Pleiszthenész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pleiszthenész (görög betűkkel Πλεισθένης) a görög mitológia egyik alakja, akinek származására vonatkozóan legalább négy elképzelés volt.

Az első szerint Pelopsz és Dióné fia, Piszai(wd) uralkodója. Két testvére Atreusz és Thüesztész. A második változat szerint Atreusz és Kleola fia, aki Katreusz minószi király leányát, Aeropét vette feleségül.[1] Aeropé az első változatban Atreusz felesége. Aeropétől született gyermekei Agamemnón, Menelaosz és Anakszibia, akik az ismertebb regék szerint Atreusz gyermekei. Ennek magyarázata talán az, hogy a fiatalon meghalt Pleiszthenész helyett nagyapjuk, Atreusz nevelte fel a gyerekeket. Ebben a változatban Pleiszthenészt nagybátyja, Thüesztész elrabolta és apja elleni gyűlöletre nevelte, majd elküldte, hogy gyilkolja meg Atreuszt. A merénylet nem sikerült, az orgyilkost elfogták és Atreusz parancsára kivégezték, mivel akkor még nem tudta, hogy a saját fia. Atreusz bosszút állt, de emiatt Thüesztész elátkozta az atreidákat, amit Agamemnón és gyermekei éreztek meg végül.[2]

A harmadik lehetőség szerint Thüesztész és Aeropé házasságtörő kapcsolatából született gyermek, akinek nevét a többi változat nem ismeri. Atreusz kísérletet tett meggyilkolására, de a Thüesztész által félrevezetett bérgyilkosok Atreusz fiát ölték meg (aki talán szintén Pleiszthenész nevű). A negyedik változatban Menelaosz és Helené fia, akit Helené magával vitt Trójába, későbbi sorsa ismeretlen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apollodórosz: Mitológia, 3.II.2
  2. Tótfalusi István: Ki kicsoda az antik mítoszokban
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap