Panssarimiina m/36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panssarimiina m/36
Bal oldalon a Panssarimiina m/36 harckocsiakna
Bal oldalon a Panssarimiina m/36 harckocsiakna

Típus harckocsiakna
Ország  Finnország
Tervező T. Raatikainen, Pylkkänen
Gyártási darabszám 5000
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1939-1945
Használó ország  Finnország
Háborús alkalmazás Téli háború, Folytatólagos háború
Műszaki adatok
Tömeg 5,5 kg
Magasság 130 mm
Átmérő 260/310 mm
Töltet típus TNT vagy amatol
Töltetsúly 2800 g
Indító nyomósúly 200-350 kg

A Panssarimiina m/36 egy finn harckocsiakna volt, melyet a téli háború, a második világháború és a folytatólagos háború alatt használtak. Az akna az első ilyen célra épített harckocsiakna volt, amelyet hadrendbe állítottak a finn hadseregnél. Az aknát T. Raatikainen alezredes és Pylkkänen alezredes tervezte. Mindössze 5000 darab készült belőle, mivel gyártása több ok miatt bonyolult volt. A gyújtószerkezet bonyolult kialakítású volt, és úgy tervezték, hogy helyettesíteni lehessen tüzérségi eszközök gyújtószerkezetével, tehát a tüzérségi lövedékeket használhatták az aknák mellett, ezenfelül a fémlemez burkolatot nehéz volt gyártani.

Az akna kör alakú, középen szűkebb alakzattal. Alsó és felső részének pereme recés, ami megakadályozza, hogy jégen vagy fagyott talajon az akna elcsússzon a helyéről.

A második világháború alatt bebizonyosodott, hogy az akna robbanótöltete kevés ahhoz, hogy eltörje a kései szovjet harckocsik lánctalpát, emiatt két kiegészítő töltettel bővítették, melyek egyenként nagyjából 2,5 kg súlyúak voltak. Ezeket az akna alá ásták, hogy kiegészítsék a fő töltetet. Ahol ezek a kiegészítő töltetek nem voltak elhelyezhetőek, ott két aknát ástak egymás alá.

Az aknát a Panssarimiina m/39 akna váltotta 1939-ben, de továbbra is hadrendben maradt.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panssarimiina m/36 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]