Paul Nipkow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Paul Julius Gottlieb Nipkow
Született1860. augusztus 22.[1][2][3]
Lębork
Elhunyt1940. augusztus 24. (80 évesen)[4][1][2][3]
Berlin[4]
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
IskoláiHumboldt Egyetem
KitüntetéseiRudolf Diesel-érem
SírhelyeFriedhof Pankow III (Abt. 11 U Nr. 39)[5]
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Nipkow témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Nipkow (Paul Julius Gottlieb Nipkow) (Lauenburg, Pomeránia, 1860. augusztus 22.Berlin, 1940. augusztus 24.) német mérnök és feltaláló.

Életpályája[szerkesztés]

Nipkow-tárcsa[6]

Felsőfokú tanulmányait – telefonálás és hírközlés, továbbá képalkotás – Neustadtban végezte. A diploma megszerzését követően Berlinbe ment tudományának fejlesztésére. Hermann von Helmholtzcal élettani optikát tanult, Adolf Slabyvel elektrofizikát. 1883 karácsonyán a lakásában kialakított laboratóriumban a kigondolt ötletét kipróbálva egy spirálisan-átlyukasztott lemezen (tárcsán) át egy képet, pontok és sorozatok mozaikjába rendezett, ezeket a jeleket fotocella segítségével megjelenítette. Ez a mechanikus képfelbontás és képösszerakás legrégibb és legjellegzetesebb szerkezete. A továbbításhoz a képet elektromos jelek sorozatává alakítja át. Ezt a technikai megoldást később Nipkow-tárcsának nevezték el. Mechanikus képmegjelenítőjét 1884-ben jelentette be a Császári Szabadalmi Hivatalnál. A kísérleti televíziózásban ezt a technikai megoldást 1938-ig alkalmazták. Ezt a készüléket tekintjük a televízió ősének.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

A német birodalmi vezetés 1935-ben Nipkowról nevezte el az első nyilvános televízió-állomást. A Birodalmi Távközlési Kamara (Reichsrundfunkkammer) televíziótanácsának tiszteletbeli elnöke. Munkásságának tiszteletére állami temetésben részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  3. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  4. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Нипков Пауль, 2015. szeptember 28.
  5. https://www.berlin.de/sen/uvk/_assets/natur-gruen/stadtgruen/friedhoefe-und-begraebnisstaetten/ehrengrabstaetten/eg-liste.pdf, 2023. április 8.
  6. A lyukak távolsága a bontani kívánt kép, pl. mozifilm szélességének felel meg, a lyukak száma pedig a sorok száma. (Eredetilegː 180)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]