Paul Pierce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Pierce
Született Paul Anthony Pierce
1977. október 13. (46 éves)
Oakland
Beceneve The Truth
P-Squared
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása kosárlabdázó
Iskolái

Magassága6'7" (201 cm) cm
Testtömege107 kg[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Pierce témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Anthony Pierce (Oakland, Kalifornia), 1977. október 13. –) becenevén The Truth, a Boston Celtics profi kosárlabdázója az NBA-ben. Az első Firs Team All-America díját gyerekkorában kapta meg Kansasben. Miután a Celtics 10.-ként választotta csapatába 1998-ban, minden évben a kezdő ötös tagja volt. Hatszoros All-Star válogatott és a Bostont a Keleti Főcsoport Döntőjébe vezette a 2002-es és a 2008-as bajnokságban. 2008-ban NBA Finals MVPvé választották az NBA Finalsben (döntő).

Középiskolai évei[szerkesztés]

Pierce, aki Inglewoodban, Los Angeles elővárosában nőtt föl, az Inglewoodi Középiskola leghíresebb diákja volt, fiatal korától kosárlabdázik. Kihagyták az egyetemi csapatból az első és második egyetemi évében, és gondolkozott az átjelentkezésről is másik iskolába, de végül is úgy döntött, hogy keményebben fog dolgozni és megpróbál továbbra is a Kansas csapatát. Részt vett az 1999-es McDonald’s All-America játékokon oldalán későbbi NBA sztárokkal, Kevin Garnett-tel, Stephon Marburyvel, Vince Carterrel és Antawn Jamisonnal. Versenyzője volt az esemény zsákolóversenyének, amit Carter nyert.

Egyetemi évei[szerkesztés]

Pierce 16,4-es dobott pont- és 6,3-es lepattanóátlagot ért el meccsenként a három, a Kansasi Egyetemen eltöltött éve alatt, ahol bűncselekménnyel kapcsolatos tanulmányokat folytatott, elnyerte az MVP-címet a Nagy 12 Főcsoport Versenysorozaton 1997-ben és 1998-ban. Jó testi adottsága és fizikai erőben volt a small forward pozícióhoz gyorsaságával és jó képességével kisebb ellenfeleinek feltartóztatására. Kansasben a Hall of Fame tagja, Roy Williams volt az edzője. Ifjúsági évei után bekerült az NBA Draftbe és 10. választottként az első körben szerződött 1998-ban a Boston Celticsbe

Az NBA-ben[szerkesztés]

Pierce a büntetőzóna mellett Garnett dobásakor

Az NBA debütálását követően Pierce pontszerző, lepattanózó, védekező tehetsége vezetett profi játékosként való feltűnéséhez a Keleti főcsoportban. Hét év után először, 2002-ben Antonie Walkerrel az oldalán Pierce a playoffsba vezette a Celticst a Keleti főcsoportban. A történelmi 3. meccsen az utolsó játékrészben csapatával véghez vitte az NBA playoffs történetének legnagyobb fordítását. Pierce 28 pontjából 19-et a negyedik negyedben szerzett, és ezzel a Celtics 21 pontos hátrányból aratott győzelmet a New Jersey Nets fölött.

Pierce 23.2-es pontdobó átlagot ért el meccsenként 9 éves NBA karrierje és hatszoros NBA All-Star válogatottsága során.

Átigazolási rémhírek keringtek, amik Paul Pierce-ről is szóltak, miután 2003 májusában Danny Ainge visszatért, mint a Boston Celtics játékosok szerződtetésének vezető igazgatója. Ainge elcsendesítette ezeket a rémhíreket azzal, hogy 2006-os évadon kívül további három évre szerződtette Pierce-t egy 59 millió $-os szerződéssel.

Pierce legjobb játékait a legjobb egy-egyező játékosok ellen nyújtja, úgy, mint LeBron James, Tracy McGrady és Kobe Bryant. Például Pierce legtöbb pontját karrierje során a Cleveland Cavaliers elleni 2006. február 15-ei mérkőzésen dobta, ez 50 pont volt. A meccs után James azt gondolta, Pierce a legjobb a small forwardok között a Keleti főcsoportban.

A 2005-06-os szezonban Pierce elérte a legmagasabb pont/dobás átlagot (a legtöbb 30 pont között) a ligában, jelezve azt, hogy ő egy eredményes és kiegyensúlyozott játékos. 2006. március 8-án Pierce beállította csapatrekordját 30 pontos meccseivel, 7-én 7 pontot szerzett a hosszabbításban, hogy legyőzze a Washington Wizardst.

A 2007–08-as szezon[szerkesztés]

Pierce a Boston Celtics 2008-as bajnoki ünnepen

A 200708-as szezont megelőzőleg Pierce nagy örült a Celtics új játékosainak (Pierce korábbi All-Star csapattársainak), Ray Allen és Kevin Garnett megszerzésének és az esélynek, hogy megszerezzék a bajnoki címet. Lefogyott 235 fontra (106,5 kg) és elhatározta, hogy több figyelmet szentel a védekező játékának. Pierce a 2008-as NBA Playoffsban büntetőket dobott az Atlanta Hawks ellen. Pierce, aki 10 éve a Celticsnél játszik, ugyanúgy, mint Zydrunas Ilgauskas, a Cleveland Cavaliersből és Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericksből a negyedik helyen állnak az aktív játékosok között, akik az egész karrierjüket egy csapatnál töltötték. Pierce volt az első Celtic Larry Bird óta, aki elérte a 2000 pontot egy szezonon belül. 2008. április 28-án Pierce egy 25 000 dolláros büntetést kapott az NBA-től egy állítólagos fenyegető gesztikuláció miatt, mert a földre esett, és Al Harfold kigúnyolta az a 2008-as Playoffs első fordulójának az Atlanta Hawks elleni 2008. április 26-ai meccsén. Források azt állították, hogy ez a gesztikuláció egy bandákkal összefüggésbe hozható kézjel volt, de Danny Ainge, a Celtics fő menedzsere kijelentette, hogy Pierce már akkor mutatta ezt a jelet, mielőtt összefüggésbe hozták volna egy bandával, mivel a csapaton belül használták. Pierce visszautasította ezt, hozzátéve, hogy alapítványa elkötelezett a fiatalok bandáktól való távoltartását illetően.

2008. május 18-án Pierce beállította a második csapatrekordot a legtöbb dobott pont kategóriában egy meccs alatt (41 pontot szerzett a 7. meccsen a Cleveland Cavaliers ellen, ezzel a Celtics a Keleti főcsoport Döntőjébe került). 2008. június 5-én, a 2008-as NBA Döntő 1. meccsén, melyet a Los Angeles Lakers ellen játszottak, a harmadik negyedben Pierce megsérült és állandósult fájdalmai miatt kispadra kényszerült. Azonban néhány perccel később visszatért és további 15 pontjával járult hozzá a Celtics 98-88-as győzelméhez. Az NBA-döntők MVPjévé választották a Celtics Lakers felett aratott 131-92 győzelme után 2008. június 17-én, a 6. meccsen.

Megkéselése[szerkesztés]

2000. szeptember 25-én Pierce-t 11-szer szúrták meg az arcán, a nyakán és a hátán, mikor a Buzz Clubban, egy éjszakai bárban töltötte idejét, Bostonban. Átesett egy tüdőműtéten, ennek ellenére Pierce volt az egyetlen Celtics játékos, aki mind a 82 meccsen pályára állt a 200001-es szezonban.

Válogatottsága[szerkesztés]

Pierce az Egyesült Államok csapatának tagja volt a 2002-es FIBA Világbajnokság mind a 9 meccsén, 19,8%-os átlaggal. Pierce-t a 2006-os FIBA Világbajnokságra is beválasztották az Egyesült Államok válogatottjába, de nem szerepelt egyetlen meccsen sem egy korábbi, kisebb sérülése miatt.

Magánélete[szerkesztés]

Legfontosabb eredményei[szerkesztés]

Egyetem[szerkesztés]

NBA[szerkesztés]

NBA-rekordjai[szerkesztés]

Boston Celtics csapatrekordjai[szerkesztés]

Más eredményei[szerkesztés]

  • Az Egyesült Államok válogatottjának tagja a 2002-es FIBA világbajnokságon
  • Tagja a 2006-os amerikai világbajnok csapatnak (nem játszott könyöksérülése miatt)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Basketball-Reference.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. február 5.)

További információk[szerkesztés]