Peroxidok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A peroxidok típusai, fentről lefelé: peroxidion, szerves peroxid, szerves hidroperoxid, persav. A peroxidcsoportot kék szín jelöli. R, R1 és R2 szénhidrogéncsoportok

A peroxidok R−O−O−R szerkezetű vegyületek,[1] a bennük található O−O csoportot peroxid- vagy peroxocsoportnak nevezik. Az oxidionnal ellentétben benne az oxigén oxidációs száma −1.

A leggyakoribb peroxid a hidrogén-peroxid (H2O2), ezt különböző töménységű vizes oldatokban forgalmazzák. Mivel a hidrogén-peroxid csaknem színtelen, oldatai sem színesek. Elsősorban oxidáló- és fehérítőszerként használják. Az emberi testben is keletkezik biokémiai úton, nagyrészt a különböző oxidáz enzimek hatására.[2] Tömény oldatai szerves vegyületekkel érintkezve potenciális veszélyforrások.

A H2O2 szerkezete és méretei

A hidrogén-peroxidon kívül a peroxidok néhány főbb csoportja:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. peroxides, A kémiai terminológia kompendiuma – Arany könyv (internetes kiadás). International Union of Pure and Applied Chemistry 
  2. (2000) „Hydrogen peroxide in the human body”. FEBS Letters 486 (1), 10–3. o. DOI:10.1016/S0014-5793(00)02197-9. PMID 11108833.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peroxide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.