Planetárium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A belgrádi planetárium belülről

A planetárium egy olyan színházszerű intézmény, mely elsősorban a csillagászati témájú ismeretterjesztés, oktatás és szórakoztatás céljait szolgálja. A legtöbb planetárium fő jellegzetessége a belülről pontosan félgömb alakú kupola. Erre vetítik ki az égbolt csillagait, a bolygókat és egyéb égitesteket. A vetítést egy speciális planetárium-gép végzi, lehetővé téve az égbolt ábrázolását a Föld bármely pontjának és bármely időpontnak megfelelően.

Planetáriumok Magyarországon[szerkesztés]

A TIT Budapesti Planetárium épülete a Népligetben

Magyarországon Budapesten a TIT Budapesti Planetárium (ami jelenleg felújítás miatt zárva tart),[1] Kecskeméten (Kecskeméti Planetárium),[2] Debrecenben, vagy Csepelen az (Astradomus Planetárium),[3] Egerben, Pécsett és Bakonybélben (Pannon Csillagda) található planetárium.[4] Ezeken a fix planetáriumokon kívül létezik az Utazó Planetárium[5] is, amit bárhol fel lehet állítani.

Források[szerkesztés]

  1. A TIT Budapesti Planetárium honlapja. [2008. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 13.)
  2. A Kecskeméti Planetárium honlapja
  3. Astradomus Planetárium Debrecen honlapja. [2017. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 7.)
  4. A Kecskeméti Planetáriumról. [2008. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 9.)
  5. Utazó Planetárium. www.utazoplanetarium.hu. (Hozzáférés: 2016. szeptember 27.)

Külső linkek[szerkesztés]