Panssarimiina m/39

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panssarimiina m/39
Jobb oldalon a Panssarimiina m/39 harckocsiakna
Jobb oldalon a Panssarimiina m/39 harckocsiakna

Típus harckocsiakna
Ország  Finnország
Tervezés éve 1939
Gyártás éve 1939-1945
Gyártási darabszám 85 000
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1939-1945
Használó ország  Finnország
Háborús alkalmazás Téli háború, Folytatólagos háború
Műszaki adatok
Tömeg 7 kg
Magasság 120 mm
Átmérő 227 mm
Töltet típus TNT vagy amatol
Töltetsúly 3200 g
Indító nyomósúly 200-280 kg

A Panssarimiina m/39 egy finn harckocsiakna volt, melyet a téli háború, a második világháború és a folytatólagos háború alatt használtak. Az akna a Panssarimiina m/36 helyettesítőjeként került hadrendbe a finn hadseregnél. Először 1939 decemberében vetették be, a téli háború kezdetekor. A harckocsiakna gyártása a téli háború alatt kezdődött. Még a háború előtt tervezték, a háború kitörésekor pedig 85 000 darabot rendeltek belőle. Noha egyszerűbb volt gyártani, mint a korábbi m/36 aknát, ez a típus is túl komplikáltnak bizonyult és nem tudták pótolni a hiányzó mennyiséget. Ebből kifolyólag jött létre a gyors tervezésű és fejlesztésű fából készült Panssarimiina m/S–39, amelyet nagy mennyiségben tudtak gyártani fém mechanizmusok használata nélkül.

Az akna robbanótöltete kevésnek bizonyult ahhoz, hogy eltörje a kései szovjet harckocsik lánctalpát, emiatt egy kiegészítő töltettel bővítették az aknát, amely 2,5 kg-nyi TNT-t tartalmazó fém láda volt. Ezt az akna alá ásták, hogy megnöveljék a fő töltet robbanóerejét. Ahol ez a kiegészítő töltet nem volt elhelyezhető, ott két aknát ástak egymás alá.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panssarimiina m/39 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]