Paul Nipkow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Paul Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Született 1860. augusztus 22.[1]
Lębork
Elhunyt 1940. augusztus 24. (80 évesen)[2][1]
Berlin[2]
Állampolgársága német
Foglalkozása
Iskolái Humboldt Egyetem
Kitüntetései Rudolf-Diesel-Medaille
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Nipkow témájú médiaállományokat.

Paul Nipkow (Paul Julius Gottlieb Nipkow) (Németország, Lauenburg, 1860. augusztus 22.Berlin, 1940. augusztus 24.) német mérnök és feltaláló.

Életpályája[szerkesztés]

Nipkow-tárcsa

Felsőfokú tanulmányait – telefonálás és hírközlés, továbbá képalkotás – Neustadtban végezte. A diploma megszerzését követően Berlinbe ment tudományának fejlesztésére. Hermann von Helmholtzcal élettani optikát tanult, Adolf Slabyvel elektrofizikát. 1883 karácsonyán a lakásában kialakított laboratóriumban a kigondolt ötletét kipróbálva egy spirálisan-átlyukasztott lemezen (tárcsán) át egy képet, pontok és sorozatok mozaikjába rendezett, ezeket a jeleket fotocella segítségével megjelenítette. Ez a mechanikus képfelbontás és képösszerakás legrégibb és legjellegzetesebb szerkezete. A továbbításhoz a képet elektromos jelek sorozatává alakítja át. Ezt a technikai megoldást később Nipkow-tárcsának nevezték el. Mechanikus képmegjelenítőjét 1884-ben jelentette be a Császári Szabadalmi Hivatalnál. A kísérleti televíziózásban ezt a technikai megoldást 1938-ig alkalmazták. Ezt a készüléket tekintjük a televízió ősének.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

A német birodalmi vezetés 1935-ben Nipkowról nevezte el az első nyilvános televízió-állomást. A Birodalmi Távközlési Kamara (Reichsrundfunkkammer) televíziótanácsának tiszteletbeli elnöke. Munkásságának tiszteletére állami temetésben részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Нипков Пауль, 2015. szeptember 28.

Források[szerkesztés]

  • Magyar Nagylexikon (Mer-Nyk) – 2001. Magyar Nagylexikon Kiadó ISBN 963-9257-09-5 (13. kötet)

További információk[szerkesztés]