Pho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pho
Pho Vietnamese noodle soup in Ho Chi Minh City, Vietnam.jpg
Típus leves
Nemzet, ország Vietnám
A Wikimédia Commons tartalmaz Pho témájú médiaállományokat.

A pho (különbözőképpen ejtik: /fʌ/, /fə/, /fər/ vagy /foʊ/;[1] vietnámiul: phở [fəː˧˩˧] Hallgat hallgat) egy vietnámi tésztaleves, melynek fő összetevői alaplé, rizstészta, friss zöldségek, fűszernövények és hús vagy hal. Alapvetően kétféle pho levest szoktak megkülönböztetni, a saigonit –, amelynek alapleve édesebb – és a hanoit – inkább sósabb –, ezeken belül pedig számtalan regionális változat létezik.[2] A pho leves eredete és elnevezése vitatott, de a kínai és francia konyha hatásai egyaránt megfigyelhetők benne.[3]

Történet[szerkesztés]

A pho születéséről írásos emlékek nincsenek, de abban megegyeznek a szakértők,[4] hogy az 1880-as évekből, Vietnám északi részéről, Hanoiból vagy környékéről származik a leves. Történelmi és kulturális, gasztronómiai tényezők egyaránt formálták és járultak hozzá Vietnám világhírű nemzeti ételének ma ismert számos formájához. A rizstészta és a fűszerek miatt a kínai, a vörös hús miatt pedig a francia gasztronómiai hatás feltételezhető. A pho elnevezés minden valószínűség szerint a francia pot-au-feu kifejezésből ered, vagyis a feu szóból, ami 'tűz' jelentésű.[3]

Egy pho levessel foglalkozó oldal szerint[5] az elmúlt száz év három történelmi tényezője játszott szerepet a pho leves megszületésében és alakulásában: (1) Vietnám 1887-es egyesítése a francia hatalom idején, (2) Észak- és Dél-Vietnám 1954-es kettészakadása és (3) Saigon (Dél-Vietnám fővárosának) 1975-ös bukása, ami a vietnámi háború és a kettészakadt Vietnám újra egyesülésének kezdetét is jelentette egyben.

A pho észak-vietnámi születése mellett azzal érvelnek, hogy Vietnám északi régiói jellemzően szegényebbek a délieknél. Az észak-vietnámi háztartásokban rá voltak kényszerülve, hogy a francia hódítók asztaláról megmaradt marhacsontokat is felhasználják és minél tartalmasabb levest főzzenek belőlük.

Változatok[szerkesztés]

Az 1950-es évek közepétől – Vietnám ideiglenes kettéosztását követően – kezdett el terjedni a pho leves dél felé, ahol új változatai jelentek meg. Az észak-vietnámi (hanoi típusú) pho levesre inkább az egyszerűség, a kevesebb hozzávaló felhasználása a jellemző. Az alaplé tiszta és egyszerű. Az északi típusú pho leveseket jellemzően babcsíra és fűszernövények nélkül szolgálják fel, viszont kínálnak mellé zöld chilit és lime-ot. A déli (saigoni) típusú pho leves összetettebb, több hozzávalóból készül, a tetejére (vagy mellé, külön tálakban) babcsírát, friss bazsalikomot, koriandert, chilit és lime-ot szolgálnak fel.[3] A mai napig sokak számára az északi változat (pho bac) jelenti az „igazi” pho levest.

Pho leves
Saigoni pho leves (pho nam)

Az ismertebb változatok:[6]

 • phở tai: vékony, nyers bélszínszeletekre öntik a forró levet
 • phở bo vien: húsgombóc is van a betétek között
 • phở hai san: tenger gyümölcsei kerülnek bele
 • phở sach bo: pacalos-marhaínas változat
 • phở ga: csirkés

A pho Magyarországon[szerkesztés]

Itthon 2012-2013-ban lett igazán népszerű a pho leves. Ennek a népszerűségnek természetesen voltak előfutárai, jellemzően a Budapest ázsiai (vietnámi, kínai) piacain, bevásárlócsarnokaiban már régóta üzemelő kis büfék, éttermek. Később ezek a helyek nyitották meg első éttermeiket Budapest belvárosában. A Dining Guide 2013-ban nyolc budapesti éttermet ajánlott,[7] ahol érdemes megkóstolni a pho levest. A We Love Budapest,[8] a Gault&Millau étteremkalauz[9] és az előbb említett Dining Guide is egybehangzóan ajánlják a legjobb pho leves éttermeket, bisztrókat.

A „pho” szó 2007-től a Shorter Oxford English Dictionary-ben is szerepel.[10] A CNN Go 2011-ben „A világ 50 legfinomabb étele” közül a 28. helyre sorolta a pho-t.[11]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. http://hvg.hu/gasztronomia/20130128_Szazeves_levessel_hodit_a_vietnami_konyha
 2. http://www.vietnamonline.com/best-of-vietnam/pho-in-varieties.html
 3. a b c http://www.phofever.com/facts.php
 4. Archivált másolat. [2012. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
 5. http://www.lovingpho.com/pho-opinion-editorial/history-and-evolution-of-vietnamese-pho/
 6. Archivált másolat. [2014. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
 7. Archivált másolat. [2014. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
 8. Archivált másolat. [2014. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
 9. Archivált másolat. [2014. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
 10. Schuman, Kate, "Oxford's short dictionary adds hundreds of new words, including 'carbon footprint'", U-T San Diego, September 19, 2007.
 11. CNN Go. World's 50 most delicious foods. 21 July 2011. Letöltve: 2014. március 23.