Pintye vitéz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pintye vitéz
Grigore Pintea
Grigore Pintea

Született 1670. február 25.
Hollómező
Elhunyt1703. augusztus 14.
Nagybánya

Foglalkozás betyár
Halál oka csatában elesett

Grigore Pintea vagy ismertebb nevén Pintye vitéz (Hollómező, 1670. február 25.Nagybánya, 1703. augusztus 14.) híres erdélyi román betyár.

Élete[szerkesztés]

1670-ben született Hollómezőn, Szolnok-Doboka vármegyében, Magyarlápos környékén, román kisnemesek gyermekeként. A legenda szerint konfliktusba került a környékbeli nemesekkel azok túlkapásai miatt, ezért úgy döntött, hogy küzdeni fog az általuk folytatott igazságtalanságok ellen. A máramarosi erdőségekbe menekült, ahol betyárrá vált, majd évek múltával visszatért és rettegésben tartotta a környék nemességét, akik az elfogatását sürgették, azonban ő a legenda szerint minden alkalommal megmenekült.

A létező adatok szerint is Hollómezőn született román kisnemesi család sarjaként, azon nemesi család egyik fiaként, melynek egyik tagja, Ioan Cupşa 1681-ben megalapította a füzesmikolai kolostort. Azonban a legenda több más aspektusa nem a teljes valóságot tükrözi.

Az I. Lipót ideje alatt bevezetett törvények, melyek főleg a katonai szolgálatra és az adózási kötelességekre vonatkoztak, éles ellenállásba ütköztek Erdélyben is, ezen ellenállás pedig a Rákóczi-szabadságharchoz vezetett. II. Rákóczi Ferenc a nép elégedetlenségét kihasználva és a jobbágyság támogatására, valamint I. Péter orosz cár és XIV. Lajos francia király katonai és pénzbeli segítségére számítva állt a harcok élére. Pintye vitéz kapitányként szolgált Rákóczi seregében, a korabeli írások pedig tanult emberként mutatják be, aki több idegen nyelven is beszélt, és jól értett a csaták taktikai megszervezéséhez. Nicolae Densușianu román történész a 17. század egyik legjelentősebb román emberének nevezi, e mellett szóló érv az is, hogy nemcsak harci tudása volt kiemelkedő, hanem diplomáciai érzéke is, amelynek köszönhetően kedvező feltételeket tudott kialkudni 1700-ban Szatmár vármegye katonai parancsnokságánál.

Halála[szerkesztés]

1703-ban több erdélyi város is a kurucok megszállása alá került. Pintye vitéz feladata Nagybánya várának elfoglalása és ezáltal a város meghódítása volt. Augusztus folyamán a kuruc seregek ostrom alá vonták a várat. Azonban Pintye vitéz itt lelte halálát augusztus 14-én, ugyanis halálos lőtt sebet kapott a vár déli kapujához közel.

Feltételezett sírhelye a gutini hágónak szinte a tetején van, a Nagybánya felé vezető ereszkedőn. Itt egy márványtábla van elhelyezve, amelyen az áll: Legenda spune că Pintea Viteazul a cărui viaţă a fost curmată de uneltirile nobililor din Baia Mare la 7 august 1703 a fost înmormântat în acest loc de către oştenii săi, amelynek magyar jelentése: A legenda szerint itt temették el katonái Pintye vitézt, akit a nagybányai cselszövő nemesek 1703. augusztus 7-én megöltek.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pintea Viteazul című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.