Paul Nipkow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Született 1860. augusztus 22.
Lębork
Elhunyt 1940. augusztus 24. (80 évesen)[1]
Berlin[1]
Állampolgársága német
Foglalkozása
Kitüntetései Rudolf-Diesel-Medaille
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Nipkow témájú médiaállományokat.

Paul Nipkow (Németország, Lauenburg, 1860. augusztus 22.Berlin, 1940. augusztus 24.) német mérnök és feltaláló. Teljes neve: Paul Julius Gottlieb Nipkow.

Életpályája[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányait – telefonálás és hírközlés, továbbá képalkotás – Neustadtban végezte. A diploma megszerzését követően Berlinbe ment tudományának fejlesztésére. Hermann von Helmholtzcal élettani optikát tanult, Adolf Slabyvel elektrofizikát. 1883 karácsonyán a lakásában kialakított laboratóriumban a kigondolt ötletét kipróbálva egy spirálisan-átlyukasztott lemezen (tárcsán) át egy képet, pontok és sorozatok mozaikjába rendezett, ezeket a jeleket fotocella segítségével megjelenítette. A mechanikus képfelbontás és képösszerakás legrégibb és legjellegzetesebb szerkezete. A továbbításhoz a képet elektromos jelek sorozatává alakítja át. Ezt a technikai megoldást később Nipkow-tárcsának nevezték el. 1884-ben bejelenti a Császári Szabadalmi Hivatalnál mechanikus képmegjelenítőjét. A kísérleti televíziózásban ezt a technikai megoldást 1938-ig alkalmazták. Ezt a készüléket tekintjük a televízió ősének.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

A német birodalmi vezetés 1935-ben Nipkowról nevezte el az első nyilvános televízió-állomást. A Reich Broadcasting Chamber televíziótanácsának tiszteletbeli elnöke. Munkásságának tiszteletére állami temetésben részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Нипков Пауль, 2015. szeptember 28.

Források[szerkesztés]

  • Magyar Nagylexikon (Mer-Nyk) – 2001. Magyar Nagylexikon Kiadó ISBN 963-9257-09-5 (13. kötet)

További információk[szerkesztés]