Pierre-sur-Haute katonai adó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pierre-sur-Haute katonai adó
Pierre-sur-Haute: Civil (a kép közepén) és katonai adó
Pierre-sur-Haute: Civil (a kép közepén) és katonai adó
Ország Franciaország
RégióRhône-Alpes, Auvergne
Építés1961
Létszámkb. 20
Pierre-sur-Haute katonai adó (Franciaország)
Pierre-sur-Haute katonai adó
Pierre-sur-Haute katonai adó
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 45° 39′ 11″, k. h. 3° 48′ 30″Koordináták: é. sz. 45° 39′ 11″, k. h. 3° 48′ 30″

A Pierre-sur-Haute katonai adó a francia hadsereg adóberendezése a Francia-középhegységben található Forez hegység(fr) legmagasabb, Pierre-sur-Haute nevű csúcsán. A katonai kommunikációt szolgálja irányított adással. Ezzel együtt található itt két különböző civil adó is. Az állomás harminc hektár nagyságú területen fekszik az 1631 m magas hegycsúcson,[1] Sauvain és Job községek körzetében. Ezen a telken halad át két megye (département) határa, Loire és Puy-de-Dôme, valamint két régióé, Rhône-Alpes és Auvergne.

Története[szerkesztés]

1913-ban telepítettek ide egy Chappe-féle optikai távíróállomást. Ekkor csak egy kis kőépület volt itt, a szemaforral a tetőzetén.

1961-ben, a hidegháború idején a NATO arra kérte meg a francia hadsereget, hogy oda építhesse annak a 82 állomásból álló ACE High(de) hálózat egyik adótornyát, melynek ellentétben a rövidhullámú adásokkal egy atomháborút követően is működőképesnek kellett maradnia. Ebben a hálózatban a Pierre-sur-Haute FLYZ hívójellel relé állomásként szolgált a délen levő Lachens (FNIZ) és az északon levő Mont-Août (FADZ) állomás között. Négy 10-kWattos adó (irányonként kettő) és tizenhat vevő (irányonként nyolc) működött. 1974-ben átvette a vezetését a francia légierő. 1988-ban kezdte meg a NATO az ACE-High rendszer lebontását. Manapság az adóállomás továbbra is szolgálja a katonai kommunikációt és ezen kívül még két civil adót is.

2013-ban a francia titkosszolgálat (Direction centrale du renseignement intérieur - DCRI) arra kényszerítette a francia Wikipédia egyik munkatársát – őrizetbe vétellel fenyegetve őt –, hogy törölje az adótoronyról szóló wikipédia cikket; azonban rövid idővel később a cikket helyreállították[2][3][4][5][6] és azonnal több nyelven is lehozták.[7][8]

Jelenlegi funkciója[szerkesztés]

Balra a civil adó, jobbra a katonai adók

Ma a Pierre-sur-Haute adót a francia légvédelem működteti és alárendelt ez a 80 km távolságban fekvő Base aérienne 942 Lyon-Mont Verdun radarállomásnak. Egyike annak a négy adóberendezésnek, amelyeket a francia Észak-Dél tengely mentén hoztak létre, és amelyek egymással állandó kommunikációs kapcsolatban állnak. A további három: Lacaune, Henrichemont, és a Brétigny-sur-Orge katonai repülőtér. Az állomást főként az operatív egységek irányítására szolgáló rádió-híradás céljaira használják. Amennyiben francia atomfegyverek bevetésére kerülne sor, ezen az állomáson keresztül futhatna a kilövési parancs.[9]

Az 1944. június 1-jei felavatása óta ez az állomás a Commandement Air des Systèmes de Surveillance d’Information et de Communications (kb. információ-továbbító és kommunikációs rendszerek légi parancsnoksága) része. 2006. január 1-jétől az adóállomás fölött a Direction interarmées des réseaux d'infrastructure et des systèmes d'information rendelkezik.

Mintegy 20 munkatárs dolgozik itt, elektrotechnikusok, technikusok és szakácsok. Főtörzszászlós irányítása alatt áll.[9]

A katonai hasznosítás mellett a TDF konszernnek van itt adóberendezése. A civil adótornyon kívül van még radar-berendezés is, amelyet a Direction générale de l’aviation civile (civil légiforgalom vezérigazgatósága) működtet és a légtér és repülés eseményeit felügyeli és biztosítja a Lyon-Saint-Exupéry repülőtérrel kapcsolatosan.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A francia Géoportail-on: Topográfiai térkép Archiválva 2014. július 28-i dátummal a Wayback Machine-ben; utolsó látogatás 2013. április 6-án
  2. La DCRI accusée d'avoir illégalement forcé la suppression d'un article de Wikipédia (francia nyelven). Le Monde, 2013. április 6. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  3. Tristan Vey: La DCRI fait pression sur un bénévole pour supprimer une page Wikipédia (francia nyelven). Le Figaro, 2013. április 6. [2013. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  4. Französischer Geheimdienst verlangt Löschung eines Wikipedia-Artikels (német nyelven). Deutschlandfunk, 2013. április 6. [2013. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  5. Béna kémek próbálták cenzúrázni a Wikipédiát, Origo, 2013. ápr. 6.
  6. Wikipédistát fenyegetett a francia hírszerzés Archiválva 2013. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, PC World, 2013. ápr. 7.
  7. Benedikt Fuest: Streisand-Effekt: Geheimdienst blamiert sich mit Wikipedia-Löschung (német nyelven). Berliner Morgenpost, 2013. április 7. (Hozzáférés: 2013. április 7.)[halott link]
  8. szerkesztőségi cikk: A Wikipédiára támadt, de felsült a francia titkosszolgálat. Népszabadság, 2013. április 8. (Hozzáférés: 2013. április 8.)
  9. a b Paul-Émile Liogier, La base militaire de Chalmazel Archiválva 2012. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, Télévision Loire 7 (franciául): Riport az adóállomásról

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Military radio station of Pierre-sur-Haute
A Wikimédia Commons tartalmaz Pierre-sur-Haute katonai adó témájú médiaállományokat.