Paul Hankar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Paul Hankar
Paul Hankar.jpg
Született 1859. december 11.[1][2][3]
Frameries
Elhunyt 1901. január 17. (41 évesen)[1][4][2]
Brüsszel
Állampolgársága belga
Foglalkozása
Iskolái Académie Royale des Beaux-Arts
Sírhely Dieweg Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Hankar témájú médiaállományokat.

Paul Hankar (Frameries, 1859. december 11.Brüsszel, 1901. január 17.) belga építész, a 19. század vége egyik legjelentősebb Art Nouveau stílusban alkotó brüsszeli építésze.

Életpályája[szerkesztés]

Az egyik Hankar-ház
Tábla a tervezést megörökítendő

Paul Hankar szobrásznak tanult, de építészként végzett és dolgozott Brüsszelben. Megtanulta a kovácsoltvas-technikát is. 1888-ban építészként és bútortervezőként kezdett dolgozni, belsőépítészként és graffiti-specialistaként működött A. Cerspin mellett. 1893-ban építette meg saját házát. Ezt az elsők között tartják számon az Art Nouveau stílus tipikus példái közt, Victor Horta Tassel háza mellett. 1894-ben a „L'Emulation” lapban publikált az új stílus Brüsszeli meghonosítása érdekében.

Az 1897-es Brüsszeli Világkiállításon neve már olyan belga építészekkel szerepel együtt mint Henry van de Velde, G. Serrurier-Bovy és G. Hobé. Élete második felében a „város művészei” utópikus projekt érdekében dolgozott, mely soha nem vált valóra, de inspirációul szolgált a darmstadti művész kolónia és a bécsi szecesszió (Jugendstil) művészeinek.

Nagyban hatott rá Viollet-le-Duc, francia építész és az angol William Morris vezette Arts and Crafts mozgalom. Kifejlesztette a populáris művészet koncepcióját és az alacsonyabb társadalmi osztályok számára tervezett. A művészetek dekoratív szintézisét érte el avantgárd dekoratív ornamentika, új geometrikus részletek és szobrok klasszikus konstrukcióban alkalmazásával.

Építészeti munkáiban a különböző színű, anyagú, textúrájú elemek kontrasztjának játékát szívesen alkalmazta. Sok iparművészeti technikát alkalmazott. Kovácsoltvas technikát láthatunk fasszádjain és balkonjain – freskó és graffiti technikával ötvözve. Utóbbit a belga P. Cauchie fejlesztette tovább Art Nouveau épületein.

Fő művei[szerkesztés]

  • Maison Hankar, Rue Defacqz 71, Brussels, Belgium (1893)
  • Maison Ciamberlani and Maison Janssens, Rue Defacqz 48–50, Brussels (1897)
  • Former Chemiserie Niguet Shop, Rue Royale 13, Brussels (1899)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. ODIS
  4. Biographie Nationale de Belgique (francia nyelven), 1866. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]