Pomázi Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pomázi Zoltán
Életrajzi adatok
Születési névPomázi Zoltán Viktor
Született1953május 7. (70 éves)
Budapest
Pályafutás
MűfajokCountry
Hangszergitár
Díjak
  • 2018. “Művészi Életpálya Elismerés”,
  • 2017. Áder János köztársasági elnöktől kapott “Magyar Érdemrend Lovagkeresztje” kitüntetés
Tevékenységmagyar country-énekes, zeneszerző, dalszövegíró, gitáros.
SablonWikidataSegítség

Pomázi Zoltán (született Pomázi Zoltán Viktor, Budapest, 1953. május 7.) magyar country-énekes, zeneszerző, dalszövegíró, gitáros.

Élete[szerkesztés]

A Bojtorján és az Új Bojtorján frontembere, énekese és dalszerzője, továbbá önálló koncerteket és előadásokat tart a zenéről, gyerekeknek.

Latin gitárzenét is játszik.

Radnóti Miklós-versek megzenésítésével is foglalkozik. A Két karodban című vers után először Radnóti Miklós szerelmi költészetét dolgozta fel, majd a Magyarországhoz kötődő verseit.

1973-tól a Tolcsvay-trió tagja volt. Népzenei ihletésű dalaik után nyolc rádiófelvétel, egy hangkazetta és két kislemez maradt.

A Bojtorján együttes 1976-ban, egy újlipótvárosi lakásban alakult. Pomázi Zoltán az együttes egyik alapítója, énekese és dalszerzője. Az együttes 1981-ben megkapta a Kansas állam díszpolgárai címet.

Az 1980-as évek végén a Bojtorján utódzenekarában játszott, az Albatrossban (1998-tól Új Bojtorján), majd Szűcs Antal Gáboral létrehozta a Creol együttes együttest.

Az együttes 1999-ben újjáalakult, és Új Bojtorján (együttes) néven koncertezik elsősorban Magyarországon, Erdélyben, és Székelyföldön.

Pomázi Zoltán zenekarvezető 2018-ban megkapta a “Művészi Életpálya Elismerést”, egy évvel Áder János köztársasági elnöktől kapott “Magyar Érdemrend Lovagkeresztje” kitüntetés után.

2019-ben “Gyermekkorom legszebb nyara” címmel elkészült az első Bojtorján gyermeklemez, és “Vigyázz magadra fiam” címmel, Csatári Bence történész által írt könyv is megjelent az együttesről.

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  • 2018. “Művészi Életpálya Elismerés”,
  • 2017. Áder János köztársasági elnöktől kapott “Magyar Érdemrend Lovagkeresztje” kitüntetés

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]