Est (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pesti Est szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Est magazin egy ingyenes programújság Magyarországon, amely a helyi kulturális és szabadidős programok átfogó kínálatával szolgál.

Kiadója az Est Média és elsősorban a mozik előterében szerezhető be. A lap teljes egészében a hirdetőkből tartja fenn magát, ennek köszönheti ingyenességét.

Tartalma, jellege[szerkesztés]

Fő profilja a moziműsor (rövid ajánlókkal az összes vetített filmről és hosszabb kritikákkal az újakról), ezenkívül információt nyújt a színházak műsoráról, kiállításokról, könnyű- és komolyzenei koncertekről, sporteseményekről és más kulturális programokról. Külön rovatban számol be a gyerekeknek szánt rendezvényekről, valamint tartalmaz könyvajánlót, interjút, apróhirdetéseket, horoszkópot és több tucat étterem, teaház és kávéház hirdetését.

Változatai[szerkesztés]

Budapesti változata, a Pesti Est, 128 oldalon, heti 130 000 példányban jelenik meg hetente (csütörtökönként) 1320 terjesztési helyen. Vidéki változatai Magyarország 19 nagyvárosában jelennek meg (Győri Est, Miskolci Est, Pécsi Est stb.) kéthetente, és az adott régió kulturális eseményeit mutatják be, összesen 194 000-es példányszámban.

A Pesti Est Junior a fiataloknak szól, a Pesti Est Súgó a színház világában igazít el, a DVD Est Extra a DVD-újdonságokról tájékoztat, és számos eseményre további különkiadások is megjelennek.

Internetes változata az Est.hu országos online programmagazin.

Története[szerkesztés]

Azt Est magazint (illetve annak budapesti változatát, a Pesti Estet) 1991 végén alapította Lang András, Melis András és Müller Miklós, akik korábban egy gimnáziumba jártak. Az első szám 1992. április 17-én jelent meg, fekete-fehér formában; az újság 1996-ban lett színes formátumú. A vidéki Est lapok 1997 őszén indultak el. 2013 végén a vidéki lapok kiadása megszűnt.

További információk[szerkesztés]