Pierre Méchain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pierre Méchain
Pierre Méchain
Pierre Méchain
Életrajzi adatok
Született 1744. augusztus 16.
Laon
Elhunyt 1804. szeptember 20.
Castellón de la Plana (60 évesen)
Ismeretes mint a Messier-katalógus bővítője, üstökösök felfedezője
Nemzetiség francia
Állampolgárság  Francia Királyság
Frankreich nationalflagge 1790-1794.png Francia Köztársaság
Imperial Coat of Arms of France (1804-1815).svg Francia Császárság
Gyermekek Jérôme Isaac Méchain
Pályafutása
Szakterület csillagászat
Kutatási terület mélyégobjektumok
Szakmai kitüntetések
Royal Society tagja
Akadémiai tagság Francia Természettudományi Akadémia

Hatással voltak rá Charles Messier
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pierre Méchain témájú médiaállományokat.

Pierre François André Méchain (Laon, 1744. augusztus 16.Castellón de la Plana, 1804. szeptember 20.) francia csillagász. Charles Messier-vel együtt a mélyégobjektumok és üstökösök korai tanulmányozásának egyik jelentős képviselője. A Messier-katalógus objektumai közül 26 Méchain saját felfedezése, valamint négy másik objektum független újrafelfedezője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Méchain eredetileg apja foglalkozását követve építész szeretett volna lenni, matematikát és fizikát tanult, azonban pénzügyi okokból kénytelen volt megszakítani tanulmányait. Egy ideig két diákot oktatott, majd összebarátkozott Jérôme de Lalande-dal, aki felkérte L'Astronomie című művének korrektúrázására. Lalande egy állást is szerzett neki, ahol megismerkedett, majd összebarátkozott Messier-vel.

1777-ben feleségül vette Barbe-Thérèse Marjou-t, akit munkája során ismert meg. Házasságukból három gyermek született, Jérôme 1780-ban, Augustin 1784-ben, valamint egy lányuk.

Időközben egyre több időt szánt üstökösök keresésére és megfigyelésére. Messier-hez hasonlóan a mélyég-objektumok is érdekelték; ezek felfedezéséről szinte mindig azonnal értesítette barátját, aki általában az adatok ellenőrzése után felvette katalógusába a Méchain által megtalált objektumokat.

1781-ben tette első két üstökös felfedezését, és matematikai tudása segítségével az égitestek pályáját is meghatározta. Külön figyelmet szentelt az 1532-ben és 1661-ben felbukkant üstökösök pályájának, és megcáfolta az akkori vélekedést, miszerint ezek ugyanannak az égitestnek a visszatérései lettek volna. Ezen munkája eredményeként 1782-ben megkapta a tudományos akadémia nagydíját, majd ugyanezen évben tagja is lett a testületnek.

Méchain 1804-ben Spanyolországban, Castellón de la Plana-ban hunyt el sárgaláz következtében, amikor a méterrendszer bevezetéséhez szükséges délkörmérés csillagászati feladatait végezte.

Az általa felfedezett mélyég-objektumok[szerkesztés]

A Méchain által felfedezett mélyég-objektumok, időrendi sorrendben:

Az általa felfedezett üstökösök[szerkesztés]

Méchain az üstökösök felfedezése terén is sikeres volt; nyolc saját felfedezését és három társfelfedezését ismerjük:

Társfelfedezések:

  • 1785 I Messier-Méchain
  • 1792 II Gregory-Méchain
  • 1801 Pons (Pons-Messier-Méchain-Bouvard)

Emléke[szerkesztés]

Emlékét egy róla elnevezett aszteroida őrzi. Az 1999. szeptember 21-én felfedezett, korábban 1999 SS2 jellel nyilvántartott égitestet 2002. június 24-én nevezték át 21785 Méchain-nek.

Források[szerkesztés]