Peremeloszlás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A valószínűségszámításban és statisztikában a peremeloszlások több valószínűségi változó közös eloszlásának, illetve valószínűségi vektorváltozók eloszlásának jellemzői. Jellemzőjük, hogy csak néhány valószínűségi változót, illetve koordinátáját veszi tekintetbe. Például, ha és közös eloszlásáról van szó, és eloszlása ennek peremeloszlásai.

Megkülönböztetik diszkrét és folytonos valószínűségi változók peremeloszlásait:

  • Diszkrét peremeloszlások
  • Folytonos peremeloszlások

Peremeloszlásokat lehet abszolút illetve relatív gyakoriságokra is képezni. A peremeloszlás gyakoriságai a peremgyakoriságok. Kategorikus változók esetén a kontingenciatábla pereméről olvashatók le.

Példa[szerkesztés]

A diszkrét jellemzők peremeloszlása kontingenciatáblával mutatható be. A tábla szélén sorok, oszlopok összegeként olvashatók le a peremeloszlások.

Példaként bemutatunk egy abszolút gyakoriságokat tartalmazó kontingenciatáblát. Relatív gyakoriságokat is lehetne használni.

Fiú Lány Peremgyakoriságok
10. osztály 10 10 20
11. osztály 4 16 20
Peremgyakoriságok 14 26 40

A 10. osztályban a peremgyakoriságok a tanulók nemének elhanyagolásával 20. Ugyanez az eredmény a 11. osztályban, így mivel nincs több vizsgált osztály, a peremeloszlás egyenletes. Az osztályok különböző jellemzőként megmaradnak.

Vannak azonban folytonos jellemzők, melyeket nem lehet kontingenciatáblába rendezni. Ilyennek tekinthető például a testmagasság. Itt minden határ önkényes, és különféle határok meghúzása más-más eredményt adhat.[1] A kategóriákat úgy alakítják, hogy diszjunktak legyenek. Ha a kategóriák szűkek, akkor lehet, hogy túl kevesen esnek egy kategóriába, illetve a kontingenciatábla túl nagy, áttekinthetetlen lesz. Nem javasolják a természetszerűleg folytonos valószínűségi változók diszkretizálását.

Definíció[szerkesztés]

Adva legyen egy valószínűségi vektorváltozó, és eloszlása mint valószínűségi mérték. Ekkor a

eloszlás i-edik peremeloszlása. Alternatívan, úgy is definiálható, mint

.

Kétdimenziós esetben, ha , akkor az első peremeloszlás

.

Peremeloszlás definiálható minden indexhalmazra. Ha , akkor ezek m dimenziós peremeloszlások. Ezek definiálhatók, mint

ahol .

Elemi tulajdonságok[szerkesztés]

  • Pontosan számú m dimenziós peremeloszlás létezik.
  • Mértékelméleti szempontból a peremeloszlások a többdimenziós mérték vetülete egy vagy több dimenzióra.
  • Ha az összes valószínűségi változó független, akkor a valószínűségi vektorváltozó eloszlása az egydimenziós peremeloszlások szorzata.

Származtatott fogalmak[szerkesztés]

Peremeloszlásfüggvények[szerkesztés]

Ha a valószínűségi vektorváltozó eloszlásfüggvénye , akkor egy peremeloszlásfüggvény a megfelelő peremeloszlás eloszlásfüggvénye. Egydimenziós esetben

.

Az i-edik kivételével mindegyiket végtelennel helyettesítik. Hasonlóan megy más dimenziókban is, a -ben adott dimenziókat megtartják, a többit végtelennel helyettesítik. Kétdimenziós esetben, ha , akkor az első peremeloszlásfüggvény

.

Peremsűrűség[szerkesztés]

Az előzőhöz hasonlóan definiálhatók a peremsűrűségek. Ezek azok az függvények, melyekre

Ha a valószínűségi vektorváltozó sűrűségfüggvénye , akkor a peremsűrűségfüggvények definiálhatók, mint

.

Az m-dimenziós esetben azokon a koordinátákon kell integrálni, amelyek nem tartoznak -be. Ha , akkor a peremsűrűségek

Perem-valószínűségi tömegfüggvény[szerkesztés]

A sűrűségfüggvényekhez hasonlóan definiálhatók és számíthatók, de itt az integrált összegzés helyettesíti. Ha a valószínűségi tömegfüggvénye , akkor az i-edik perem-valószínűségi tömegfüggvény

.

Hasonlóan definiálható a többdimenziós eset, azokat a koordinátákat kell összegezni, amelyek nem tartoznak -be. Kétdimenziós esetben, ha , akkor

.

Példa[szerkesztés]

Legyen kétdimenziós multinomiális eloszlású, tehát . Ekkor valószínűségi tömegfüggvénye

,

ahol multinomiális együttható. Az helyettesítéssel

.

A valószínűségi tömegfüggvény -tól függetlenül is ábrázolható. Így peremsűrűsége, amit minden -ra összegezve kaphatunk, újra valószínűségi tömegfüggvényét adja, csak mint változó nélkül. Tehát az

perem-valószínűségi tömegfüggvény binomiális eloszlású az és paraméterekkel.

Legyen most dimenziós multinomiális eloszlású, tehát , ahol . Ekkor a valószínűségi tömegfüggvény

.

Az első peremeloszlás számításához az változók szerint kell összegezni. A számítás egyszerűsítéséhez elvégezzük az és csoportosításokat. A multinomiális tétellel következik, hogy a peremeloszlás binomiális lesz, az és paraméterekkel.

Kapcsolódó fogalmak[szerkesztés]

Ahhoz, hogy jellemezzenek egy többdimenziós eloszlást, nemcsak a peremeloszlást és a korrelációt kell tekintetbe venni, hanem az összefüggést más adatokkal is pontosabban kell jellemezni. A korreláció csak a lineáris függést jellemzi, emiatt használnak kopulákat és rangkorrelációkat, amelyek minden párt külön jellemeznek.

Előzetes tudás birtokában a feltételes eloszlás is meghatározható a peremeloszlások felhasználásával.

Források[szerkesztés]

  1. P. Heinz Müller (Hrsg.): Wahrscheinlichkeitsrechnung und mathematische Statistik. Lexikon der Stochastik. Akademie-Verlag, Berlin 1980, S. 116 und S. 124.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Randverteilung című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.