Kanalasgémformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Platalea szócikkből átirányítva)
Kanalasgémformák
Kanalasgém (Platalea leucorodia)
Kanalasgém (Platalea leucorodia)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
Család: Íbiszfélék (Threskiornithidae)
Richmond, 1917
Alcsalád: Kanalasgémformák (Plataleinae)
Bonaparte, 1838
Nem: Platalea
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kanalasgémformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kanalasgémformák témájú kategóriát.

Kanalasgém Luigi Ferdinando Marsigli Danubius Pannonico-Mysicus című művében, 1726

A kanalasgémformák (Plataleinae) a madarak (Aves) osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába tartozó alcsalád.

Ebbe az alcsaládba 1 madárnem és 6 recens faj tartozik.

Rendszertani eltérések[szerkesztés]

Habár a legtöbb rendszerező hagyományosan az íbiszfélék családját két alcsaládra osztja, a legújabb DNS-vizsgálatok alapján ez a rendszerezés megszűnhet. Ugyanis a kanalasgémformák besorolhatók az óvilági íbiszek közé, míg az újvilági íbiszek kivonhatok az íbiszformák alcsaládjából, hiszen ennek a családnak egy korai elágazását képviselik.[1]

Még nincs kiderítve, ha a két alcsalád egymással szemben monofiletikus csoportot alkot-e, azaz egy közös rendszertani őstől származó élőlények összességét alkotja-e. Az eddigi rendszerezést, 1992-ben a „South American Checklist Committee's” fogadta el a Matheu és del Hoyo nevű ornitológusok kutatásainak alapján. Ők főleg a csőr alakját részesítették előnyben, amikor megalkották e madarak rendszertani besorolását. Azonban a pontosabb rendszerezés érdekében további genetikai kutatásokat kéne véghez vinni.[2][3]

Az eddigi mitokondriális DNS-vizsgálatok szerint a kanalasgémformák és a Threskiornis nembéli fajok az óvilági íbiszek között saját kládot alkotnak, míg a nipponíbisz (Nipponia nippon) és az Eudocimus-fajok a családnak egy korai elágazását képezik, tehát távolabbi rokonaik az előbbi madaraknak. Ennek következtében a hagyományos rendszerezés, melyben két alcsalád van érvényét veszti.[4]

A 2010-ben Chesser és társai által végzett mitokondriális DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy az alcsaládon belül a rózsás kanalasgém és a sárgalábú kanalasgém közelebbi rokonai egymásnak, mintsem a többi fajnak. Ez a két madárfaj a másik négy faj közös ősének egyik korai elágazása. A genetikai bizonyítékok mellett a kutatóknak meglett a lehetősége, hogy a 6 kanalasgémfajt megőrizzék a Platalea, vagy a két különlegesebb madarat áthelyezzék egy-egy, saját monotipikus madárnembe, Platibis, illetve Ajaja nevűekbe. A kutatók viszont az alaktani jellemzőket részesítették előnyben, emiatt ezidáig meghagyták mint a 6 kanalasgémet a Platalea nemben.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Az Antarktisz kivételével, mindegyik másik kontinensen található legalább egy kanalasgémfaj.

Megjelenésük[szerkesztés]

Hosszú nyakú és lábú, nagy testű gázlómadarak. A család másik alcsaládjától vízszintesen, kanálszerűen kiszélesedő csőrük különbözteti meg.

Életmódjuk[szerkesztés]

Táplálkozási szokásuk, hogy fejükkel balra-jobbra kaszálnak a vízben, így keresik vízi állatokból álló táplálékukat. Mocsarak, lápok és vízpartok madarai.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az alcsalád az alábbi 1 madárnem és 6 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Myers, P. R.: Family Threskiornithidae (ibises and spoonbills). Animal Diversity Web. University of Michigan. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  2. A classification of the bird species of South America. South American Classification Committee. American Ornithologists' Union. [2009. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  3. Frederick, Peter C.; Bildstein, Keith L.. „Foraging Ecology of Seven Species of Neotropical Ibises (Threskiornithidae) during the Dry Season in the Llanos of Venezuela”. The Wilson Bulletin 104 (1), 1–21. o.  
  4. Chesser, R.Terry; Yeung, Carol K.L.; Yao, Cheng-Te; Tians, Xiu-Hua; Li Shou-Hsien (2010). „Molecular phylogeny of the spoonbills (Aves: Threskiornithidae) based on mitochondrial DNA”. Zootaxa (2603), 53–60. o. ISSN 1175-5326.  

Források[szerkesztés]

  • ITIS szerinti rendszerbesorolás
  • Linnaeus, C. 1758. Systema Naturae per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis, Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiæ: impensis direct. Laurentii Salvii. i–ii, 1–824 pp doi: 10.5962/bhl.title.542: page 139.
  • Gray, G. R., 1840. A list of the genera of birds, with an indication of the typical species of each genus. 80 pp. Richard and John Taylor (London). reference page BHL

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spoonbill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]