Naptár, 1900

Szentmiklósi és óvári Pongrácz Elemér (Felsőtúr, (Hont vmegye), 1862. november 8.Budapest, 1944. február 18.) képviselőházi pénztárnok, író, újságíró, helytörténész, múzeumigazgató.

Élete[szerkesztés]

Pongrácz Elemér 1862. november 8−án született Pongrácz István tábornok és Pákozdy Róza gyermekeként Felsőtúron. Pongrácz Lajos alispán volt a nagybátyja. Középiskolai tanulmányait Nagyszombatban és Vácon végezte, majd számviteli államvizsgát tett. 1881 és 1885 közt a Budapesti Tudományegyetemen jogot tanult, de tanulmányait nem fejezte be. Egy ideig bedolgozott a Hasznos Mulattatóba, az Üstökösbe és az Új Budapestbe.

Miután Pongrácz 1886−ban visszatért szülőmegyéjébe megindította a Honti Hírlapot, megalapította a Hontvármegyei Irodalom− és Művészetpártoló Egyletet. 1888−tól Hont vármegye tisztviselőjeként dolgozott, először al−, majd főszámvevőként. 1893−tól már a magyar országgyűlés képviselőházának pénztári ellenőreként dolgozott, ám kapcsolatát szülőmegyéjével ezután sem szakította meg, 1893−ban és 1894−ben kiadta a Hontvármegyei Almanachot.

1898−ban Matunák Mihály segítségével az ipolysági vármegyeházán egy országos visszhangot kiváltó kiállítást rendezett, s ennek megjelentette a katalógusát is, amely termek szerint mutatja be a mintegy ezer darab tárgyat.[1] A Pongrácz által szervezett kiállítás után nyomban megfogalmazódott egy új múzeum létrehozásának terve is. Már 1898. december 29−én megtartotta alakuló ülését a Hontmegyei Múzeumtársulat, mely a legfőbb célját teljesítette: 1902−ben megnyílt Ipolyságon a Honti Múzeum, melynek Pongrácz Elemér lett az első igazgatója. A Honti Múzeum képes katalógusa című kiadványt is Pongrácz Elemér szerkesztette. Eszerint 1902−ben a múzeum tulajdonát képezte az a 80 darab olajfestmény, melynek szerzői közt ott találjuk Kubányi Lajost, Márffy Ödönt és Vastagh Györgyöt. Szintén gazdag volt a kerámia− és porcelángyűjtemény s az okiratok tára.

1910−től éveken át szerkesztette a Honti Naptárt. A naptárak értékes irodalmi és helytörténeti anyagot közöltek. Szinnyei József lexikona alapján összeállította és különnyomatként megjelentette Budapesten A Pongrácz−család írói című művét (1905). A huszadik század elejétől Pongrácz tartósan Pesten élt. Elkészítette a Borovszky monográfiája számára az Irodalom, tudomány, művészet című fejezetet.

1944. február 18−án hunyt el Budapesten. A Farkasréti temetőben pihent a 20/2. parcellában, de sírja már nincs meg. Az ipolysági Honti Múzeum falán márvány emléktábla örökíti meg Pongrácz Elemér nevét. A táblát a múzeum alapításának századik évében, 2002−ben leplezték le.

Művei[szerkesztés]

  • A hontvármegyei történelmi kiállítás katalogusa. Ipolyság, 1898.
  • A honti múzeum képes katalogusa. Ipolyság, 1902.
  • Borovszky: Hont vármegye és Selmeczbánya sz. kir. város, 1906, Irodalom, tudomány, művészet című fejezet online hozzáférés
  • A Pongrácz−család írói

Szerkesztette a Hontvármegyei Almanachot 1893-ra és 1894-re és a Honti Naptárt, munkatársa volt a Hasznos Mulattató, Új Budapest, Nógrádi Lapok, Honti Hiradó, Bolond Istók, Esztergomi Közlöny, Kecskeméti Lapok, Kecskemét, Honti Lapok, Hontvármegye, az Ország-Világ és a Magyar Szalon c. lapoknak.

Álnevei[szerkesztés]

Fagyos szent és Pancratius.

Források[szerkesztés]