Pelopsz (mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pelopsz (görögül:Πέλοψ) Tantalosz és Dióné fia, Niobé öccse. Apja egy lakomán feldarabolta és feltálalta testét, hogy próbára tegye az istenek mindentudását, azok azonban tartózkodtak az ételtől, Démétér kivételével, aki még mindig elrabolt lányát, Perszephónét gyászolta. Démétér véletlenül megette Pelopsz bal vállát, amit az istenek elefántcsonttal pótoltak, mikor életre keltették az ifjút.

Pelops.jpg

Az új életet kapott ifjú Poszeidón kegyeltje lett, aki felvitte az Olümposzra azzal a céllal, hogy istenné teszi. Pelopsz azonban néhány év elteltével visszatért a halandók közé, örökös ármányok és háborúskodások közé.

Feleségét, Hippodameiát csak úgy vehette el, ha legyőzi leendő apósát, Oinomaioszt kocsiversenyzésben. Poszeidóntól szárnyas lovakat és aranyszekeret kapott, Oinomaiosz kocsisát pedig megvesztegette, így a verseny döntő pillanatában Oinomaiosz kocsijából kiesett a viaszra kicserélt szeg, Oinomaiosz halálra zúzta magát.

Hogy megszerezze Arkadia területét, Sztümphalosszal kellett harcolnia. Mivel azonban a harcok során egyik sem bírt a másikkal, Pelopsz színleg békét kötött vele, majd lakomára hívta s megölte, testét ezután feldarabolta és a tengerbe szórta.

Gyermekei közül említésre Atreusz, Pittheusz és Thüesztész és Alkathoósz érdemes.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szabó György: Mitológiai kislexikon