Pongrácz Elemér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pongrácz Elemér
Született1862. november 8.
Felsőtúr
Elhunyt1944. február 18. (81 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapénztárnok, író, újságíró, helytörténész, múzeumigazgató
A Wikimédia Commons tartalmaz Pongrácz Elemér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Emléktáblája a Honti Múzeum falán
Honti Naptár, 1900

Szentmiklósi és óvári Pongrácz Elemér (Felsőtúr, (Hont vmegye), 1862. november 8.Budapest, 1944. február 18.) képviselőházi pénztárnok, író, újságíró, helytörténész, múzeumigazgató.

Élete[szerkesztés]

Pongrácz Elemér 1862. november 8−án született Pongrácz István tábornok és Pákozdy Róza gyermekeként Felsőtúron. Pongrácz Lajos alispán volt a nagybátyja. Középiskolai tanulmányait Nagyszombatban és Vácon végezte, majd számviteli államvizsgát tett. 1881 és 1885 közt a Budapesti Tudományegyetemen jogot tanult, de tanulmányait nem fejezte be. Egy ideig bedolgozott a Hasznos Mulattatóba, az Üstökösbe és az Új Budapestbe.

Miután Pongrácz 1886−ban visszatért szülőmegyéjébe megindította a Honti Hírlapot, megalapította a Hontvármegyei Irodalom− és Művészetpártoló Egyletet. 1888−tól Hont vármegye tisztviselőjeként dolgozott, először al−, majd főszámvevőként. 1893−tól már a magyar országgyűlés képviselőházának pénztári ellenőreként dolgozott, ám kapcsolatát szülőmegyéjével ezután sem szakította meg, 1893−ban és 1894−ben kiadta a Hontvármegyei Almanachot.

1898−ban Matunák Mihály segítségével az ipolysági vármegyeházán egy országos visszhangot kiváltó kiállítást rendezett, s ennek megjelentette a katalógusát is, amely termek szerint mutatja be a mintegy ezer darab tárgyat.[1] A Pongrácz által szervezett kiállítás után nyomban megfogalmazódott egy új múzeum létrehozásának terve is. Már 1898. december 29−én megtartotta alakuló ülését a Hontmegyei Múzeumtársulat, mely a legfőbb célját teljesítette: 1902−ben megnyílt Ipolyságon a Honti Múzeum, melynek Pongrácz Elemér lett az első igazgatója. A Honti Múzeum képes katalógusa című kiadványt is Pongrácz Elemér szerkesztette. Eszerint 1902−ben a múzeum tulajdonát képezte az a 80 darab olajfestmény, melynek szerzői közt ott találjuk Kubányi Lajost, Márffy Ödönt és Vastagh Györgyöt. Szintén gazdag volt a kerámia− és porcelángyűjtemény s az okiratok tára.

1910−től éveken át szerkesztette a Honti Naptárt. A naptárak értékes irodalmi és helytörténeti anyagot közöltek. Szinnyei József lexikona alapján összeállította és különnyomatként megjelentette Budapesten A Pongrácz−család írói című művét (1905). A huszadik század elejétől Pongrácz tartósan Pesten élt. Elkészítette a Borovszky monográfiája számára az Irodalom, tudomány, művészet című fejezetet.

1944. február 18−án hunyt el Budapesten. A Farkasréti temetőben pihent a 20/2. parcellában, de sírja már nincs meg. Az ipolysági Honti Múzeum falán márvány emléktábla örökíti meg Pongrácz Elemér nevét. A táblát a múzeum alapításának századik évében, 2002−ben leplezték le.

Művei[szerkesztés]

  • A hontvármegyei történelmi kiállítás katalogusa. Ipolyság, 1898.
  • A honti múzeum képes katalogusa. Ipolyság, 1902.
  • Borovszky: Hont vármegye és Selmeczbánya sz. kir. város, 1906, Irodalom, tudomány, művészet című fejezet online hozzáférés
  • A Pongrácz−család írói

Szerkesztette a Hontvármegyei Almanachot 1893-ra és 1894-re és a Honti Naptárt, munkatársa volt a Hasznos Mulattató, Új Budapest, Nógrádi Lapok, Honti Hiradó, Bolond Istók, Esztergomi Közlöny, Kecskeméti Lapok, Kecskemét, Honti Lapok, Hontvármegye, az Ország-Világ és a Magyar Szalon c. lapoknak.

Álnevei[szerkesztés]

Fagyos szent és Pancratius.

Források[szerkesztés]