Ugrás a tartalomhoz

Peter Stuyvesant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Stuyvesant
Született1612
Elhunyt1672 (59-60 évesen)[1][2][3]
New Amsterdam
ÁllampolgárságaNémetalföldi Köztársaság
HázastársaJudith Bayard[4]
GyermekeiNicholas William Stuyvesant
SzüleiMargaretha Hardenstein
Baltazar Johannes Stuyvesant
Foglalkozásapolitikus
TisztségeDirector-General of New Netherland (1647–1664)
IskoláiFranekeri Egyetem
SírhelyeSt. Mark's Church in-the-Bowery

Peter Stuyvesant aláírása
Peter Stuyvesant aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Stuyvesant témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Peter Stuyvesant Új-Amszterdam utolsó kormányzója volt 1664-ig, amikor is a későbbi II. Jakab, angol király, akkor még York herceg, felszólította a megadásra. A hollandok kapituláltak, az angolok elfoglalták és a várost átkeresztelték New Yorkra.

Élete

[szerkesztés]

Kálvinista családba született. 1632-ben a Holland Kelet-indiai Társaság szolgálatába lépett. 1643-ban kinevezték Curaçao és Aruba kormányzójának. Egy portugálokkal Saint-Martin szigetéért folyó csatában elvesztette fél lábát, amit aztán egy faláb helyettesített.

1645-ben lett a Karib tengertől északra elterülő holland hadak főparancsnoka. 1647-ben érkezett Új Amszterdamba, ahol a zsidókkal, anabaptistákkal és lutheránusokkal közölte, hogy el kell hagyniuk a kálvinista települést, de a Holland Nyugat-indiai Társaság ezt felülbírálta és elrendelte, hogy mindegyik vallási csoport ott maradhat, viszont segíteni köteles a rászorultakon.

Peter Stuyvesant emellett teával kereskedett. Ő szállított először teát Amerikába, ami a hollandok között gyorsan népszerűvé vált.

Érdekességek

[szerkesztés]
  • Kurt Weill és Maxwell Anderson 1938-ban bemutatott musicaljében (Knickerbocker Holiday) az idős diktátor Peter Stuyvesant szerep örökzölddé vált dala a September Song.
  • Nevét ma a Philip Morris International − Imperial Tobacco − British American Tobacco cigarettája is viseli, ami népszerű Ausztráliában, Új Zealandon, Görögországban, Zambiában, Malaysiában és Dél-Afrikában is.
  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 18.)
  2. Genealogics (angol nyelven), 2003. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Nationalencyklopedin (svéd nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Kindred Britain