Pizsama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eredeti indiai pizsama (1844)
Dajak fiúkórus pizsamában a borneói római katolikus misszióban (1930 körül)
Jellegzetes 20. századi férfipizsama
Yves Saint Laurent és Halston tervezte jelenkori pizsamák

A pizsama egy hálóruha-fajta. Eredetileg csak férfiruházati cikk volt, ám az 1920-as évektől mindkét nem körében népszerű.

Története[szerkesztés]

Eredete[szerkesztés]

A pizsama Indiában és Perzsiában (perzsául: پايجامه ) kabáttal viselt bő nadrág volt. A brit gyarmatosítás következményeként angol közvetítéssel jutott el Európába. Már a 18. században előfordult, de feledésbe merült a 19. század utolsó harmadáig. Ekkoriban főleg férfiak viselték.[1]

A 20. században[szerkesztés]

Az 1900-as évek elején Paul Poiret (1879–1944) francia divattervező nappalra szánt haute couture változatát terjesztette el.

Az első világháború után a garçonne divatban a selyemből készült női pizsama is megjelent. Coco Chanel megalkotta e ruhaviselet otthoni és tengerparti változatát is.

Jellemző, hogy 1923-ban Abbáziában már pizsamaversenyt is rendeztek.[2]

A pizsama mint éjszakai viselet a férfiak körében az 1930-as évekre annyira elterjedt, hogy a férfiak többsége már pizsamában aludt.[1]

Az 1950–60-as években a grúz-orosz származású olasz Irene Galitzine hercegnő (1916–2006), neves divattervező a palazzo pizsama néven ismert, újabb inkább nappalra szánt haute couture változatát alkotta meg tunikához hasonló felsőrésszel.

A 21. században[szerkesztés]

A pizsama a 21. században is elegáns divatcikknek számít; számos tervező kollekciójának része. Angol nyelvterületen divatba jöttek az évenkénti iskolai és munkahelyi pizsamanapok.

Az irodalomban[szerkesztés]

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényében az egyik szereplő viseleteként hangsúlyos szerephez jut a pizsama.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 10 tény a hálóruhákról. Múlt-kor történelmi magazin, 2015. május 15. (Hozzáférés: 2021. január 26.)
  2. „Olasz- és németnyelvű plakátok hirdették, hogy a Reginában, az abbaziai redoutban nagy pizsámaestély lesz, amelyen versenyre fognak egymással kelni a város favorit pizsamái. Az estélyen csak pizsamában lehet megjelenni. Akinek nincs pizsamája, az jöhet szmokingban is vagy estélyi ruhában. A zenét elsőrangú magyar zenekar szolgáltatja. A legszebb férfi- és női pizsama értékes díjakat kap. Pártatlan nemzetközi zsűri.”
  3. Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben. [Budapest]: Magyar Könyvklub. 1997. ISBN 963 548 476 3 Hozzáférés: 2021. január 26.  

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Pyjamas
A Wikimédia Commons tartalmaz Pizsama témájú médiaállományokat.