Pillanatragasztó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Super glue.jpg

A pillanatragasztó (másként Super Glue, vagy Cyanoacrylate) egy gyorsan ható kötőanyag, mely szilárd felületeken használva polimerizálódik. A polimerizáció következtében szoros köteléket alkot az alkalmazott tárgyak között. A Kodak Research Labs két munkása, Dr. Harry Coover és Fred Joyner fedezte fel véletlenül az egyik kísérletezésük alatt, miközben célzókészülékekre alkalmas plasztikát próbáltak készíteni.

A pillanatragasztó egy akrilgyanta, mely a legtöbb tárgyat azonnal összeköti, a polimerizációt a vízben levő hidroxidionok idézik elő. Az úgynevezett anionos polimerizációs folyamaton megy keresztül, melyben a cianoakrilátos monomerek a víz hatására összekötődnek. A kötődő láncok addig kötődnek tovább, ameddig a polimerszálak csak bírják, így tartós műanyaghálót alkotva. Ezek a polimerek több millió polimerszállal kötik össze az összeragasztandó felületeket, így különlegesen erős köteléket alkotva.

A pillanatragasztót leginkább fogyasztási cikkek javítására szokták használni. Ezen kívül használatát lelte a törvényszéki orvostanban is, ahol az ujjlenyomatok felfedezésére használják, továbbá sebeket is össze lehet ragasztani vele.

A polimerizációs folyamat olyan gyorsan megy végbe, hogy a bőrön található víz által pillanatok alatt ráragad a bőrre. Emiatt óvatosan kell kezelni, többek között ha a szembe kerül, akkor összeragaszthatja a szempillákat. Az akrilmonomerből kipárolgó ártalmas pára ingerli az orrot, a torkot és a tüdőt is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • John Toedt, Darrell Koza and Kathleen Van Cleef-Toedt, Chemical composition of everyday products, GREENWOOD PRESS, London, 2005